Contact
Mijn UnitedConsumers

Meterstanden aflezen en de meterstand doorgeven doet u zo!

De meterstand doorgeven doet u jaarlijks voor de jaarafrekening, maar ook wanneer u gaat verhuizen, uw energiecontract opzegt of een energiecontract bij een andere leverancier afsluit, moet u uw meterstand doorgeven. Hoe kunt u de meterstanden aflezen en hoe geeft u de meterstanden door?


 

Meterstand doorgeven

De meeste huishoudens hebben een energiemeter voor gas en stroom. Deze meters houden nauwkeurig het gas- en stroomverbruik in uw woning bij. Als het tijd is om de meterstand door te geven, ontvangt u een bericht van uw energieleverancier. Heeft u slimme meters in huis? Dan wordt de meterstand automatisch doorgegeven aan uw energieleverancier. Hier hoeft u zelf niets voor te doen.


 

Gasmeter aflezen

U vindt uw gasmeter in de meterkast (of in sommige gevallen onder de trap of in de hal). Deze gasmeter bevindt zich vaak op kniehoogte. Er zijn drie verschillende gasmeters, die er net wat anders uitzien. Namelijk:

Analoge gasmeterstand aflezen

De analoge gasmeter heeft een draaiend telwerk. Zodra er gas wordt verbruikt, gaan de cijfers draaien. Bij het aflezen van de meterstand, noteert u alleen de eerste vijf getallen. De cijfers in het rode vakje tellen niet mee en hoeft u niet op te schrijven.

Analoge-gasmeter

Digitale gasmeter aflezen

Op de digitale gasmeter vindt u een display met digitale cijfers. Ook beschikt de digitale gasmeter over een knop. Door op deze knop te drukken, kunt u verschillende meterstanden zien. Als u uw digitale meter wilt aflezen en de gas meterstand wilt doorgeven, is het belangrijk dat u de meterstand in m3 noteert. Hierbij hoeft u alleen de getallen vóór de komma door te geven.

Digitale-gasmeter

Slimme gasmeter aflezen

Heeft u een slimme gasmeter? Dan hoeft u uw slimme gasmeter niet af te lezen. De meterstand wordt namelijk automatisch aan uw energieleverancier doorgegeven. Mocht het toch nodig zijn om zelf de meterstand af te lezen, dan doet u dit op dezelfde manier als bij een digitale gasmeter.


 

Meterstanden aflezen stroom

De stroommeter vindt u meestal op ooghoogte in de meterkast. Hierop kunt u aflezen hoeveel kWh u heeft verbruikt. Er zijn verschillende stroommeters, dus het is belangrijk dat u uw meter op de juiste manier afleest.

Analoge stroommeter met komma

Heeft u een analoge stroommeter met komma? Dan geeft u enkel de getallen vóór de komma door.

analoog-stroom-1

Analoge stroommeter zonder komma

Bij een analoge stroommeter zonder komma geeft u alleen de eerste zes getallen door aan uw energieleverancier.

Analoog-stroom-2

Digitale meterstand stroom aflezen

De digitale stroommeter heeft een display met daarop de meterstand. Als u enkeltarief heeft, staat er maar één stand op het scherm. Met een dubbeltarief moet u twee meterstanden doorgeven. Afhankelijk van uw meter, worden deze afwisselend op het display getoond of moet u op een knop drukken om naar een andere meterstand te gaan.

Digitaal-slim-stroom

Slimme elektrische meter aflezen

Met een slimme stroommeter hoeft u niets te doen; de meterstand wordt automatisch doorgegeven aan uw energieleverancier. Is het toch nodig om zelf de meterstanden af te lezen? Dan doet u dat op dezelfde manier als bij een digitale stroommeter, aangezien de digitale en de slimme stroommeter er hetzelfde uitzien.  


 

Wanneer meterstand doorgeven?

Eén keer per jaar ontvangt u van uw energieleverancier het verzoek om uw meterstand door te geven – tenzij u een slimme meter heeft, want dan gaat dit automatisch. Ook vraagt de energieleverancier u om uw meterstanden door te geven wanneer u gaat verhuizen of uw contract beëindigt.

Meterstand doorgeven bij verhuizing

Als u gaat verhuizen, ontvangt u van uw energieleverancier een eindafrekening. Dit is de nota voor de verbruikte energie in het lopende kalenderjaar. Om uw energieverbruik goed te kunnen berekenen, moet u uw meterstanden doorgeven.

Meterstand doorgeven voor jaarafrekening

De jaarafrekening ontvangt u één keer per jaar en gaat over het voorgaande kalenderjaar. Op de jaarafrekening vindt u terug hoeveel energie u in dat jaar heeft verbruikt en wat u hiervoor moet betalen. Om dit goed uit te kunnen rekenen, heeft uw energieleverancier uw meterstanden nodig.

Tip: controleer bij het ontvangen van uw jaarafrekening uw meterstanden. Als deze niet kloppen, neem dan contact op met uw energieleverancier.


 

Meterstand doorgeven aan UnitedConsumers

Bent u een nieuwe deelnemer bij UnitedConsumers? Dan ontvangt u rond het begin van de energielevering een mail om uw meterstand door te geven. Het is verstandig deze meterstanden tijdig door te geven, omdat wij anders middels een berekening uw standen moeten inschatten. Dit kan gevolgen hebben voor uw jaarafrekening.

Heeft u een slimme meter? Dan gaat meterstanden aflezen en de meterstand doorgeven automatisch: u hoeft dus niets te doen. Tenzij het uitlezen van de slimme meter niet lukt, bijvoorbeeld door een communicatiefout in de meter. In dat geval kan het voorkomen dat u zelf de meterstand moet doorgeven.

Tip: Heeft u een andere vraag over uw meterstand doorgeven? Bekijk dan de veelgestelde vragen:

Veelgestelde vragen meterstanden


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 15-8-2023 |

dirk expert energie