Slimme meter houdt uw meterstanden bij

Om uw energieverbruik te kunnen meten en de hoogte van uw energierekening te bepalen, vragen we ieder jaar uw meterstanden op. U ontvangt van ons een e-mail als het tijd is om uw meterstanden door te geven. Op termijn gaat dit veranderen, want ieder huishouden wordt de komende jaren voorzien van een slimme meter: een digitale gas- en elektriciteitsmeter die op afstand kan worden uitgelezen.

De voordelen van een slimme meter

Met een slimme meter heeft u geen omkijken meer naar uw meterstanden. De meterstanden worden altijd correct en op het juiste moment uitgelezen, zodat uw energierekening altijd wordt afgerekend met de juiste meterstanden. De slimme meter is bovendien een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. U ontvangt iedere maand een verbruiksoverzicht dat u online kunt inzien en zo uw verbruik kunt bekijken. Energie besparen wordt dus nog gemakkelijker!

Nog meer energie besparen? Kies voor een goedkope energieleverancier. Goedkope energie en de beste service bij UnitedConsumers Energie. U verdient meer.

De invoering van de slimme meter

In januari 2012 werden de eerste slimme meters geplaatst. Het duurt een aantal jaar voordat alle huishoudens in Nederland een slimme meter hebben. Uw netbeheerder maakt een planning voor het vervangen van de meters. U krijgt dus vanzelf bericht wanneer uw slimme meter wordt geplaatst. De installatie van de slimme meter duurt ongeveer een uur. Zowel de gasmeter als de elektriciteitsmeter worden vervangen. Behalve als u bijvoorbeeld stadsverwarming heeft en geen gasaansluiting heeft.

Slimme meter aanvragen

Afhankelijk van wanneer uw netbeheerder u ingepland heeft, krijgt u vanzelf een slimme meter aangeboden. Het is dus mogelijk dat u pas over een aantal jaar aan de beurt bent. Wilt u al eerder een slimme meter? Dat kan natuurlijk. Neem voor de aanvraag van een slimme meter contact op met uw netbeheerder. Over het algemeen kan de meter dan binnen drie maanden worden geplaatst.

Gratis slimme meter

Het vervangen van de meters is in principe gratis. Wanneer u zelf de aanvraag doet voor een slimme meter, kan de netbeheerder extra kosten in rekening brengen. Voor het vervangen van de gas- en elektriciteitsmeter samen is dit maximaal een bedrag van € 72,60.

Privacy

Om de privacy van alle gebruikers van de slimme meter te beschermen, houdt de overheid netbeheerders en energieleveranciers aan een aantal regels. Zo mogen de standen alleen uitgelezen worden op aangewezen momenten en zijn alle partijen verplicht om de gegevens te beveiligen.

Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dat kan, want het is niet verplicht om een slimme meter af te nemen. U kunt de meter weigeren, of uw netbeheerder vragen de gegevens niet op afstand uit te lezen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het slimme meter loket van ConsuWijzer.