Contact
Mijn UnitedConsumers

Energierekening: opbouw energierekening uitgelegd

De energierekening - ook wel jaarafrekening genoemd - ontvangt u jaarlijks van uw energieleverancier. Op de energierekening vindt u terug hoeveel stroom of gas u in het afgelopen jaar heeft gebruikt. Naast het overzicht van uw energieverbruik, staan er nog meer kosten op de energierekening. Hoe is deze energierekening opgebouwd en wat is het verschil tussen een jaarafrekening en eindafrekening? 

Jaarafrekening: opbouw energierekening

De energierekening bestaat uit een aantal kostenposten. Denk aan leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen, toeslagen en terugleververgoedingen indien u zonnepanelen heeft. Wij leggen graag per kostenpost uit waar u precies voor betaalt. 

 • Leveringskosten
  Ruim 40% van uw energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten betaalt u voor de levering van stroom en/of gas. De variabele leveringskosten betaalt u per verbruikte kWh stroom en m³ gas. De variabele leveringskosten hangen af van uw energieverbruik. Op energie besparen is dus voordelig!

 • Netbeheerkosten
  Om en nabij 20% van uw energierekening bestaat uit netbeheerkosten. Deze kosten betaalt u aan de netbeheerder voor het transport van gas en stroom. Denk hierbij aan de kosten voor het onderhouden van het netwerk, de kosten voor uw aansluiting op het energienet en de huur van de (slimme) meter in uw meterkast. Uw netbeheerder kunt u niet kiezen en is regioafhankelijk. Bekijk hier welke netbeheerder u heeft.

 • Belastingen en toeslagen
  Op uw energierekening vindt u ook diverse belastingen en toeslagen terug. Denk hierbij aan de energiebelasting en vermindering energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. Deze belastingen zijn bedoeld om u te ontmoedigen veel gas (en stroom) te verbruiken.

 • Zonnepanelen
  Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u opgewekte stroom terugleveren aan het energienet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Op uw energierekening vindt u het aantal kWh's terug dat u heeft opgewerkt en de hoogte van de terugleververgoeding die u hiervoor krijgt.

Opbouw gasprijs

Op uw energierekening vindt u tevens de gasprijs die u betaalt. Bij de levering van gas betaalt u natuurlijk voor het gas dat u verbruikt per m³. Daarnaast betaalt u ook netbeheerkosten voor het netwerk, staat u een deel af aan de overheid en is de gasprijs afhankelijk van waar u woont. De opbouw van de gasprijs is als volgt:

Opbouw elektriciteitsprijs

Naast de gasprijs staat de elektriciteitsprijs per kWh ook vermeld op uw energierekening. U sluit een stroomcontract af voor een vaste of variabele leveringsprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de leveringskosten. Zo is er een onderscheid te maken tussen vaste en variabele kosten. Dit is de opbouw van de stroomprijs:


 

Energierekening controleren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht energieleveranciers om een duidelijke en eerlijke energierekening op te stellen. U moet dus eenvoudig kunnen controleren of uw energierekening klopt of niet. Dit zijn de belangrijkste punten om uw energierekening op te controleren:

 • Kloppen de meterstanden?
 • Is het nieuwe termijnbedrag gebaseerd op uw verbruik?
 • Zijn de genoemde bedragen op de energierekening inclusief btw?

 

Verschil jaarafrekening en eindafrekening

Er ontstaat wel eens verwarring tussen de termen jaarafrekening en eindafrekening. Wanneer ontvangt u welke energierekening?

Jaarafrekening energie: wanneer?

Wanneer u de jaarafrekening energie precies ontvangt, is per persoon verschillend en hangt af van uw contractdatum. U ontvangt de jaarafrekening jaarlijks van uw energieleverancier. Hierin staat hoeveel gas en stroom u het afgelopen jaar heeft verbruikt en wat u eventueel moet bijbetalen of terugkrijgt.

Eindafrekening energie: wanneer?

De eindafrekening ontvangt u alleen als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Hierin staat uw verbruik in het afgelopen jaar tot het moment van opzeggen.


 

Energierekening en uw termijnbedrag

Het termijnbedrag is het bedrag dat u iedere maand betaalt als voorschot op de uiteindelijke energierekening (de jaarafrekening). Uw energieleverancier kan pas aan het eind van het jaar vaststellen hoeveel energie u werkelijk heeft verbruikt en wat u daarvoor moet betalen. 

Als op de jaarlijkse energierekening blijkt dat uw termijnbedrag te hoog was en dat u dus te veel heeft betaald, ontvangt u dit geld terug van uw energieleverancier. Blijkt op de jaarafrekening dat u minder betaald heeft dan u heeft verbruikt? Dan moet u het resterende bedrag nog bijbetalen.

Mijn termijnbedrag aanpassen


 

Uw energierekening vergelijken

Hoewel sommige kostenposten vastliggen en u hier geen invloed op heeft, kunt u natuurlijk wel voor lage energietarieven kiezen. Wij bieden goedkope energietarieven aan. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 16-2-2023 |

dirk expert energie