Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Regiotoeslag gas: betaal ik een regiotoeslag?

Regiotoeslag is een toeslag die onderdeel was van de vaste leveringskosten op uw energierekening. Tot 2020 was de hoogte van de regiotoeslag afhankelijk van het gebied waar u woonde. Sinds 2020 mag de hoogte van de regiotoeslag niet meer bepaald worden op basis van de regio waar u woont. 


Ga direct naar


 

Wat is regiotoeslag gas?

De gasregiotoeslag is per 1 januari 2020 afgeschaft. Dit betekent dat de regiotoeslag voor gas niet meer afhankelijk is van het gebied waar u woont. Energieleveranciers mogen nog wel een regiotoeslag in rekening brengen, maar de regiotoeslag moet wel voor elk gebied in het land gelijk zijn. In het ene gebied mag dus geen hogere regiotoeslag gelden dan in het andere gebied.


Waarom een regiotoeslag voor gas?

In Nederland is het bedrijf Gasunie verantwoordelijk voor het transport van aardgas en voor de aanleg en het onderhoud van gasleidingen. Daarnaast heeft Gasunie als belangrijke taak ervoor zorgen dat gas altijd beschikbaar is in de woningen van Nederlandse huishoudens. Energieleveranciers in Nederland betalen voor de diensten van Gasunie vaste tarieven. Deze kosten worden doorberekend aan de klant. Voorheen gebeurde dit in de vorm van een regiotoeslag voor gas.


 

Moet ik regiotoeslag betalen?

Of en hoeveel u betaalt aan regiotoeslag is afhankelijk van uw energieleverancier. Iedere energieleverancier mag namelijk zelf bepalen of en hoeveel regiotoeslag bij u in rekening gebracht wordt. De ACM controleert de leveringskosten, waaronder de regiotoeslag, zodat deze niet te hoog zijn. 


 

Regiotoeslag gas: 10 regio's

Nederland was tot 2020 verdeeld in 10 verschillende gasregio's en op basis van de regio werd de hoogte van de regiotoeslag bepaald. Woonde u tot 2020 toen in Limburg? Dan lag uw regiotoeslag gas hoger dan wanneer u in dezelfde periode in Groningen woonde (waar het aardgas gewonnen wordt).

De hoogte van de regiotoeslag is inmiddels niet meer afhankelijk van het gebied waar u woont. De regiotoeslag gas is voor elk gebied gelijk en verschillen tussen de regio's bestaan niet meer.

Gasregio's

Terug naar boven