Je ontvangt een zorgnota op het moment dat je zorg hebt gehad bij een zorgverlener. Het is in feite de rekening voor de verleende zorg. Hoe kun je jouw zorgkosten inzien en wat staat er allemaal op een zorgnota?
De zorgnota is de rekening waarop de kosten staan van de zorg die je hebt gehad. De zorgnota ontvang je van de zorgverlener, bijvoorbeeld: het ziekenhuis, de tandarts, fysiotherapeut of GGZ instelling.
Op de zorgnota staan de volgende zaken:
Als je een behandeling hebt gehad in het ziekenhuis, ontvang je de nota meestal van je zorgverzekeraar. Je kunt de zorgnota ook ontvangen van bijvoorbeeld de fysiotherapeut, GGZ instelling of tandarts.
Ondanks dat je maandelijks premie betaalt voor jouw zorgverzekering, kan het gebeuren dat je de zorgnota nog (deels) moet betalen. Dit geldt in de volgende gevallen:
Op het moment dat er eigen risico geldt voor de (basis)zorg die je hebt gehad, betaal je altijd eerst je verplicht eigen risico (€ 385,-). Heb je ook nog een vrijwillig eigen risico? Dan betaal je het restant met jouw vrijwillig eigen risico. Het bedrag dat overblijft, wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Dit geldt voor bepaalde zorgsoorten die uit de basisverzekering komen. Voor zorg uit een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
Naast het eigen risico kan er ook een eigen bijdrage van toepassing zijn. Dit kan gelden voor zowel zorg uit de basisverzekering, als aanvullende verzekering. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en dient zelf betaald te worden.
Kies je voor een zorgverlener met contract? Dan wordt zorg uit de basisverzekering door iedere soort polis voor 100% vergoed. Kies je echter voor een zorgverlener zonder contract? Dan betaal je bij een naturapolis een deel van de kosten zelf (vaak tussen de 20% en 40%). Bij een combinatiepolis krijg je 90% tot 100% van de zorgkosten bij een zorgverlener zonder contract vergoed. Heb je bij ons je zorgverzekering afgesloten? Bekijk dan alle gecontracteerde zorgverleners bij jou in de buurt in de UnitedConsumers Zorgzoeker.
De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder en vergoedt de belangrijkste zorg, zoals ziekenhuiszorg, de meeste medicijnen en de huisarts. Heb je zorg nodig van bijvoorbeeld de fysiotherapeut? Dan heb je in de meeste gevallen een aanvullende verzekering nodig voor een vergoeding.
Op het moment dat je geen aanvullende verzekering hebt voor de zorg die je nodig hebt gehad, dan wordt dit niet vergoed door je zorgverzekering. Het is daarom slim om jaarlijks jouw zorgverzekering onder de loep te nemen en een zorgverzekering te kiezen die aansluit op jouw zorgbehoeften. Bekijk direct welk pakket bij jou past.
Voor sommige zorgsoorten wordt jaarlijks een budget vastgesteld. Bijvoorbeeld alternatieve zorg of een preventiebudget. Is het budget op? Dan betaal je de rest van de kosten zelf. Naast een budget in euro's, kan een budget ook aangeduid worden in aantal behandelingen of een maximumbedrag. Denk aan een maximaal aantal behandelingen bij de fysiotherapeut.
In de online omgeving van je zorgverzekeraar kun je al jouw zorgnota's inzien en controleren. Klopt je zorgnota niet? Dan kun je hier een melding van maken bij jouw zorgverzekeraar door contact op te nemen. Je zorgverzekeraar kan je vervolgens verder helpen. Ondanks dat je zorgverzekeraar jouw zorgnota's altijd controleert, kan het gebeuren dat er toch iets over het hoofd gezien wordt. Je doet er verstandig aan om daarom zelf ook je zorgnota's te controleren.
Je kunt jouw zorgkosten inzien in de online omgeving van je zorgverzekeraar. Ben je verzekerd bij ons? Dan declareer en bekijk je jouw zorgkosten eenvoudig via de UnitedConsumers Zorg app. Ook zie je de hoogte van je (resterende) eigen risico, heb je jouw zorgpas (EHIC) bij de hand en kun je openstaande zorgnota's veilig betalen met iDEAL.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.