Contact
Mijn UnitedConsumers

Opbrengst zonnepanelen in de winter

De opbrengst van zonnepanelen in de winter is vanzelfsprekend een stuk lager dan in de zomer. De beste tijd voor de opbrengst van zonnepanelen is namelijk van april tot en met september. Maar hoe zit het nou precies met zonnepanelen in de winter? 

Zonnepanelen in de winter

 

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. En hoewel de zon heel het jaar door schijnt, is de opbrengst van zonnepanelen in de winter toch een stuk lager dan in de zomer. Het verschil in opbrengst wordt voornamelijk veroorzaakt door de intensiteit van zonnestraling, die in de zomer veel hoger is dan in de winter. 

Naast het feit dat de zon in de winter minder intensief schijnt, zijn er in de winter ook een stuk minder zonuren in Nederland. De sneeuw in de winter helpt natuurlijk ook niet mee. Dit alles heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen in de winter.


 

Zo presteren zonnepanelen ook in de winter: 3 tips

U wilt optimaal gebruikmaken van uw zonnepanelen in de winter, begrijpelijk! Volg daarom onze 3 tips, want zo presteren uw zonnepanelen ook in de winter:

Tip 1: Kies de juiste hellingshoek

Net zoals schaduw, zorgt sneeuw ervoor dat de zonnepanelen weinig energie kunnen halen uit zonlicht. Een tip is om de zonnepanelen op een hellingshoek van 40 graden te laten installeren. Zo schuift de sneeuw - bij weinig vorst - er vanzelf vanaf én is de opbrengst van de zonnepanelen - door de lage stand van de zon - hoger. 

Tip 2: Gebruik geen ruitenkrabber

Bij vorst kan er - net zoals bij uw auto - een laagje bevroren condens ontstaan. Een ruitenkrabber gebruiken is erg slecht voor de zonnepanelen. Een ruitenkrabber kan namelijk de coating beschadigen, waardoor de lichtinval verstrooid kan raken. U kunt het laagje vorst het beste laten zitten tot de zon het vanzelf wegsmelt. 

Tip 3: Voorkom bevriezing

Wanneer water bevriest, zet het zo'n 9% uit. Hierdoor kan er extra spanning op de leidingen komen te staan. Check daarom van tevoren of er de juiste hoeveelheid antivries in de collector-vloeistof zit. Zo niet, dan bestaat de kans dat de leidingen knappen, wat uiteindelijk ernstige schade toe kan brengen aan uw zonnepanelen. 


 

Opbrengst zonnepanelen winter vs. zomer

Om een idee te geven van de opbrengst van zonnepanelen in de winter, hebben wij onderstaande grafiek voor u gemaakt. Hierin ziet u de opbrengst van zonnepanelen per maand - uitgedrukt in percentages. Alle maanden bij elkaar is de totale jaaropbrengst van de zonnepanelen, dus 100%. Zo zit het met de opbrengst van zonnepanelen in de winter vs. de zomer:

Conclusie opbrengst zonnepanelen winter vs. zomer

Wat opvalt is dat de maanden april tot en met september zo'n 72% van de jaaropbrengst leveren. De opbrengst van zonnepanelen in de winter, oktober tot en met maart, is bij elkaar de opbrengst van twee goede zomermaanden. Zo ziet u dat zonnepanelen dus ook presteren in de winter, maar dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter is wel een stuk lager is dan in de zomermaanden. 


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Waarop letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waar leveren zonnepanelen het meeste op?

> Lees meer

 

zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage