Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een nieuwe digitale meter voor gas en stroom. Met een slimme meter kan uw energieleverancier eenvoudig op afstand uw meterstanden uitlezen. Zo heeft u geen omkijken meer naar uw meterstanden. Bovendien krijgt u iedere maand een overzicht van uw verbruik. Met een beter inzicht in uw energieverbruik kunt u nog eenvoudiger besparen op energie!

Wanneer krijg ik een slimme meter?

De netbeheerders zijn vanaf januari 2012 gestart met het plaatsen van de slimme meter. De komende jaren krijgen alle huishoudens een slimme meter aangeboden. Uw netbeheerder maakt een planning voor het vervangen van de meters. U ontvangt vanzelf een melding als u aan de beurt bent en uw meter(s) worden vervangen.

Moet ik de slimme meter aanvragen?

U hoeft niets te doen voor uw slimme meter, tenzij u eerder een slimme meter wilt aanvragen. Over het algemeen wordt de slimme meter dan na drie maanden geplaatst, maar houd wel rekening met de extra kosten. De netbeheerder kan kosten in rekening brengen: maximaal € 71,40 voor stroom en gas tegelijk en € 66,64 voor een slimme meter voor alleen stroom.

Wat verandert er bij de komst van een slimme meter?

Er verandert niets aan uw energienota, termijnbedrag of contract. U betaalt iedere maand uw termijnbedrag aan uw energieleverancier en krijgt gewoon ieder jaar uw jaarafrekening. Bovendien kunt u nog steeds ten alle tijden uw meterstanden aflezen van uw meter. Vanaf het moment dat u een slimme meter heeft, hoeft u geen meterstanden meer door te geven en krijgt u iedere maand een overzicht van uw energieverbruik. In de toekomst wordt het mogelijk om energiebesparingen op maat te ontvangen.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Het grote voordeel van de slimme meter is een steeds nauwkeurigere afrekening en een grotere betrouwbaarheid van de afrekeningen. U heeft dan ook geen omkijken meer naar uw meterstanden en de meterstanden worden altijd op het juiste moment afgelezen. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan de slimme meter:

  • Nauwkeurige jaarrekening
  • Gemakkelijk energie besparen
  • Meer inzicht in uw energieverbruik
  • Vrije keus voor enkeltarief of dubbeltarief
  • Teruglevering van energie met zonnepanelen

Hoe zit het met de privacy en de slimme meter?

Om uw gegevens veilig te stellen, heeft de overheid een aantal regels opgesteld voor netbeheerders en energieleveranciers. Uw gegevens mogen alleen worden uitgelezen voor tussenoverzichten en uw jaarnota, als u verhuist of overstapt. In alle andere gevallen is uw toestemming nodig om de meterstanden uit te mogen lezen. Om uw gegevens te beveiligen zijn er bovendien wettelijke eisen gesteld aan de veiligheid van de slimme meters.

Kan ik de slimme meter uitzetten?

Als u geen gebruik wilt maken van de slimme meter, kunt u de netbeheerder vragen de meterstanden niet op afstand uit te lezen. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van uw meterstanden en ontvangt dan geen tweemaandelijks overzicht van uw energieverbruik. U kunt de slimme meter ook weigeren. U houdt dan uw huidige, traditionele meter.