Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering kind: uw kind bijschrijven op uw zorgverzekering

Een zorgverzekering voor uw kind hoeft u niet speciaal af te sluiten. Uw kind is namelijk gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders, totdat uw kind 18 wordt. Daarna moet uw kind zelf een goedkope zorgverzekering afsluiten.

 

Zorgverzekering kind

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij de vader of moeder. Heeft u allebei een aparte zorgverzekering? Dan kunt u uw kind het het beste bijschrijven op de polis van best verzekerde ouder. Uw (of uw partner's) dekking geldt namelijk ook voor uw kind en zo profiteert uw kind van de meest complete dekking. Er geldt geen eigen risico voor uw kind onder de 18 jaar.

Dekkking zorgverzekering kind

De basis zorgverzekering voor kinderen is nét wat uitgebreider dan de basisverzekering van volwassenen. Zo wordt bijvoorbeeld fysiotherapie en basis tandzorg voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Hier dienen volwassenen een aanvullende verzekering voor af te sluiten.

Eigen risico kind onder 18 jaar

Prettig om te weten: voor kinderen tot 18 jaar geldt er dus géén eigen risico. Dat betekent dat de verzekeraar alle kosten volledig vergoedt, mits u die maakt bij een gecontracteerde zorgaanbieder uit het netwerk. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt zorg tot 80% vergoed.

> Zorgverleners zoeken

 

Aanvullende zorgverzekering voor kinderen

Het is niet mogelijk om een aanvullende verzekering speciaal voor een kind af te sluiten. Als u bepaalde behandelingen bij uw kind wilt laten vergoeden, dient u deze aanvullende verzekeringen voor uzelf af te sluiten. Uw kind kan daar dan ook gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aanvullende verzekeringen:

De basisverzekering vergoedt de kosten voor orthodontie niet. Wilt u dat de zorgverzekering deze kosten bij uw kind wél vergoedt, dan dient bij uw eigen basisverzekering een aanvullende verzekering te nemen met orthodontie dekking. Dat is uiteraard nog niet nodig wanneer uw kind nog erg jong is; zolang u de aanvullende verzekering maar afsluit vóór het eerste bezoek aan de orthodontist.

Heeft uw kind een bril of lenzen nodig? De basisverzekering vergoedt dit niet, maar een aanvullende verzekering vaak wel. Maak eerst een berekening om te bepalen of het de maandelijkse meerprijs van zo’n aanvullende verzekering waard is. Wellicht pakt het voordeliger uit om de bril van uw kind zelf te betalen. 


 

Kind aanmelden zorgverzekering

Na de geboorte moet u uw kind aanmelden bij uw zorgverzekering. U heeft tot vier maanden na de geboorte de tijd om uw kind bij te schrijven op uw zorgverzekering of die van uw partner. Schrijft u uw kind niet binnen vier maanden bij? Dan betaalt u zelf de gemaakte zorgkosten voor het kind, indien van toepassing. Regel het dus snel!

> Geboorte baby doorgeven


 

Zorgverzekering kind gescheiden ouders

Of u getrouwd bent of gescheiden, u blijft de keuze houden om uw kind bij uzelf of de andere ouder mee te verzekeren. Had u met uw ex een gezamenlijke zorgverzekering afgesloten, dan zal één van u op zoek moeten naar een nieuwe zorgverzekering. Ook hierbij spreekt het voor zich dat u het kind meeverzekert op de polis van de best verzekerde ouder.

Zorgverzekering kind overzetten

U kunt uw kind altijd overzetten naar de zorgverzekering van de andere ouder als u dat wil. Normaal gesproken mag dat eenmaal per jaar, waarbij u de wijziging vóór 31 december door moet geven. In het geval van een scheiding kunt u de zorgverzekering van uw kind ook tussentijds overzetten.


 

Zorgverzekering kinderen vanaf 18 jaar

Als uw kind 18 jaar wordt, verandert er in principe niets aan de zorgverzekering. Uw kind blijft hetzelfde verzekerd als voorheen, alleen betaalt u er nu wel voor. Ook krijgt uw kind nu een eigen risico, waar voorheen alle medische kosten volledig vergoed werden. 

Uw kind krijgt nu ook een eigen zorgpolis. Dat betekent dat uw kind een aparte zorgpremie betaalt voor een eigen verzekering. Een goed moment om te overwegen om een nieuwe zorgverzekering te kiezen die goed aansluit op de behoeften van uw kind. Om de zorgpremie te compenseren, kan uw kind vanaf 18 jaar ook zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst


UnitedConsumers door VGZ collectief


Goedkoopste zorgverzekering

UC Bewuste Keuze
Budgetpolis
€ 127,45 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 60% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   
 • Keuze uit 3 aanvullende verzekeringen

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering

 
Meest gekozen
Meest gekozen


UnitedConsumers door VGZ collectief


Uitgebreide zorgverzekering

UC Basis Keuze
Naturapolis
€ 132,95 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 70% vergoeding bij zorgverleners zonder contract
   
 • Keuze uit 6 aanvullende verzekeringen

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering

 


UnitedConsumers door VGZ collectief


Complete zorgverzekering

UC Eigen Keuze
Combinatiepolis
€ 153,65 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 90 tot 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   
 • Keuze uit 6 aanvullende verzekeringen 

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering


> Bekijk onze naturapolis UC Ruime Keuze


Zorgverzekering kind afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering kind afsluiten


Zorgverzekering kind: meer weten?

Zodra uw kind 18 jaar wordt, kunt u ervoor kiezen uw kind op uw polis te laten staan of een eigen polis af te sluiten. Wilt u meer weten over de zorgverzekering van uw kind zodra hij of zij 18 jaar wordt?

Zorgverzekering kind 18 jaar


UC Zorgadvies

Vindt u het lastig om een passende zorgverzekering te kiezen? Geen probleem. Wij helpen u graag met zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in 3 minuten welke zorgverzekering past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 3-2-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!