Voorkeursbeleid medicijnen Zorgverzekering

De overheid stelt voor het basispakket vast welke medicijnen vergoed worden. Dit wordt vastgelegd in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (het GVS). Hierin staat aangegeven welke medicijnen uw zorgverzekeraar moet vergoeden, en voor welk bedrag. Zorgverzekeraars zijn deels vrij om de vergoedingen van geneesmiddelen in te richten: zij mogen van groepen medicijnen met dezelfde werking de goedkoopste uitkiezen, en dan alleen die vergoeden. De zorgverzekeraar hanteert dan een voorkeursbeleid of preferentiebeleid.

Waarom hanteert de zorgverzekering een voorkeursbeleid?

De totale zorgkosten van Nederland stijgen jaar na jaar. Overheid, verzekeraars en de zorgmarkt zoeken voortduren naar oplossingen om die kostenstijging te drukken. Van één medicijn (de werkzame stof) zijn vaak verschillende aanbieders (merknaam). De eisen voor medicijnen zijn zo streng dat de werking van verschillende merken niet of zelden verschilt.

Omdat de werking hetzelfde is, kiezen zorgverzekeraars met een voorkeursbeleid ervoor om de goedkoopste variant te vergoeden vanuit een zorgverzekering. Vergelijk het met het kopen van paracetamol: grote kans dat u het goedkoopste merk kiest. Dat doet de zorgverzekeraar ook met geneesmiddelen. Medicijnen die buiten hun voorkeursbeleid vallen worden slechts gedeeltelijk of niet vergoed.

U bespaart ook door het voorkeursbeleid
Het voorkeursbeleid levert ook u als verzekerde een besparing op. VGZ en Bewuzt maken afspraken met uw apotheek over het afleveren van voorkeursgeneesmiddelen. Zo besparen zij flink op de zorgkosten en kunt u een zorgverzekering met korting afsluiten. Daarnaast worden bij VGZ de kosten voor voorkeursgeneesmiddelen niet verrekend met het eigen risico.

Ik wil een zorgverzekering zonder voorkeursbeleid!

Vindt u het belangrijk om de vrije keuze te hebben in uw medicijnen? Dan is het verstandig om een zorgverzekering te zoeken die geen voorkeursbeleid hanteert. Wel kan het dan voorkomen dat u een medicijn merk voorgeschreven krijgt waarvan u een deel zelf bij moet betalen. Houd er ook rekening mee dat uiteindelijk iemand de duurdere medicijnen moet betalen. Waarschijnlijk merkt u dat wel in de premie.

Aanvullende verzekering

Een andere oplossing kan zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die ook andere medicijnen vergoedt. Er zijn verschillende zorgverzekeraars die u aanvullende vergoedingen bieden voor geneesmiddelen.