Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Zorgverzekering voor uw kind

Een zorgverzekering voor uw kind hoeft u niet speciaal af te sluiten. Uw kind is namelijk gratis meeverzekerd op de polis van een van de ouders, totdat uw kind 18 wordt. Daarna moet uw kind zelf een goedkope zorgverzekering afsluiten.

Op deze pagina vertellen wij u alles wat u moet weten over een zorgverzekering voor een kind.

kind zorgverzekering

Is een zorgverzekering voor mijn kind verplicht?

Voor iedere Nederlander is minimaal een basisverzekering verplicht, ook voor kinderen. Zodra uw kindje is geboren, kunt u uw kind aanmelden bij de zorgverzekering. Dit moet u binnen vier maanden na de geboorte van uw kind doen.

U kunt uw kind bijschrijven op uw eigen zorgverzekering of die van uw partner. De zorgverzekering voor uw kind gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf de geboortedatum. Schrijft u uw kind niet binnen vier maanden bij? Dan betaalt u zelf de gemaakte zorgkosten voor het kind, indien van toepassing. Regel het dus snel!

Goed om te weten: Bent u verzekerd via UnitedConsumers? U kunt de geboorte van uw kindje doorgeven via Mijn UnitedConsumers.


Hoe werkt een zorgverzekering bij kinderen?

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij de vader of moeder. Heeft u allebei een aparte zorgverzekering? Uw kind wordt dan bijgeschreven op de polis van best verzekerde ouder. Daardoor profiteert uw kind van de meest complete dekking.

Hoe zijn kinderen onder de 18 verzekerd?

Uw kind heeft dezelfde dekking als u of uw partner. Maar, in een basisverzekering zitten voor kinderen onder de 18 jaar extra vergoedingen. Zo wordt bijvoorbeeld fysiotherapie en basis tandzorg voor kinderen jonger dan 18 vergoed vanuit de basisverzekering. Volwassenen hebben hiervoor een aanvullende verzekering nodig.

Heeft een kind tot 18 jaar eigen risico?

Voor de zorgverzekering van kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico. Dat betekent dat de verzekeraar alle zorgkosten volledig vergoedt, mits u die maakt bij een gecontracteerde zorgaanbieder. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan is de vergoeding afhankelijk van uw zorgpolis.

Goed om te weten: voor sommige zorgsoorten geldt een eigen bijdrage


Welke aanvullende verzekering voor kinderen heb ik nodig?

Het bijschreven van uw kind geldt voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Heeft uw kind vergoedingen nodig voor de volgende zorgsoorten? Dan is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten.

  • Orthodontie
    De kosten voor orthodontie voor uw kind worden niet standaard vergoed uit de basisverzekering. Wilt u deze kosten wel vergoed krijgen? Dan kunt u een aanvullende verzekering kiezen met orthodontie dekking. Houd wel rekening met een eventuele wachttijd.
     
  • Bril en/of lenzen
    De bril of lenzen van uw kind worden niet vergoed door de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kunt u een vergoeding krijgen voor een bril of lenzen.

Moet ik bijbetalen voor aanvullende zorgverzekering kind?

Het kind wordt ook meeverzekerd op een aanvullende verzekering, als één of beide ouders deze in het aanvullende pakket heeft. Het meeverzekeren van kinderen op een basisverzekering is altijd gratis, bij een aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar hiervoor extra kosten rekenen.

Bij enkele verzekeraars moet u dus bijbetalen. Dat is niet het geval bij UnitedConsumers: bij onze aanvullende zorgverzekeringen kunt u uw kinderen gratis bijschrijven.


Zorgverzekering kind met gescheiden ouders

Voor de zorgverzekering van het kind maakt het eigenlijk niet uit of de ouders gescheiden of getrouwd zijn. U blijft als ouder de keuze houden of u het kind op uw zorgverzekering of die van uw ex-partner meeverzekert. Had u met uw ex een gezamenlijke zorgverzekering afgesloten, dan zal een van u op zoek moeten naar een nieuwe zorgverzekering. Ook hierbij spreekt het voor zich dat u het kind meeverzekert op de polis van de best verzekerde ouder.

Blijft mijn kind meeverzekerd als mijn kind niet bij mij woont?

Het is niet verplicht om op hetzelfde adres te wonen als uw kind bij u is meeverzekerd. Dat betekent dat uw kind ook bij uw partner of op zichzelf mag wonen. Eigenlijk geldt dus: tot hun 18e verjaardag blijft uw kind meeverzekerd bij een van de ouders, ongeacht hun woonadres.


bespaartip zorgverzekering Wist u dat...

"Een keer per jaar, tussen 12 november en 31 december, kunt u uw kind overzetten naar de zorgverzekering van de andere ouder als u dat wil. Gaat u scheiden? Dan kunt u de zorgverzekering van uw kind ook tussentijds overzetten."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

nienke expert zorgverzekeringen


Hoe zit het met de zorgverzekering als uw kind 18 jaar wordt?

Als uw kind 18 jaar wordt, zijn er verschillende opties wat u kunt doen met de zorgverzekering. De keuze is aan u en uw kind!

Optie 1
Uw kind kiest een eigen zorgverzekering

Kiest uw kind voor een eigen zorgverzekering? Dit kan binnen één maand na hun 18e verjaardag. Hij of zij moet dan zelf de premie en het eigen risico betalen. 

> Kies eigen zorgverzekering

 

Optie 2
Uw kind blijft meeverzekerd, maar kiest een eigen pakket

Mocht het nodig zijn, kan uw kind een eigen pakket kiezen voor extra vergoedingen. Geef in dat geval de wijziging door via Mijn UnitedConsumers.

> Geef wijziging door

 

Optie 3
Uw kind blijft meeverzekerd en er verandert niets

Natuurlijk kunt ervoor kiezen om alles hetzelfde te houden. U blijft dan premie betalen voor uw kind. Ook krijgt uw kind een eigen risico.

> Bekijk mijn polis


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!