Contact
Mijn UnitedConsumers

Energiebespaarlening: wat is het Nationaal Warmtefonds?

Bent u van plan om uw huis energiezuiniger te maken, maar komt het financieel niet zo goed uit? Dan kan een energiebespaarlening de uitkomst zijn. Dankzij een energiebespaarlening kunt u tegen lage rentes geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Wij vertellen u graag meer!

energiebespaarlening


 

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds (voorheen Nationaal Energie Bespaarfonds) is een regeling van de Rijksoverheid die verantwoorde en betaalbare financiering biedt voor verduurzaming van huizen. Om te stimuleren dat particuliere huiseigenaren hun huizen verduurzamen, is het Nationaal Warmtefonds in het leven geroepen. Dat is voordeliger voor het milieu én uw portemonnee.

SVn energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds werd voorheen gefinancierd door het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvestiging). Het is niet meer mogelijk om via het SVn een energiebespaarlening voor het Nationaal Warmtefonds af te sluiten.


 

Wat is een energiebespaarlening?

Dankzij het Nationaal Warmtefonds kunnen particuliere huiseigenaren profiteren van een voordelige lening met lage rente om hun huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatiemaatregelen, een nieuwe cv-ketel of zonnepanelen. Het energie bespaarfonds mag u inzetten voor meer dan 25 energiebesparende maatregelen.

Tip! U kunt naast een energiebespaarlening ook een isolatie subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. 

Energiebespaarlening zonnepanelen

Het is met de energiebespaarlening mogelijk om zonnepanelen te financieren. Vanaf 1 juni 2022 mag u zelfs 100% van de energiebespaarlening gebruiken. Bij de aanvraag is het wel belangrijk dat u een omschrijving van de zonnepanelen aanlevert waarin het merk en type zonnepanelen staan vermeld.


 

Voorwaarden energiebespaarlening

Wilt u uw woning verduurzamen? Dan kan een energie bespaarfonds interessant zijn. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden van een energiebespaarlening:

 • U mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • U moet eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning.
 • De energiebespaarlening is een maandelijkse annuïteitenlening.
 • De aanvraag voor de energiebespaarlening is drie maanden geldig.
 • U voert energiebesparende maatregelen uit die op de maatregelenlijst vermeld staan.
 • Vanaf 1 juni 2022 mag u 100% van de energiebespaarlening gebruiken voor zonnepanelen.
 • U kunt de energiebespaarlening aanvragen tot twee maanden na de uitvoerdatum van de maatregelen.
 • U kunt minimaal € 1.000,- en maximaal € 25.000,- lenen (bij een ZEP-woning maximaal € 50.000,- en bij een NOM-woning maximaal € 65.000,-).

 

Kosten Nationaal Energie Bespaarfonds

Over de energiebespaarlening betaalt u rente. Daarom zijn er kosten verbonden aan het Nationaal Energie Bespaarfonds. Afhankelijk van het rentepercentage en het te lenen bedrag, worden uw totale kosten berekend. Wij zetten een aantal rekenvoorbeelden voor u op een rijtje:

Energie bespaarfonds Looptijd (maanden) Totale kosten* Jaarrente
€ 65.000,- 240 € 99.537,60 4,70%
€ 50.000,- 180 € 68.895,- 4,60%
€ 15.000,- 240 € 22.970,40 4,70%
€ 15.000,- 180 € 20.669,40 4,60%
€ 15.000,- 120 € 18.456,- 4,35%
€ 10.000,- 120 € 12.303,60 4,35%
€ 4.999,- 84 5.782,56 4,35%
* De totale kosten bestaan uit het te lenen bedrag plus de kosten voor het terugbetalen (rente).
Bron: Nationaal Warmtefonds

Effectieve jaarrente energiebespaarlening

Bij het Nationaal Warmtefonds vraagt u een energiebespaarlening aan met lagere rente. Verder zijn er geen aanvullende kosten aan verbonden. Welk rentepercentage u betaalt, hangt af van de hoogte van de energiebespaarlening en de looptijd. Over het algemeen geldt:

 • Voor leningen van € 1.000,- tot € 14.999,- zijn de mogelijke looptijden 7, 10 of 15 jaar.
 • Voor leningen van € 15.000,- tot € 25.000,- zijn de mogelijke looptijden 7, 10, 15 of 20 jaar.
 • Voor leningen van € 25.001,- tot € 65.000,- (voor ZEP of ZEP+ of nul-op-de-meter woningen) zijn de mogelijke looptijden 7, 10, 15, of 20 jaar.

