Draagt uw kind een fietshelm?

In Frankrijk is het sinds dit jaar verplicht: fietsende kinderen onder de 12 jaar moeten een helm op. Ouders die dit negeren, riskeren een boete van € 135,-. In Spanje, Zwitserland en Zweden moeten jongeren zelfs tot 15 jaar verplicht een fietshelm dragen. En in Nederland, fietsland bij uitstek?

Bij ons zijn de meningen verdeeld. De ANWB stimuleert het gebruik van een fietshelm. Volgens deze wielerbond zouden er jaarlijks alleen al 4.500 kinderen met hoofdletsel op de EHBO belanden na een fietsongeluk. Een groot deel van die ongelukken kan worden voorkomen door een fietshelm.

De Fietsersbond is een andere mening toegedaan. Zij stellen dat een helm alleen maar 'schijnveiligheid' biedt. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat fietsers met helm vaker betrokken zijn bij ongevallen dan fietsers zonder helm. Bovendien zou men die helm associëren met gevaar, waardoor minder mensen op de fiets stappen. En dat is ongewenst.

fietshelm

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft aangegeven de fietshelm niet te willen verplichten, maar wel te stimuleren. Anders dan in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Zweden zullen wij dus zelf de keuze moeten maken: doen we onze kinderen wel of niet een fietshelm op?

Feit blijft dat een helm het risico op letsel bij een val tot 70% vermindert. Maar beïnvloedt dat feit de keuze van de Nederlandse ouder? Wie regelmatig op de weg zit, ziet het antwoord op die vraag. Fietshelmen maken duidelijk geen onderdeel uit van ons straatbeeld. Of zou dat 70%-feit onvoldoende bekend zijn onder ouders? Want zouden niet meer mensen kiezen voor de veiligheid van hun kind(eren)? En zouden zorgverzekeraars het dragen van een helm niet ook moeten stimuleren?

In Nederland zijn we blijkbaar nog niet zo ver dat we de fietshelm accepteren en normaliseren. Maar voor de fietsende vakantievierder geldt wel: de regels zijn óók op toeristen van toepassing. Dus gaat u fietsen in Frankrijk? Zorg voor een fietshelm voor uw kinderen. Ook als ze bij u achterop zitten.

Een veilige rit gewenst!