Gas als bron van energie

Aardgas wordt gebruikt voor het opwekken van energie, maar ook in huis is gas een belangrijke energiebron. Of het nu gaat om het verwarmen van ons huis, of koken op het gasfornuis. In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van energie in de vorm van aardgas. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1600 m3 aan gas per jaar. En dat is een flinke post op de energierekening, want de gasprijzen blijven stijgen en meer dan 75% van het gasverbruik gaat op aan verwarming.

Bij UnitedConsumers krijgt u gas met korting. Wij volgen de gemiddelde variabele energietarieven van de tien grootste energieleveranciers en op het gemiddelde daarvan krijgt u 10% korting. Dat is wat we doen.

Gas met korting

Energiezuinig

Toch is het gasverbruik de laatste jaren teruggedrongen. Dit komt onder andere door beter geïsoleerde woningen en een sterke ontwikkeling van energiezuinige verwarmingsoplossingen zoals HR-ketels en zonneboilers. Dat is beter voor het milieu en voor uw portemonnee, want door zuinig om te gaan met gas kunt u veel besparen op energie.

Gevaarlijk en geurloos

Gas kan eenvoudig ontsnappen als er een lek is, of als de gasinstallatie niet goed is aangesloten. Dit kan gevaarlijk zijn want gas verdrijft zuurstof wat tot verstikking kan leiden. Bij gaslekkages kunnen ook explosies of brand ontstaan. Gas is van nature geurloos, maar vanwege de mogelijke gevaren in huis wordt er een sterk ruikende stof aan toegevoegd. Zo kunnen gaslekken snel worden opgemerkt en verholpen.

Storing melden

Ruikt u een gaslucht of heeft u het vermoeden dat één van de gasinstallaties niet goed werkt? Zorg dan dat u de storing zo snel mogelijk meldt. Dit kan bij het nationaal storingsnummer of bij uw netbeheerder. Sluit in ieder geval de hoofdkraan, zet alle ramen open en gebruik geen vuur.

Gas in Nederland: de gasbel van Slochteren

Aan het eind van de jaren ’40 van de vorige eeuw werden in Nederland de eerste kleine aardgasvelden gevonden, in de buurt van Coevorden. Ruim tien jaar later werd het grote aardgasveld van Slochteren bij Groningen ontdekt. Vóór de grootse ontdekking van aardgas in Nederland werd in Nederland gebruik gemaakt van stookolie en steenkolen voor verwarming. Koken deed men voor die tijd ook al op gas, maar dan gestookt uit steenkolen. Aardgas bleek veel goedkoper en schoner dan de oude brandstoffen.

Transport en opslag: Gasunie

Met de vondst van de aardgasbel van Slochteren werd een belangrijke ontwikkeling op gang gebracht voor het Nederland van na de oorlog. In 1963 werd de Nederlandse Gasunie opgericht en werd begonnen met de aanleg van een gasnetwerk in Nederland. Binnen tien jaar was een groot gedeelte van de huishoudens aangesloten op het gasnetwerk. Inmiddels is aardgas vanzelfsprekend en hebben de meeste huizen warmtevoorziening op gas. Gasunie zorgt voor de aanleg van nieuwe gasnetten en het onderhoud van de gasleidingen.

Gasprijzen

Gas wordt schaarser als energiebron, maar is in Nederland voorlopig nog steeds goed verkrijgbaar. Maar wat betaalt u nu voor gas? Uw gasrekening is opgebouwd uit de variabele leveringskosten voor het verbruik, de regiotoeslag gas voor het transport, netbeheerkosten voor uw gasaansluiting en energiebelasting. De gasprijs voor de variabele leveringskosten is de prijs die u betaalt per verbruikte m3 gas.

De variabele leveringkosten van gas

Uw energieleverancier stelt twee maal per jaar de gasprijzen voor de levering vast. Deze gasprijzen worden in juli en januari bekend gemaakt. Dat heeft niets te maken met het verschil in gebruik tussen de zomer- en wintermaanden, maar wel met de verandering van de olieprijzen. De gasprijs wordt gedeeltelijk bepaald op basis van de olieprijzen. Toch zijn de gasprijzen, in tegenstelling tot de olieprijzen, de laatste jaren relatief laag.

Gasprijzen blijven hoog

De gasprijs voor het verbruik wordt ook wel de kale gasprijs genoemd. Ondanks de relatief lage kale gasprijs, zijn de heffingen zoals energiebelasting en BTW de laatste jaren gestegen, waardoor u als consument toch te maken heeft met een stijgende gasrekening.

Gasprijzen vergelijken

Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn gasprijzen. Wilt u weten welke gasprijs u betaalt en of u voordeliger uit kunt zijn? Bij UnitedConsumers kunt u eenvoudig gas vergelijken met de handige energievergelijker. Voer uw gegevens in en ontdek direct hoeveel u kunt besparen op energie.

Goedkoop gas

Bij UnitedConsumers Energie krijgt u altijd stroom en gas met korting. Wij volgen de gemiddelde variabele energietarieven van de tien grootste energieleveranciers en op het gemiddelde daarvan krijgt u 10% korting. U kunt zich eenvoudig online aanmelden voor energie en direct op de rekening voor gas besparen.

Meer informatie over energie

Stroom
Elektriciteit
Energiemarkt
Stadsverwarming
Uw energierekening

> Alles over energie