Netwerkkosten op uw energierekening

Op uw energierekening staan verschillende kostenposten. Een aantal van deze kosten hebben te maken met uw energieverbruik, andere kosten hebben te maken met energiebelasting of uw termijnbedrag. Maar u betaalt ook voor het gebruik van het energienet. Dit worden netbeheerkosten genoemd.

Kosten voor netbeheer

Om te zorgen dat u stroom en gas geleverd krijgt, maakt de energieleverancier gebruik van het energienetwerk. Dit netwerk is onder beheer van de regionale netbeheerder. De netbeheerder is verantwoordelijk voor veilig transport van gas en stroom en maakt natuurlijk kosten voor de aanleg en het onderhoud van het netwerk.

Vaste kostenposten

U betaalt voor het transport van energie naar uw huis. Deze kosten worden door de energieleverancier aan u doorberekend. Afhankelijk van uw aansluiting, het verbruik en uw woonplaats worden de kosten vastgesteld. Toezichthouder ACM bepaalt de netwerktarieven. U kunt zelf dus niets aan deze kosten veranderen, want u bent gebonden aan het stroom- en gasnetwerk in uw regio.

Opbouw van de kosten voor het netwerk

De netwerkkosten worden opgebouwd uit verschillende kosten en vergoedingen. Deze kosten staan meestal niet op uw energierekening, maar de kosten samen bepalen de hoogte van de netbeheerkosten. Het gaat om:

  • Meettarief: kosten voor gebruik van de meter en meetdiensten
  • Capaciteitstarief: afhankelijk van de grootte van uw aansluiting
  • Aansluitvergoeding: jaarlijks bedrag voor de aansluiting op het net
  • Systeemdiensttarief: kosten voor onderhoud van het hoogspanningsnet
  • Variabele leveringskosten transport: vast bedrag voor overige netbeheerkosten

Capaciteitstarief stroom en gas

De grootte van uw aansluiting bepaalt de hoogte van het capaciteitstarief. Het capaciteitstarief zegt niets over uw energieverbruik, alleen over de hoeveelheid stroom en gas dat tegelijk uw huis binnen kan komen. Een hoge capaciteit is vaak alleen nodig als u apparaten in huis heeft die veel energie verbruiken zoals een zonnebank of sauna.

Aansluiting bijstellen

Zijn uw netbeheerkosten erg hoog en heeft u geen grote energieverbruikers in huis? Dan kan het zijn dat uw aansluiting te groot is voor en u teveel betaalt voor de capaciteit van uw aansluiting. Dit kan soms honderden euro’s per jaar te veel zijn. Raadpleeg dan uw netbeheerder. Uw netbeheerder kan de uw meter vervangen en zo de capaciteit naar beneden bijstellen.

UnitedConsumers Energie

Heeft u vragen over de netbeheerkosten in uw regio? Of wilt u meer weten over de kosten op uw energierekening? Neem dan contact op met onze klantenservice. Bij UnitedConsumers is uw energie in goede handen en aanmelden is zo geregeld. Goedkope energie en de beste service. Dat is wat we doen.

Meer informatie over uw energierekening

Verminderde energiebelasting
Gemiddeld energieverbruik
Enkeltarief en dubbeltarief
Variabele leveringskosten
Energiebelasting
Regiotoeslag gas
Energieprijzen
Slimme meter
Termijnkosten
Meterstanden
 

> Alles over energie