Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering voor jouw kind

Een zorgverzekering voor je kind hoef je niet speciaal af te sluiten. Je kind is namelijk gratis meeverzekerd op de polis van een van de ouders, totdat hij of zij 18 wordt. Daarna moet je kind zelf een goedkope zorgverzekering afsluiten.

Op deze pagina vertellen wij alles wat je moet weten over een zorgverzekering voor een kind.

kind zorgverzekering

Is een zorgverzekering voor mijn kind verplicht?

Voor iedere Nederlander is minimaal een basisverzekering verplicht, ook voor kinderen. Zodra jouw kindje is geboren, kun je jouw kind aanmelden bij de zorgverzekering. Dit moet je binnen vier maanden na de geboorte van jouw kind doen.

Je kunt je kind bijschrijven op jouw eigen zorgverzekering of die van je partner. De zorgverzekering voor je kind gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf de geboortedatum. Schrijf je jouw kind niet binnen vier maanden bij? Dan betaal je zelf de gemaakte zorgkosten voor het kind, indien van toepassing. Regel het dus snel!

Goed om te weten: Ben je verzekerd via UnitedConsumers? Je kunt de geboorte van je kindje doorgeven via Mijn UnitedConsumers.


Hoe werkt een zorgverzekering bij kinderen?

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij de vader of moeder. Hebben jullie allebei een aparte zorgverzekering? Je kind wordt dan bijgeschreven op de polis van best verzekerde ouder. Daardoor profiteert jouw kind van de meest complete dekking.

Hoe zijn kinderen onder de 18 verzekerd?

Jouw kind heeft dezelfde dekking als jou of je partner. Maar, in een basisverzekering zitten voor kinderen onder de 18 jaar extra vergoedingen. Zo wordt bijvoorbeeld fysiotherapie en basis tandzorg voor kinderen jonger dan 18 vergoed vanuit de basisverzekering. Volwassenen hebben hiervoor een aanvullende verzekering nodig.

Heeft een kind tot 18 jaar eigen risico?

Voor de zorgverzekering van kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico. Dat betekent dat de verzekeraar alle zorgkosten volledig vergoedt, mits je die maakt bij een gecontracteerde zorgaanbieder. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan is de vergoeding afhankelijk van jouw zorgpolis.

Goed om te weten: voor sommige zorgsoorten geldt een eigen bijdrage


Welke aanvullende verzekering voor kinderen heb ik nodig?

Het bijschrijven van je kind geldt voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Heeft jouw kind vergoedingen nodig voor de volgende zorgsoorten? Dan is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten.

  • Orthodontie
    De kosten voor orthodontie voor je kind worden niet standaard vergoed uit de basisverzekering. Wil je deze kosten wel vergoed krijgen? Dan kun je een aanvullende verzekering kiezen met orthodontie dekking. Houd wel rekening met een eventuele wachttijd.
     
  • Bril en/of lenzen
    De bril of lenzen van je kind worden niet vergoed door de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kun je een vergoeding krijgen voor een bril of lenzen.

Moet ik bijbetalen voor aanvullende zorgverzekering kind?

Het kind wordt ook meeverzekerd op een aanvullende verzekering, als één of beide ouders deze in het aanvullende pakket heeft. Het meeverzekeren van kinderen op een basisverzekering is altijd gratis, bij een aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar hiervoor extra kosten rekenen.

Bij enkele verzekeraars moet je dus bijbetalen. Dat is niet het geval bij UnitedConsumers: bij onze aanvullende zorgverzekeringen kun je jouw kinderen gratis bijschrijven.


Zorgverzekering kind met gescheiden ouders

Voor de zorgverzekering van het kind maakt het eigenlijk niet uit of de ouders gescheiden of getrouwd zijn. Jij blijft als ouder de keuze houden of je het kind op jouw zorgverzekering of die van jouw ex-partner meeverzekert. Had je met jouw ex een gezamenlijke zorgverzekering afgesloten, dan zal een van de ouders op zoek moeten naar een nieuwe zorgverzekering. Ook hierbij spreekt het voor zich dat je het kind meeverzekert op de polis van de best verzekerde ouder.

Blijft mijn kind meeverzekerd als mijn kind niet bij mij woont?

Het is niet verplicht om op hetzelfde adres te wonen als je kind bij jou is meeverzekerd. Dat betekent dat je kind ook bij jouw partner of op zichzelf mag wonen. Eigenlijk geldt dus: tot hun 18e verjaardag blijft het kind meeverzekerd bij een van de ouders, ongeacht hun woonadres.


bespaartip zorgverzekering Wist je dat...

"Een keer per jaar, tussen 12 november en 31 december, kun jij jouw kind overzetten naar de zorgverzekering van de andere ouder als je dat wil. Ga je scheiden? Dan kun je de zorgverzekering van je kind ook tussentijds overzetten."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

nienke expert zorgverzekeringen


Hoe zit het met de zorgverzekering als jouw kind 18 jaar wordt?

Als jouw kind 18 jaar wordt, zijn er verschillende opties wat je kunt doen met de zorgverzekering. De keuze is aan jou en jouw kind!

Optie 1
Je kind kiest een eigen zorgverzekering

Kiest je kind voor een eigen zorgverzekering? Dit kan binnen één maand na hun 18e verjaardag. Hij of zij moet dan zelf de premie en het eigen risico betalen. 

> Kies eigen zorgverzekering

 

Optie 2
Je kind blijft meeverzekerd, maar kiest een eigen pakket

Mocht het nodig zijn, kan jouw kind een eigen pakket kiezen voor extra vergoedingen. Geef in dat geval de wijziging door via Mijn UnitedConsumers.

> Geef wijziging door

 

Optie 3
Jouw kind blijft meeverzekerd en er verandert niets

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alles hetzelfde te houden. Jij blijft dan de premie betalen voor je kind. Ook krijgt je kind een eigen risico.

> Bekijk mijn polis


Heb je een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen je graag!