Dit zijn de actuele rentetarieven voor een energiebespaarlening:

Effectieve jaarrente bij 7 jaar Effectieve jaarrente bij 10 jaar Effectieve jaarrente bij 15 jaar Effectieve jaarrente bij 20 jaar
4,30% 4,35% 4,60% 4,70%
Actuele rentetarieven van 23 maart 2023.
Bron: Nationaal Warmtefonds

Goed om te weten: Sommige gemeenten en provincies doen een aanvullende financiële bijdrage. Hierdoor kunnen inwoners van de provincie Drenthe, Friesland en Zeeland de energiebespaarlening afsluiten tegen een aantrekkelijke lagere rente. Ook inwoners van de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg kunnen profiteren van extra rentekorting.


 

Energiebespaarlening aanvragen in 5 stappen

Een energiebespaarlening aanvragen is zo gepiept! Wij vertellen u hoe u een energie bespaarfonds kunt aanvragen in slechts 5 stappen.

Stap 1: Vraag de energiebespaarlening aan

U kunt uw energiebespaarlening aanvragen via de website van het Nationaal Warmtefonds. Hier vult u uw adresgegevens, uw gewenste leenbedrag en de gewenste looptijd in. Vervolgens vult u uw financiële en persoonlijke gegevens in en verstuurt u de aanvraag.

Stap 2: Activeer uw account

Na het indienen van uw aanvraag voor de energiebespaarlening, ontvangt u een e-mail van het Nationaal Warmtefonds om uw account te activeren. U heeft dan toegang tot de klantomgeving waar u uw aangevraagde energiebespaarlening kunt terugvinden. 

Stap 3: Lever uw gegevens aan

Tijdens de aanvraag heeft u al enkele financiële en persoonlijke gegevens ingevuld, maar tijdens deze stap wordt uw aanvraag compleet gemaakt aan de hand van extra gegevens. Denk bijvoorbeeld aan gegevens van verschillende overheidsinstanties. Middels uw DigiD kunt u alle benodigde gegevens uploaden in uw account.

Goed om te weten: de aanvraag voor een energiebespaarlening wordt onder andere met een BKR-toets beoordeeld.

Stap 4: Uw aanvraag wordt beoordeeld

Het Nationaal Warmtefonds beoordeelt uw aangeleverde documenten en controleert of de energiebesparende maatregelen voldoende zijn om de energiebespaarlening aan te vragen. Zodra uw aanvraag voor de energiebespaarlening positief wordt beoordeeld, wordt een bouwdepot voor u geopend. U ontvangt hier automatisch bericht over.

Stap 5: Dien de facturen in

Tot slot dient u alle facturen in middels een declaratieformulier, zodat het Nationaal Warmtefonds de aannemer of de installateur kan uitbetalen. Het is slim om alle bonnetjes en facturen te bewaren. Ook nadat de factuur is goedgekeurd en betaald.


 

Uw woning isoleren en een lagere energierekening

Dankzij energiebesparende maatregelen draagt u een steentje bij aan het milieu én profiteert u van een lagere energierekening. Bovendien profiteert u bij de meeste maatregelen nog besparen als u de maatregel heeft terugverdiend. Win-win!

Besparen op uw energiekosten

Een lagere energierekening begint bij een voordelig energiecontract. Wilt u maandelijks besparen op uw energierekening? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij ons kiest u voor scherpe energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

subsidies

Alle subsidies voor verduurzamen voor u op een rijtje

> Lees meer

 

huis isoleren

Uw woning isoleren kan dankzij deze tips!

> Lees meer

 

gasloos wonen

Hoe kan ik stap voor stap mijn woning gasvrij maken?

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage