Basisverzekering 2020

De basisverzekering is het deel van de zorgverzekering dat verplicht is voor iedereen in Nederland. De inhoud van de basisverzekering wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en is dus voor iedereen in Nederland hetzelfde. Een basisverzekering breidt u voor extra vergoedingen uit met een aanvullende verzekering.

Basisverzekering afsluiten

Sluit u uw basisverzekering bij UnitedConsumers af, dan profiteert u van flinke kortingen. Via ons bent u dus goedkoper uit dan wanneer u direct bij VGZ of Bewuzt uw basisverzekering afsluit.

Basisverzekering afsluiten

Wat zit er in de basisverzekering?

Met de basisverzekering bent u onder andere verzekerd voor:

U kunt bij ons kiezen uit de volgende basisverzekeringen. Kies een basisverzekering om meer informatie over de inhoud en vergoedingen te zien.

Bewuzt

stersterster

Bewuzt basisverzekering

€ 107,95

Budgetpolis

Meer informatie

UC door VGZ

sterstersterster

VGZ Ruime Keuze

€ 113,95

Naturapolis

Meer informatie

UC door VGZ

stersterstersterster

VGZ Eigen Keuze

€ 121,31

Restitutiepolis

Meer informatie

Basisverzekering 2020: nieuwe vergoedingen

Elk jaar verandert de inhoud van de basisverzekering. In 2020 worden de volgende vergoedingen toegevoegd.

 • De subsidieregeling voor het uitvoeren van een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd.
 • Behandeling door een specialist ouderengeneeskunde en verstandelijk gehandicapten arts.
 • Geen eigen risico meer voor stoppen-met-roken-programma's.
 • Het medicijn Fampyra voor patiënten met Multiple Sclerose.
 • Medicijnen tegen longkanker, Durvalumab en Abemaciclib.
 • Een logeervergoeding van € 75,- per nacht.

Nieuwe behandelmethoden en technieken

Elk jaar herziet de overheid de dekking van de basisverzekering. In de meeste gevallen betekent dit een uitbreiding van de zorg in het basispakket. Denk hierbij aan nieuwe behandelmethoden, medicijnen en technieken.

Basisverzekering: drie verschillende soorten

Niet elke basisverzekering is hetzelfde. In de basisverzekering kennen we drie type verzekeringen:

Het verschil tussen deze 3 basisverzekeringen zit met name in de keuzevrijheid die u heeft tussen zorgverleners. Maar ook in de vergoeding die u krijgt wanneer u naar niet-gecontracteerde zorgverleners gaat.

Goedkope basisverzekering

U kunt een basisverzekering bij elke zorgverzekeraar afsluiten: zij mogen u niet weigeren. Maar let op! Ondanks de vergelijkbare dekking, zijn de prijzen voor een basisverzekering niet bij iedere zorgverzekering hetzelfde.

Dit komt doordat iedere zorgverzekeraar zijn eigen prijs mag bepalen. Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk van het type basisverzekering. De budgetpolis is de goedkoopste basisverzekering, daarna volgen de naturapolis en de restiutiepolis.

Gecontracteerde zorg

Wanneer u zorg nodig heeft, kunt u in Nederland bij elk ziekenhuis terecht. Het kan wel zo zijn dat de kosten niet volledig worden vergoed. Dit hangt er namelijk vanaf of het ziekenhuis een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners valt uw vergoeding wellicht lager uit.

Basisverzekering en eigen risico?

De overheid stelt een eigen risico verplicht voor iedere verzekerde van 18 jaar of ouder. Dat betekent dat u tot een bepaald bedrag zelf de rekeningen voor medische hulp betaalt. Het verplichte eigen risico geldt niet voor:

 • Huisarts
 • Kraamzorg
 • Wijkverpleging
 • Verloskundige zorg
 • Voorkeursmedicijnen
 • Zorg uit uw aanvullende verzekering
 • Kinderen onder de 18 jaar

Bij ons is het mogelijk het eigen risico te verhogen. U betaalt dan een hoger maximumbedrag per jaar voor uw eigen risico. In ruil voor een hoger eigen risico krijgt u extra korting op uw zorgverzekering.

Basisverzekering voor kinderen

Kinderen tot 18 jaar zijn automatisch en kosteloos meeverzekerd met een ouder of voogd. Zij profiteren daarbij ook van de vergoeding die eventueel via een aanvullende verzekering geregeld wordt. Na hun 18e verjaardag hebben ook zij een eigen basisverzekering nodig.