Zorgverzekering voor uw kind

Uw kind is gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders, totdat uw kind 18 wordt. Daarna moet uw kind zelf een zorgverzekering afsluiten. Het is verstandig om uw kind op de polis van de best verzekerde ouder te zetten. Uw (of uw partner's) dekking geldt namelijk ook voor uw kind.

Zorgverzekering kind vanaf 18 jaar

Is uw kind 18 geworden, dan krijgt uw kind een eigen zorgpolis. Dat betekent dat uw kind een aparte zorgpremie betaalt voor een eigen zorgverzekering. Een goed moment om te overwegen om een nieuwe zorgverzekering te kiezen die goed aansluit op de behoeften van uw kind.

Zorgverzekering kind bijschrijven vader of moeder

Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd bij de vader of moeder. Hebben uw partner en u elk een andere zorgverzekeraar? Kijk dan wie van uw tweeën de meest volledige zorgverzekering heeft en laat uw kind op die polis bijschrijven. Zo profiteert ook uw kind van de meest complete dekking.

Zorgverzekering voor baby’s

Is uw kind net geboren, dan heeft u tot vier maanden na de geboorte om uw kind bij één van de twee ouders mee te verzekeren. Schrijft u uw baby niet binnen vier maanden bij, dan betaalt u zelf de gemaakte zorgkosten voor het kind. 

Het is niet mogelijk om een aanvullende verzekering speciaal voor een kind af te sluiten. Als u bepaalde behandelingen bij uw kind wilt laten vergoeden, dient u deze aanvullende verzekeringen voor uzelf af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor orthodontie.

Eigen risico kind onder 18 jaar

Prettig om te weten: voor kinderen tot 18 jaar geldt er géén eigen risico. Dat betekent dat de verzekeraar alle kosten volledig vergoedt, mits u die maakt bij een gecontracteerde zorgaanbieder uit het netwerk. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt zorg tot 80% vergoed.

Hoe ziet de zorgverzekering voor mijn kind eruit?

Kinderen worden meestal automatisch bijgeschreven op de zorgverzekering van de best verzekerde volwassene. Uw kind is dan hetzelfde verzekerd als u of uw partner. In de vergoedingenzoekers van VGZ en Bewuzt kunt u nalezen hoe de zorgverzekering dan precies in elkaar zit. Hier leest u ook dat sommige vergoedingen juist speciaal voor kinderen gelden.

Zorgverzekering kind gescheiden ouders

Of u getrouwd bent of gescheiden, u blijft de keuze houden om uw kind bij uzelf of de andere ouder mee te verzekeren. Had u met uw ex een gezamenlijke zorgverzekering afgesloten, dan zal één van u op zoek moeten naar een nieuwe zorgverzekering. Ook hierbij spreekt het voor zich dat u het kind meeverzekert op de polis van de best verzekerde ouder.

Zorgverzekering kind overzetten

U kunt uw kind altijd overzetten naar de zorgverzekering van de andere ouder als u dat wil. Normaal gesproken mag dat eenmaal per jaar, waarbij u de wijziging vóór 31 december door moet geven. In het geval van een scheiding kunt u de zorgverzekering van uw kind ook tussentijds overzetten.

Orthodontie verzekering

De basisverzekering vergoedt de kosten voor orthodontie niet. Wilt u dat de zorgverzekering deze kosten bij uw kind wél vergoedt, dan dient bij uw eigen basisverzekering een aanvullende verzekering te nemen met orthodontie dekking. Dat is uiteraard nog niet nodig wanneer uw kind nog erg jong is; zolang u de aanvullende verzekering maar afsluit vóór het eerste bezoek aan de orthodontist.

Er zijn ook zorgverzekeraars die gezinspakketten aanbieden. Die bestaan uit een basisverzekering met dekking voor aanvullende zorgbehoeften, zoals orthodontie.

Bekijk de gezinspakketten van UC

Brilverzekering

Heeft uw kind een bril of lenzen nodig? De basisverzekering vergoedt dit niet, maar een aanvullende verzekering vaak wel. Maak eerst een berekening om te bepalen of het de maandelijkse meerprijs van zo’n aanvullende verzekering waard is. Wellicht pakt het voordeliger uit om de bril van uw kind zelf te betalen.

Mijn kind wordt 18 jaar. Wordt de zorgverzekering automatisch geregeld?

Als uw kind 18 jaar wordt, verandert er in principe niets aan de zorgverzekering. Uw kind blijft hetzelfde verzekerd als voorheen, alleen betaalt u er nu wel voor. Ook krijgt uw kind nu een eigen risico, waar voorheen alle medische kosten volledig vergoed werden. Om de zorgpremie te compenseren, kan uw kind vanaf 18 jaar wel zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.

Lees meer: