Zorgverzekering voor uw kind

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder. Tot hun 18e zijn kinderen gratis meeverzekerd met één van de ouders. Het is dan ook verstandig om het kind op de polis van de best verzekerde ouder te zetten. Na hun 18e maakt de verzekeraar een aparte zorgpolis voor het kind aan. Dat betekent dat u dan voor uw kind een aparte premie betaalt. Een goed moment om te veranderen van dekking of van verzekeraar.

Kind bijschrijven zorgverzekering vader of moeder

Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd bij de vader of moeder. Hebben uw partner en u elk een andere zorgverzekeraar? Kijk dan wie van uw tweeën de beste dekking heeft en meld uw kind bij die polis aan. Zo profiteert ook uw kind van de meest complete dekking.

Zorgverzekering voor baby’s

Is uw kind net geboren, dan heeft u tot vier maanden na geboorte om uw kind bij één van de twee ouders mee te verzekeren. Schrijft u uw baby niet binnen vier maanden bij, dan betaalt u zelf de gemaakte zorgkosten. 

Het is niet mogelijk om een aanvullende verzekering speciaal voor een kind af te sluiten. Als u bepaalde behandelingen bij uw kind wilt laten vergoeden, dient u deze aanvullende verzekeringen voor uzelf af te sluiten.

Eigen risico kind onder 18 jaar

Prettig om te weten: voor kinderen tot 18 jaar geldt er géén eigen risico. Dat betekent dat de verzekeraar alle kosten volledig vergoedt, mits u die maakt bij een gecontracteerde zorgaanbieder uit het netwerk. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt zorg tot 80% vergoed.

Hoe ziet de zorgverzekering voor mijn kind eruit?

Kinderen worden meestal automatisch bijgeschreven op de zorgverzekering van de best verzekerde volwassene. Uw kind is dan hetzelfde verzekerd als u of uw partner. In de vergoedingenzoekers van VGZ en Bewuzt kunt u nalezen hoe de zorgverzekering dan precies in elkaar zit. Hier leest u ook dat sommige vergoedingen speciaal voor kinderen gelden.

Zorgverzekering kind gescheiden ouders

Of u getrouwd bent of gescheiden, u blijft de keuze houden om uw kind bij uzelf of de andere ouder mee te verzekeren. Had u met uw ex een gezamenlijke polis afgesloten, dan zal één van u op zoek moeten naar een nieuwe zorgverzekering. Ook hierbij spreekt het voor zich dat u het kind meeverzekert op de polis van de best verzekerde ouder.

Zorgverzekering kind overzetten

U kunt uw kind altijd overzetten naar de zorgverzekering van de andere ouder als u dat wil. Normaal gesproken mag dat eenmaal per jaar, waarbij u de wijziging vóór 31 december door moet geven. In het geval van een scheiding kunt u de zorgverzekering van uw kind ook tussentijds overzetten.

Zorgverzekering orthodontie kind

De basisverzekering vergoedt de kosten voor orthodontie niet. Wilt u dat de zorgverzekering deze kosten bij uw kind wél vergoedt, dan dient bij uw eigen basisverzekering een aanvullende verzekering te nemen met orthodontie dekking. Dat is uiteraard nog niet nodig wanneer uw kind nog erg jong is; zolang u de aanvullende verzekering maar afsluit vóór het eerste bezoek aan de orthodontist.

Er zijn ook zorgverzekeraars die gezinspakketten aanbieden. Die bestaan uit een basisverzekering met dekking voor aanvullende zorgbehoeften, zoals orthodontie.

Bekijk de gezinspakketten van UC

Zorgverzekering bril kind

Heeft uw kind een bril of lenzen nodig? De basisverzekering vergoedt dit niet, maar een aanvullende verzekering vaak wel. Maak eerst een berekening om te bepalen of het de maandelijkse meerprijs van zo’n aanvullende verzekering waard is. Wellicht pakt het voordeliger uit om de bril zelf te betalen.

Mijn kind wordt 18 jaar. Wordt de zorgverzekering automatisch geregeld?

Als uw kind 18 jaar wordt, verandert er in principe niets aan de zorgverzekering. Uw kind blijft hetzelfde verzekerd als voorheen, alleen betaalt u er nu wel voor. Ook krijgt uw kind nu een eigen risico, waar voorheen alle medische kosten volledig vergoed werden. Om de zorgpremie te compenseren, kan uw kind wel zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.