Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonuren Nederland: waar leveren zonnepanelen het meeste op?

Het aantal zonuren in Nederland bepaalt mede het rendement van uw zonnepanelen. Hoe meer zonuren, hoe meer zonne-energie de zonnepanelen omzetten in groene stroom. Welk plaatsje heeft de meeste zonuren in Nederland en waar leveren uw zonnepanelen dus het meeste op?

Zonuren Nederland

 

Zonuren Nederland

Nederland is een echt kikkerlandje, dat wil zeggen dat wij geen zonnig, tropisch vakantieland zijn. Toch hebben we een voldoende aantal zonuren in Nederland om met zonnepanelen of zonnecollectoren grotendeels uw eigen groene energie op te wekken. Er zit echter een groot verschil in zonuren in Limburg en op Texel. 


 

Zonuren Nederland per maand

Wist u dat mei gemiddeld de zonnigste maand is van Nederland? Mei heeft gemiddeld zo'n 212 zonuren. Dit komt doordat het koude zeewater wolkenvorming onderdrukt. Zodra het zeewater - aan het einde van de zomer - is opgewarmd, ontstaan er meer stapelwolken en zijn er dus minder zonuren. Na mei is juli de zonnigste maand met gemiddeld 211 zonuren. 


 

Gemiddeld aantal zonuren Nederland

Volgens het KNMI bedraagt het gemiddeld aantal zonuren in Nederland zo'n 1400 tot 1700 zonuren per jaar - dit is ongeveer 19% van het totaal aantal uren in een jaar. Er wordt daarnaast een onderscheid gemaakt tussen volle zonuren en normale zonuren.

Een vol zonuur is de hoeveelheid zonne-energie die op een wolkenloze zomerdag binnen een uur op een gebied valt. Dit is bij een zonnepaneel gemiddeld zo'n 1 kWh per vierkante meter. Bij normale zonuren worden bewolkte periodes meegeteld en is de opbrengst van een zonnepaneel een stuk minder hoog.


 

Meeste zonuren Nederland

Nu vraagt u zich wellicht af: "maar waar zijn dan de meeste zonuren in Nederland?". Dat is in het westen van Nederland, bijvoorbeeld Zeeland en de Waddeneilanden. Van alle Waddeneilanden heeft Texel de meeste zonuren. Daar leveren zonnepanelen dus het meeste op!

Het minst aantal zonuren in Nederland zijn te vinden in het Oosten van het land. Eigenlijk gaat het om de plekken die het verst van de kust af liggen. Het kan tussen het westen en het oosten van het land wel zo'n 300 zonuren schelen. 


 

Zonuren Nederland kaart

Gemiddeld hebben regio's landinwaarts minder zonuren dan de provincies aan de kust. Zonnepanelen leveren daarom het meeste op in de kustprovincies. Bent u benieuwd hoeveel zonuren u jaarlijks ongeveer heeft? Check dan onderstaande kaart.

Zonuren Nederland


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage