Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Slimme meter

Om uw energieverbruik te kunnen meten en de hoogte van uw energierekening te bepalen, geeft u ieder jaar uw meterstanden op. U ontvangt een e-mail van uw energieleverancier als het tijd is om uw meterstanden door te geven. Heeft u een slimme meter? Dan gebeurt het doorgeven van de meterstanden automatisch. Uw energieleverancier kan namelijk uw slimme meter uitlezen op afstand. Hoe dat precies werkt en wat een slimme meter precies is, leggen wij u uit op deze pagina.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale meter die dankzij de ingebouwde communicatiemodule niet alleen uw meterstanden opslaat, maar ook automatisch doorstuurt naar uw energieleverancier en netbeheerder. Dankzij de slimme meter hoeft u uw energiemeter niet meer zelf af te lezen. Bovendien kunt u met de slimme meter gemakkelijk zelf online uw energieverbruik bijhouden.

Hoe werkt een slimme energiemeter?

Via het ingebouwde mobiele telefoonnetwerk stuurt de slimme meter middels een signaal meterstanden door naar uw energieleverancier. Er is geen wifi of mobiele telefoon voor nodig! Een slimme meter heeft 4 poorten:

  • P1 poort: aansluiting voor eventueel een energieverbruiksmanager
  • P2 poort: verbinding tussen gasmeter en slimme meter
  • P3 poort: dataverbinding mobiele telefoonnetwerk
  • P4 poort: computerserver netbeheerder

Aan de P1 van de slimme meter kan een energieverbruiksmanager gekoppeld worden. Zo ziet u hoeveel u wanneer verbruikt en kunt u zelfs het verbruik per apparaat aflezen. U leert hierdoor energieslurpers herkennen en kunt ze daarom bij onnodig verbruik uitschakelen: goed voor het milieu en voor uw portemonnee! Meer weten over gas besparen en stroom besparen?

Slimme meter uitlezen

Uw energieleverancier ontvangt automatisch de meterstanden van uw slimme energiemeter. Kiest u ervoor deze functie uit te schakelen? Dan moet u zelf uw slimme meter uitlezen. Wilt u weten hoe u uw slimme meter zelf kunt uitlezen? Dan raden wij u aan de handleiding te raadplegen.

Wanneer wordt de slimme meter automatisch uitgelezen?

Uw slimme meter wordt niet dagelijks uitgelezen. Daar hoeft u ook niet bang voor te zijn. In de volgende situaties kan uw energieleverancier of netbheerder uw slimme meter uitlezen:

  • Jaarafrekening
  • Bij beheer of onderhoud
  • Bij een overstap of verhuizing
  • Maandelijks voor uw verbruiksoverzicht 

Slimme meter en zonnepanelen

Een slimme energiemeter geeft u inzicht in hoeveel energie u van het net verbruikt en wat u met uw zonnepanelen teruglevert aan het net. Met een oude energiemeter krijgt u hier geen nauwkeurig overzicht van. Inzicht in uw verbruik en teruglevering geeft u de mogelijkheid doelen op te stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te verbruiken. Laat de was bijvoorbeeld draaien wanneer de zon schijnt! Met een slimme meter betaalt u enkel voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt. 

Waarom een slimme meter?

Met een slimme meter heeft u geen omkijken meer naar uw meterstanden. De meterstanden worden correct en op het juiste moment uitgelezen, zodat uw energierekening altijd wordt afgerekend met de juiste meterstanden. De slimme energiemeter is bovendien een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. U ontvangt iedere maand een verbruiksoverzicht dat u online kunt inzien. Zo ziet u dus ook direct waar uw kosten in zitten. Energie besparen wordt dus nog gemakkelijker! 

Privacy slimme meter

Om de privacy van alle gebruikers van de slimme meter te beschermen, houdt de overheid netbeheerders en energieleveranciers aan een aantal regels. Zo mogen de standen alleen uitgelezen worden op aangewezen momenten en zijn alle partijen verplicht om de gegevens te beveiligen.

Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dat kan, want het is niet verplicht om een slimme meter af te nemen. U kunt de meter weigeren, of uw netbeheerder vragen de gegevens niet op afstand uit te lezen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het slimme meter loket van ConsuWijzer.