Contact
Mijn UnitedConsumers

Jaarafrekening: jouw energierekening uitgelegd

De energierekening - ook wel jaarafrekening genoemd - ontvang je jaarlijks van je energieleverancier. Op de energierekening vind je terug hoeveel stroom of gas je in het afgelopen jaar hebt gebruikt. Naast het overzicht van je energieverbruik, staan er nog meer kosten op de energierekening.

Hoe is deze energierekening opgebouwd en wat is het verschil tussen een jaarafrekening en eindafrekening? Wij geven je graag een uitleg van de energierekening!

jaarafrekening


 

Opbouw van je energierekening uitgelegd

De energierekening bestaat uit een aantal kostenposten. Denk aan leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen, toeslagen en terugleververgoedingen indien je zonnepanelen hebt. Wij leggen graag per onderdeel uit waar je precies voor betaalt op je jaarrekening. 

 • Leveringskosten
  Ruim 40% van je energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten betaal je voor de levering van stroom en/of gas. De variabele leveringskosten betaal je per verbruikte kWh stroom en m³ gas. De variabele leveringskosten hangen af van je energieverbruik. Op energie besparen is dus voordelig!

 • Netbeheerkosten
  Om en nabij 20% van je energierekening bestaat uit netbeheerkosten. Deze kosten betaal je aan de netbeheerder voor het transport van gas en stroom. Denk hierbij aan de kosten voor het onderhouden van het netwerk, de kosten voor je aansluiting op het energienet en de huur van de (slimme) meter in je meterkast. Je netbeheerder kun je niet kiezen en is regioafhankelijk.

 • Belastingen en toeslagen
  Op je energierekening vind je ook diverse belastingen en toeslagen terug. Denk hierbij aan de energiebelasting, vermindering energiebelasting en btw. Deze belastingen zijn bedoeld om je te ontmoedigen veel gas (en stroom) te verbruiken.

 • Zonnepanelen
  Heb je zonnepanelen? Dan kun je opgewekte stroom terugleveren aan het energienet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Op je energierekening vind je het aantal kWh's terug dat je hebt opgewerkt en de hoogte van de terugleververgoeding die je hiervoor krijgt.


 

Jouw jaarrekening controleren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht energieleveranciers om een duidelijke en eerlijke energierekening op te stellen. Je moet dus eenvoudig kunnen controleren of je energierekening klopt of niet. Dit zijn de belangrijkste punten om je energierekening op te controleren:

 • Kloppen de meterstanden?
 • Is het nieuwe termijnbedrag gebaseerd op mijn verbruik?
 • Zijn de genoemde bedragen op de energierekening inclusief btw?

 

Verschil jaarafrekening en eindafrekening

Er ontstaat wel eens verwarring tussen de termen jaarafrekening en eindafrekening. Wanneer ontvang je welke energierekening?

Wanneer krijg ik de jaarafrekening voor energie?

Je jaarrekening ontvang je meestal aan het eind van ieder contractjaar. Wanneer je de jaarafrekening energie precies ontvangt, hangt dus af van je contractdatum. Je ontvangt de jaarafrekening jaarlijks van je energieleverancier. Hierin staat hoeveel gas en stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt en wat je eventueel moet bijbetalen of terugkrijgt.

Wanneer krijg ik de eindafrekening voor energie?

De eindafrekening ontvang je alleen als je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Hierin staat je verbruik in het afgelopen jaar tot het moment van opzeggen en wat je eventueel moet bijbetalen of terugkrijgt.


 

Energierekening en je termijnbedrag

Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand betaalt als voorschot op de uiteindelijke energierekening (de jaarafrekening). Je energieleverancier kan pas aan het eind van het jaar vaststellen hoeveel energie je werkelijk hebt verbruikt en wat je daarvoor moet betalen. 

Als op de jaarlijkse energierekening blijkt dat je termijnbedrag te hoog was en dat je dus te veel hebt betaald, ontvang je dit geld terug van je energieleverancier. Blijkt op de jaarafrekening dat je minder betaald hebt dan je hebt verbruikt? Dan moet je het resterende bedrag nog bijbetalen.

Mijn termijnbedrag aanpassen


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Advies van onze expert

"Verandert het aantal personen in je huishouden, heb je nieuwe zonnepanelen of heb je isolerende maatregelen genomen? Als je verwacht dat je echte verbruik (sterk) afwijkt van de schatting, kun je het termijnbedrag aanpassen."

Dirk Mutsaers - Expert energie


 

Je energierekening vergelijken

Hoewel sommige kostenposten vastliggen en je hier geen invloed op hebt, kun je natuurlijk wel voor lage energietarieven kiezen. Wij bieden goedkope energietarieven aan. Zo houd je meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel je kunt besparen?

Bereken mijn tarieven