Hier leveren uw zonnepanelen het meest op

Zonne-energie is een populaire manier om zelf duurzame energie op te wekken. Met een paar panelen op het dak bespaart u al snel een mooi bedrag op uw energierekening. Niet onbelangrijk: dan moet de zon wel schijnen. UnitedConsumers zet voor u op een rij waar in Nederland de zon het meest schijnt en de opbrengst van uw zonnepanelen dus het hoogst is.


Eerst even wat feitjes:

Aan de kust wonen heeft zo z'n voordelen, want de zon schijnt er gemiddeld een stuk vaker en langer dan in het oosten van Nederland. Niet gek dat uw zonnepanelen daar het meest opleveren. Hoe dat komt? Aan de kust is kans op bewolking minder groot door kustopklaring. Bij een aanlandige wind voorkomt de koele lucht van zee dat er wolken ontstaan op het land. Hoe harder het waait, hoe groter de strook zonder wolken boven het vaste land.

Wist u dat?  2017  2018 (kwartaal 1)
Deze meetlocaties hebben de meeste zonuren  
 1. Vlissingen
 2. De Kooy
 3. Hoek van Holland
 1. Terschelling
 2. Stavoren
 3. De Kooy
Deze meetlocaties hebben de minste zonuren
 1. Deelen
 2. Heino
 3. Eelde
 1. Eindhoven
 2. Ell
 3. Maastricht

In het 1e kwartaal van 2018 scheen de zon gemiddeld  
 2,06 procent minder dan in het 1e kwartaal van 2017

 Kwartaal 1: 536.6 uur (totaal)     

 Kwartaal 1: 525.5 uur (totaal)

Verder zien we een verschil tussen kwartaal 1 van beide jaren. In 2018 scheen de zon gemiddeld 11,1 uur minder in vergelijking met het jaar daarvoor. Ook opvallend: in januari 2017 was het bijna twee keer zo zonnig. De zon scheen die maand 1331 uur meer dan in januari 2018. Een maand later werd dat ruimschoots ingehaald: in februari 2018 hadden we juist 2915,6 zonuren meer op de daken.

Maar hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?

Zonnepanelen wekken energie op uit straling van de zon. Voor het gemak staat alles wat u wilt weten over zonnenpanelen overzichtelijk in een interactieve infographic. Zo doen we dat.

Scroll met uw muis over de plusjes voor meer informatie.


De kosten van een zonnepaneel

Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is een flinke investering. De meeste consumenten halen die er in 7 of 8 jaar uit, afhankelijk van het aantal panelen en het verbruik in huis. Nu bekend is dat de salderingsregeling wordt aangepast is het afwacthen of die terugverdientermijn hetzelfde blijft. De zonnepanelen kunnen 25 jaar meegaan, maar verliezen wel 0,5 procent rendement per jaar.

In het verleden reikte de overheid subsidies uit voor het installeren van zonnepanelen. De subsidie was erg populair en daardoor was het potje zo leeg. Tegenwoordig is het alleen mogelijk om btw terug te vragen na de aanschaf van zonnepanelen, maar alleen als u ook daadwerkelijk energie teruglevert aan het energienet. Vraagt u de btw terug, dan bespaart u 21% van het totaal bedrag.

 • Meld u aan bij de Belastingdienst als ondernemer voor de btw
 • Verstuur het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'
 • Vervolgens kunt u btw-aangifte doen
 • U vordert de btw terug over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen
 • Let op: tenzij u zich afmeldt bij de Belastingdienst, moet u aangifte blijven doen
 • Lees altijd de regels op de website van de Rijksoverheid

Investeren in een zonnepark

Investeren in zonnepanelen is prijzig, maar levert uiteindelijk gratis stroom en een korting op uw energierekening op. Daarnaast is het een fijn idee dat het milieu wordt ontlast door uw investering. Helaas is niet ieder dak geschikt voor panelen. Gelukkig komen er steeds meer zonneparken waar particulieren een aandeel in nemen. Zo helpt men toch mee aan een goed energieklimaat en de financiële voordelen van zonnepanelen.