Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Opbouw energierekening uitgelegd

Op de energierekening vindt u terug hoeveel stroom of gas u in het afgelopen jaar heeft gebruikt. Naast dit overzicht van uw energieverbruik, staan er echter nog meer kosten op uw jaarrekening. Dit maakt het er voor veel mensen niet duidelijker op. Want hoe zit het eigenlijk met zaken zoals vaste leveringskosten, belastingen, netwerkkosten en energiekosten die ook op de energierekening staan vermeld? Uitleg over de opbouw van uw energierekening leest u op deze pagina.

 

Jaarafrekening energie: opbouw energierekening

Op de jaarafrekening van uw energie vindt u de volgende kosten terug:

 

Kosten gas en stroom (leveringskosten)

De kosten voor uw verbruik van stroom en gas staan als (variabele) leveringskosten op de energierekening. Per verbruikte kWh en m3 betaalt u de tarieven die in het contract met uw energieleverancier vermeld staan. Ondanks dat dit een belangrijk onderdeel is, vormen de variabele leveringskosten bij een gemiddeld gebruik minder dan 40% van de jaarafrekening.

Energieprijzen

 

Heffing Opslag Duurzame Energie

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is ook een heffing vanuit de overheid. Onder deze noemer betaalt u belasting voor iedere verbruikte kWh en m3. Deze belasting heeft als doel mensen te stimuleren zo zuinig mogelijk met energie omgaan. De hoogte van de ODE wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Meer over de ODE

 

Vaste leveringskosten (vastrecht)

Naast de variabele leveringskosten heeft u ook te maken met de vaste leveringskosten. Dit is een vast bedrag dat u altijd aan uw energieleverancier betaalt wat los staat van uw verbruik. Wat u betaalt voor dit vastrecht, is per energiemaatschappij verschillend.

Als u een gasaansluiting heeft, staat onder de vaste leveringskosten ook een regiotoeslag op de energierekening vermeld. Bij sommige leveranciers is dit hetzelfde bedrag voor alle klanten en bij andere leveranciers wordt de hoogte van deze toeslag berekend aan de hand van de afstand tussen uw woning en de gasbron in Groningen.

Meer over vastrecht

 

Energiebelasting

Over iedere kWh stroom en iedere m3 gas die u verbruikt, betaalt u energiebelasting. U betaalt deze aan uw energieleverancier die op zijn beurt dit bedrag weer afdraagt aan de overheid.

Meer over energiebelasting

 

Netwerkkosten

Energieleveranciers betalen de netwerkbeheerder om het netwerk te mogen gebruiken. Deze netwerkkosten, waaronder het capaciteitstarief, worden aan u doorberekend en vindt u onder deze beschrijving terug op uw energierekening. Doordat u gebonden bent aan het stroom- en gasnetwerk van uw woonplaats, kunt u de netwerkkosten niet beïnvloeden door een andere energieleverancier te kiezen.

Meer over netwerkbeheerders


 

Energierekening controleren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht energieleveranciers om de energierekening duidelijk en begrijpelijk te houden. Hierdoor moet u aan de hand van de rekening en uw energiecontract eenvoudig kunnen controleren of de factuur inderdaad klopt. Ondanks dat u er vanuit kunt gaan dat uw energierekening klopt, kan het nooit kwaad om deze zelf ook nog eens te checken.

Dit zijn de belangrijkste punten om uw energierekening op te controleren:

  • Kloppen de meterstanden?
  • Zijn de genoemde bedragen inclusief btw?
  • Is het nieuwe termijnbedrag (voorschotbedrag) redelijk?

 

Eindafrekening en jaarafrekening: wanneer?

Er ontstaat wel eens verwarring tussen de termen jaarafrekening en eindafrekening. Want wanneer ontvang je nou welke rekening? Toch is er een duidelijk verschil. 

  • Jaarafrekening wanneer? De jaarafrekening wordt ieder jaar verstuurd en hierin staat hoeveel gas en stroom u het afgelopen jaar heeft verbruikt. 
  • Eindafrekening wanneer? De eindafrekening ontvangt u alleen als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Hierin staat uw verbruik in dat jaar tot het moment van opzeggen.

 

Energierekening en uw termijnbedrag

Het termijnbedrag, ook wel voorschotbedrag genoemd, is het bedrag dat u alvast iedere maand betaalt als voorschot op de uiteindelijke jaarafrekening. Uw energiebedrijf kan immers pas aan het eind van het jaar vaststellen hoeveel energie u werkelijk heeft verbruikt en wat u daarvoor moet betalen. 

Als op de jaarlijkse energierekening blijkt dat uw termijnbedrag te hoog was en dat u te veel heeft betaald, ontvangt u dit geld terug van uw energieleverancier. Blijkt dat het termijnbedrag te laag was, dan moet u het resterende bedrag juist nog bijbetalen.

Meer over het termijnbedrag