De meterstand doorgeven doet u jaarlijks voor de jaarafrekening, maar ook wanneer u gaat verhuizen, uw energiecontract opzegt of een energiecontract bij een andere leverancier afsluit, moet u uw meterstand doorgeven. Hoe kunt u de meterstanden aflezen en hoe geeft u de meterstanden door?
De meeste huishoudens hebben een energiemeter voor gas en stroom. Deze meters houden nauwkeurig het gas- en stroomverbruik in uw woning bij. Als het tijd is om de meterstand door te geven, ontvangt u een bericht van uw energieleverancier. Heeft u slimme meters in huis? Dan wordt de meterstand automatisch doorgegeven aan uw energieleverancier. Hier hoeft u zelf niets voor te doen.
U vindt uw gasmeter in de meterkast (of in sommige gevallen onder de trap of in de hal). Deze gasmeter bevindt zich vaak op kniehoogte. Er zijn drie verschillende gasmeters, die er net wat anders uitzien. Namelijk:
De analoge gasmeter heeft een draaiend telwerk. Zodra er gas wordt verbruikt, gaan de cijfers draaien. Bij het aflezen van de meterstand, noteert u alleen de eerste vijf getallen. De cijfers in het rode vakje tellen niet mee en hoeft u niet op te schrijven.
Op de digitale gasmeter vindt u een display met digitale cijfers. Ook beschikt de digitale gasmeter over een knop. Door op deze knop te drukken, kunt u verschillende meterstanden zien. Als u uw digitale meter wilt aflezen en de gas meterstand wilt doorgeven, is het belangrijk dat u de meterstand in m3 noteert. Hierbij hoeft u alleen de getallen vóór de komma door te geven.
Heeft u een slimme gasmeter? Dan hoeft u uw slimme gasmeter niet af te lezen. De meterstand wordt namelijk automatisch aan uw energieleverancier doorgegeven. Mocht het toch nodig zijn om zelf de meterstand af te lezen, dan doet u dit op dezelfde manier als bij een digitale gasmeter.
De stroommeter vindt u meestal op ooghoogte in de meterkast. Hierop kunt u aflezen hoeveel kWh u heeft verbruikt. Er zijn verschillende stroommeters, dus het is belangrijk dat u uw meter op de juiste manier afleest.
Heeft u een analoge stroommeter met komma? Dan geeft u enkel de getallen vóór de komma door.
Bij een analoge stroommeter zonder komma geeft u alleen de eerste zes getallen door aan uw energieleverancier.
De digitale stroommeter heeft een display met daarop de meterstand. Als u enkeltarief heeft, staat er maar één stand op het scherm. Met een dubbeltarief moet u twee meterstanden doorgeven. Afhankelijk van uw meter, worden deze afwisselend op het display getoond of moet u op een knop drukken om naar een andere meterstand te gaan.
Met een slimme stroommeter hoeft u niets te doen; de meterstand wordt automatisch doorgegeven aan uw energieleverancier. Is het toch nodig om zelf de meterstanden af te lezen? Dan doet u dat op dezelfde manier als bij een digitale stroommeter, aangezien de digitale en de slimme stroommeter er hetzelfde uitzien.
Eén keer per jaar ontvangt u van uw energieleverancier het verzoek om uw meterstand door te geven – tenzij u een slimme meter heeft, want dan gaat dit automatisch. Ook vraagt de energieleverancier u om uw meterstanden elektriciteit door te geven wanneer u gaat verhuizen of uw contract beëindigt.
Als u gaat verhuizen, ontvangt u van uw energieleverancier een eindafrekening. Dit is de nota voor de verbruikte energie in het lopende kalenderjaar. Om uw energieverbruik goed te kunnen berekenen, moet u uw meterstanden doorgeven.
De jaarafrekening ontvangt u één keer per jaar en gaat over het voorgaande kalenderjaar. Op de jaarafrekening vindt u terug hoeveel energie u in dat jaar heeft verbruikt en wat u hiervoor moet betalen. Om dit goed uit te kunnen rekenen, heeft uw energieleverancier uw meterstanden nodig.
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.
| Laatst gecontroleerd op: 16-2-2023 |