Hoe is uw energierekening opgebouwd?

Uw energierekening geeft een overzicht van uw energieverbruik en de energieprijzen. Op de energierekening zijn ook andere posten te vinden zoals energiebelasting en regiotoeslag gas. Maar hoe zit dat nou precies? Wij geven u graag een overzicht van hoe de energieprijzen opgebouwd worden. Helder en overzichtelijk. Dat is wat we doen.

Goedkope energie? Voor stroom en gas bent u bij UnitedConsumers Energie aan het goede adres.

Energie met korting

Variabele leveringskosten

Op uw energierekening vindt u de post voor variabele leveringskosten. Aan de hand van de meterstanden die u aan ons doorgeeft, berekenen wij het verbruik van stroom in kWh en van gas in m3. De variabele leveringskosten zijn dus afhankelijk van uw energieverbruik, maar ook van de prijzen voor gas en stroom. Om te zorgen dat u niet in één keer de totale kosten moet betalen, betaalt u iedere maand een termijnbedrag aan uw energieleverancier.

Slimme meter

De komende jaren zal ieder huishouden worden voorzien van een slimme meter. Hiermee kunnen wij uw meterstanden op afstand uitlezen en heeft u altijd inzicht in uw energieverbruik.

Gas

De hoogte van uw gasrekening is afhankelijk van uw verbruik en de gasprijzen. Buiten de vaste kosten voor uw gasaansluiting betaalt u ook regiotoeslag gas. Dit zijn de kosten die worden gemaakt voor het transport van gas naar uw huis.

Stroom

Voor stroom zijn twee mogelijke tarieven: het enkeltarief en dubbeltarief. Uw stroomkosten worden ook mede bepaald door uw verbruik en de vaste leveringskosten voor uw stroomaansluiting.

Gemiddeld energieverbruik

Hoeveel energie u verbruikt, is afhankelijk van uw gezinssituatie en het type woning. Weet u niet precies hoeveel energie u verbruikt? Vergelijk dan energie met het gemiddelde landelijke energieverbruik.

Netbeheerkosten

Voor het transport van gas en stroom maakt de energieleverancier gebruik van het energienetwerk. De netbeheerder zorgt voor een goed onderhoud van dit netwerk, zodat betrouwbare levering van energie gegarandeerd kan worden. Deze netbeheerkosten betaalt u aan uw energieleverancier, die dit bedrag weer afdraagt aan de netbeheerder.

Energiebelasting

Om zuinig gebruik van energie te stimuleren betaalt u ook energiebelasting. Uw energieleverancier draagt deze belasting af aan de belastingdienst. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw verbruik. Hoe meer u verbruikt, hoe meer belasting u betaalt. De belastingtarieven worden ieder jaar vastgesteld per kWh stroom en energie

Vermindering energiebelasting
Hoe zuinig u ook omgaat met energie, ieder huishouden heeft altijd een basisbehoefte aan warmte en elektriciteit. Daarom heeft de overheid een belastingvermindering ingesteld, voor alle energie die u minimaal nodig heeft. Dit wordt vermindering energiebelasting genoemd en wordt automatisch verrekend op uw energierekening.

Meer informatie over energie

Gas
Stroom
Elektriciteit
Energiemarkt
Stadsverwarming

> Alles over energie