Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonuren Nederland: waar leveren zonnepanelen het meeste op?

Het aantal zonuren in Nederland bepaalt mede het rendement van uw zonnepanelen. Hoe meer zonuren, hoe meer zonne-energie de zonnepanelen omzetten in groene stroom. Welk plaatsje heeft de meeste zonuren in Nederland en waar leveren uw zonnepanelen dus het meeste op?

Zonuren Nederland

 

Zonuren Nederland

Het KNMI zegt dat we per jaar gemiddeld zo'n 1500 tot 1550 zonuren in Nederland hebben; minimaal 1400 zonuren en maximaal 1700 zonuren. Dit is ongeveer 19% van de tijd, want een jaar betreft in totaal 8760 uur. In het westen zijn er gemiddeld meer zonuren in Nederland dan is het oosten.  

Volle zonuren of normale zonuren Nederland

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen volle zonuren en normale zonuren in Nederland. Een vol zonuur is de hoeveelheid zonne-energie die op een wolkenloze zomerdag binnen een uur op een gebied valt. Dit is bij een zonnepaneel gemiddeld zo'n 1 kWh per vierkante meter. Bij normale zonuren in Nederland worden bewolkte periodes meegeteld en is de opbrengst van een zonnepaneel een stuk minder hoog. 


 

Zonuren Nederland per maand

Wist u dat mei in Nederland gemiddeld de meeste zonuren heeft? Mei heeft gemiddeld zo'n 210 zonuren. Dit komt doordat het koude zeewater wolkenvorming onderdrukt. Zodra het zeewater - aan het einde van de zomer - is opgewarmd, ontstaan er meer stapelwolken en zijn er dus minder zonuren. Na mei is juni de zonnigste maand met gemiddeld 204 zonuren. 

Maand Zonuren Nederland per maand Gemiddeld aantal zonuren Nederland (per dag)
Januari 43,4 1,4
Februari 72,8  2,6
Maart 105,4 3,4
April 162 5,4
Mei 210,8 6,8
Juni 204 6,8
Juli 201,5 6,5
Augustus 192,2 6,2
September 135 4,5
Oktober 102,3 3,3
November 54 1,8
December 37,2 1,2

 

Meeste zonuren Nederland

Nu vraagt u zich wellicht af: "Maar waar zijn dan de meeste zonuren in Nederland?". De meeste zonuren in Nederland zijn in het westen van Nederland, bijvoorbeeld Zeeland en de Waddeneilanden. Van alle Waddeneilanden heeft Texel de meeste zonuren. Daar leveren zonnepanelen dus het meeste op! Het zuidpuntje van Texel heeft namelijk zo'n 1.650 zonuren per jaar.

Het minst aantal zonuren in Nederland zijn te vinden in het Oosten van het land. Eigenlijk gaat het om de plekken die het verst van de kust af liggen. Het kan tussen het westen en het oosten van het land wel zo'n 300 zonuren schelen. 


 

Zonuren Nederland kaart

Gemiddeld hebben regio's landinwaarts in Nederland minder zonuren dan de provincies aan de kust. Zonnepanelen leveren daarom het meeste op in de kustprovincies. Bent u benieuwd hoeveel zonuren u jaarlijks ongeveer heeft? Check de zonuren van Nederland in onderstaande kaart.

 

Zonuren Nederland kaart

 

Ook interessant voor u
 

Zonnepanelen kopen waar op letten

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

> Lees meer

 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Hoeveel zonnepannelen kunnen er op mijn dak?

> Lees meer

 

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen in de winter: werkt dat wel?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage