Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Regiotoeslag gas: waarom betaal ik regiotoeslag?

Regiotoeslag is een onderdeel van uw energierekening. Gas wordt in uw woning geleverd via duizenden kilometers aan aardgasleidingen. Het onderhoud van die leidingen kost geld, en deze kosten worden bij u in rekening gebracht in de vorm van een regiotoeslag voor gas. Hoeveel regiotoeslag betaalt u?


Ga direct naar


 

Wat is regiotoeslag gas?

Regiotoeslag gas is een onderdeel van het leveringstarief. In Nederland is het bedrijf Gasunie verantwoordelijk voor het transport van aardgas en voor de aanleg en het onderhoud van gasleidingen.

Daarnaast heeft Gasunie als belangrijke taak ervoor zorgen dat gas altijd beschikbaar is in de woningen van Nederlandse huishoudens. Energieleveranciers in Nederland betalen voor de diensten van Gasunie vaste tarieven. De leveranciers brengen deze kosten vervolgens in rekening bij hun klanten, de zogeheten regiotoeslag.


 

Hoeveel regiotoeslag betaal ik?

Hoeveel u betaalt aan regiotoeslag is afhankelijk van uw energieleverancier. Iedere energieleverancier mag namelijk zelf bepalen hoeveel regiotoeslag hij bij u in rekening brengt. De ACM controleert de leveringskosten - en dus regiotoeslag - zodat ze niet te hoog zijn. 


 

Regiotoeslag gas: 10 regio's

Nederland was tot 2020 verdeeld in 10 verschillende gasregio's en op basis van de regio werd de hoogte van de regiotoeslag bepaald. Woonde u tot 2020 toen in Limburg? Dan lag uw regiotoeslag gas hoger dan wanneer u in dezelfde periode in Groningen woonde (waar het aardgas gewonnen wordt).

De hoogte van de regiotoeslag is inmiddels niet meer afhankelijk van het gebied waar u woont. De regiotoeslag gas is voor elk gebied gelijk en verschillen tussen de regio's bestaan niet meer.

Gasregio's

Terug naar boven