Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Opbrengst zonnepanelen in de winter: Dat zit zo!

De opbrengst van zonnepanelen in de winter is feitelijk gezien een stuk lager dan in de zomer. De beste tijd voor de opbrengst van zonnepanelen is van maart tot en met oktober. Maar hoe zit het nou precies met zonnepanelen in de winter? Zo presteren zonnepanelen; ook in de winter!

Zonnepanelen in de winter

 

Zonnepanelen in de winter

De grote vraag is natuurlijk of zonnepanelen wel rendabel zijn in de winter. Zonnepanelen in de winter presteren prima, maar de opbrengst van zonnepanelen in de winter is lager dan in de zonnige zomermaanden - en dit heeft niet alleen te maken met de sneeuw!

Dit verschil wordt veroorzaakt door de intensiteit van zonnestraling. In de zomer is die intensiteit van zonnestraling veel hoger, dan in de winter. Ook hebben we in de winter een stuk minder zonuren en staat de zon een stukje verder weg van de aarde. Dit alles heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen in de winter.


 

Zo presteren zonnepanelen ook in de winter

U wilt optimaal gebruikmaken van uw zonnepanelen in de winter, begrijpelijk! Voor de optimale opbrengst van zonnepanelen in de winter, zetten wij de 3 beste tips voor u op een rijtje:

Tip 1: Kies de juiste hellingshoek

Net zoals schaduw, zorgt sneeuw ervoor dat de zonnepanelen weinig energie kunnen halen uit zonlicht. Een tip is om de zonnepanelen op een hellingshoek van 40 graden te laten installeren. Zo schuift de sneeuw - bij weinig vorst - er vanzelf vanaf én is de opbrengst van de zonnepanelen - door de lage stand van de zon - hoger. 

Tip 2: Gebruik geen ruitenkrabber

Bij vorst kan er - net zoals bij uw auto - een laagje bevroren condens ontstaan. Een ruitenkrabber gebruiken is erg slecht voor de zonnepanelen. Een ruitenkrabber kan namelijk de coating beschadigen, waardoor de lichtinval verstrooid kan raken. U kunt het laagje vorst het beste laten zitten tot de zon het vanzelf wegsmelt. 

Tip 3: Voorkom bevriezing

Wanneer water bevriest, zet het zo'n 9% uit. Hierdoor kan er extra spanning op de leidingen komen te staan. Check daarom van tevoren of er de juiste hoeveelheid antivries in de collector-vloeistof zit. Zo niet, dan bestaat de kans dat de leidingen knappen, wat uiteindelijk ernstige schade toe kan brengen aan uw zonnepanelen. 


 

Opbrengst zonnepanelen winter

Om een idee te geven van de opbrengst van zonnepanelen in de winter, hebben wij onderstaande grafiek voor u gemaakt. Hierin ziet u de opbrengst van zonnepanelen per maand - uitgedrukt in percentages. Alle maanden bij elkaar is de totale jaaropbrengst van de zonnepanelen, dus 100%.

Wat opvalt is dat de maanden maart tot en met oktober het grootste aandeel hebben in de jaaropbrengst. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is hetzelfde als de opbrengst in één enkele zomermaand. Zo ziet u dat zonnepanelen ook presteren in de winter, maar wel een stuk minder dan in de zomermaanden.


 

Zonnepanelen winter en sneeuw

Gedurende de winterse maanden kan het gaan sneeuwen. Hoewel sneeuw er leuk uitziet, zorgt het er wel voor dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager wordt. Logisch, want wanneer er sneeuw op uw zonnepanelen ligt, dan kan er minder zonlicht op de zonnepanelen komen. Gelukkig smelt de sneeuw op uw zonnepanelen erg snel. Hierdoor presteren zonnepanelen dus ook in de winter! 


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven