Brandstof besparen: zuinig rijden

U kunt brandstof besparen door een zuinige auto aan te schaffen en uw auto goed te onderhouden. Maar wist u dat u ook kunt besparen door uw rijstijl aan te passen? We hebben voor u een aantal tips verzameld waarmee u eenvoudig kunt besparen op brandstofverbruik.

1. Op tijd doorschakelen

Door op tijd door te schakelen naar een hogere versnelling, verbruikt u minder brandstof. Hoe hoger het toerental, hoe meer brandstof uw auto verbruikt bij het rijden. Schakel daarom bij voorkeur al bij een laag toerental door naar een hogere versnelling.

Heeft u een benzinemotor, schakel dan tussen de 2000 en 2500 toeren naar de volgende versnelling. Voor dieselmotoren schakelt u tussen de 1800 en 2200 toeren. U kunt brandstof en dus geld besparen door bij 50 kilometer per uur in de vierde versnelling te rijden en bij 80 kilometer per uur door te schakelen naar de vijfde versnelling.

Bonustip: vraag een tankkaart aan

U kunt eenvoudig geld besparen op uw brandstofkosten door te tanken met korting via UnitedConsumers. Met uw tankkaart krijgt u altijd gegarandeerd 6 cent korting per liter op diesel, benzine en LPG.

Tankkaart aanvragen

2. Kijk vooruit

Wanneer u anticipeert op verkeerssituaties en andere weggebruikers, voorkomt u onnodig hard remmen en onnodig versnellen. Ziet u dat het volgende verkeerslicht op rood staat, laat uw auto dan uitrollen in de versnelling waar u op dat moment in rijdt in plaats van te remmen.

Als u uitrolt zonder de koppeling in te trappen remt de auto op de motor. De motor blijft draaien door aandrijving van de wielen waardoor u geen brandstof verbruikt. Wanneer u de koppeling intrapt tijdens het uitrollen krijgt de motor geen aandrijving meer van de wielen. Er is dan brandstof nodig om de motor te laten draaien.

Door vooruit te kijken in het verkeer kunt u niet alleen brandstof besparen, maar voorkomt u bovendien ook ongelukken.

3. Vermijd energieverspilling

Probeer bij korte stops uw motor af te zetten. Bijvoorbeeld als u staat te wachten bij een spoorwegovergang of wanneer de brug open staat. Het opnieuw starten van uw motor kost wat extra brandstof, maar als u langer dan een halve minuut stilstaat bespaart u brandstof door uw motor uit te zetten.

Airconditioning verbruikt veel brandstof

Brandstof zorgt er niet alleen voor dat uw auto rijdt, ook elektrische apparatuur zoals airconditioning en verwarming werkt op benzine of diesel. Bespaar op uw brandstofkosten en laat deze apparatuur niet onnodig aan staan. Gebruik van de airconditioning kan bijvoorbeeld al leiden tot 5 á 10 procent meer brandstofverbruik.

Bij zomerse temperaturen is het natuurlijk wel fijn om verkoeling in uw auto te hebben. U kunt dan eerst een paar minuten met de ramen open rijden voordat u de airco inschakelt. Daardoor bereikt u eerder de gewenste binnentemperatuur en hoeft de airconditioning niet zo hard te werken waardoor u bespaart op uw brandstofkosten!

Verwarming verbruikt veel brandstof

Ook de achterruitverwarming is een energievreter. Heeft u voldoende zicht door uw achterruit? Zet dan de achterruitverwarming uit. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles, zorg daarom altijd dat uw achterruit wel ijs- en condensvrij is.

4. Pak voor korte afstanden de fiets

Het is misschien een open deur, maar pak voor korte afstanden zoveel mogelijk de fiets. De motor van uw auto verbruikt meer brandstof wanneer hij koud is en slijt bovendien sneller. Pas na een afstand van vijf kilometer is de motor opgewarmd. Korte ritjes zijn daarbij vaak stadsritjes waarbij u vaak moet remmen en optrekken. Ook hierbij verbruikt uw motor meer brandstof dan bij een lang stuk rijden met een constante snelheid.

Meer tips over tanken en brandstof