Anticonceptie vergoeding

Anticonceptie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering. Wanneer u anticonceptie gebruikt of in de toekomst wilt gaan gebruiken, is het handig om van te voren een verzekering te kiezen die deze kosten vergoed.

Wat is anticonceptie
Anticonceptie zorgt ervoor dat u niet zwanger wordt. Er zijn veel verschillende anticonceptiemiddelen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kiest u zelf of samen met uw arts het anticonceptiemiddel dat het beste bij u past.

Verschillende anticonceptie mogelijkheden:

  • Anticonceptiepleister
  • Anticonceptiestaafje
  • Hormoonspiraaltje
  • Anticonceptiering
  • Anticonceptiepil
  • Koperspiraaltje
  • Pessarium
  • Condoom
  • Prikpil

Vergoeding en kosten anticonceptie
De kosten voor anticonceptie kunnen op verschillende manieren vergoed worden. Daarbij komen ook nog het eigen risico en de eigen bijdrage kijken. Wanneer u bewust kiest, kunt u de anticonceptie kosten volledig vergoed krijgen. Hierdoor bent u kosteloos beschermd tegen zwangerschap.

Anticonceptie vergoeding vanuit de basisverzekering
Tot 21 jaar krijgt u een volledige vergoeding voor anticonceptie. Vanaf 21 jaar krijgt u alleen een volledige vergoeding als u anticonceptie gebruikt bij endometriose of mennoragie (bloedarmoede). Het plaatsen of verwijderen van een anticonceptiestaafje, hormoonspiraaltje of koperspiraaltje wordt voor iedereen, ongeacht de leeftijd, volledig vergoed.

De kosten voor anticonceptie vallen voor iedereen vanaf 18 jaar onder het eigen risico. Daarnaast is het mogelijk dat u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen voor uw anticonceptiemiddel. Laat u een staafje of spiraaltje door de huisarts of een gecontracteerde verloskundige zetten, dan valt dit niet onder het eigen risico.

Wanneer u kiest voor een anticonceptiepil uit het voorkeursbeleid van VGZ of Bewuzt, betaalt u geen eigen risico. Het voorkeursbeleid houdt in dat u het goedkoopste merk van hetzelfde medicijn volledig vergoed krijgt.

Anticonceptie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
Vanaf 21 jaar krijgt u bij VGZ een vergoeding voor anticonceptie vanuit de aanvullende verzekering. Bewuzt heeft geen aanvullende optie waarbij anticonceptie vanaf 21 jaar wordt vergoed. Op vergoeding van zorg uit de aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing. Het is mogelijk dat u wel een wettelijke eigen bijdrage moet betalen voor sommige anticonceptiemiddelen.

Vergoedingen per aanvullende verzekering:

VGZ Aanvullend Goed volledige vergoeding
VGZ Aanvullend Beter volledige vergoeding
VGZ Aanvullend Best volledige vergoeding
VGZ Jong Basis geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid volledige vergoeding
VGZ Single/Duo Basis geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid volledige vergoeding
VGZ Gezin Basis geen vergoeding
VGZ Gezin Uitgebreid volledige vergoeding
VGZ Vitaal Basis geen vergoeding
VGZ Vitaal Uitgebreid geen vergoeding

Eigen bijdrage
Voor sommige anticonceptiemiddelen betaalt u een wettelijke eigen bijdrage, ongeacht of de vergoeding uit de basisverzekering of aanvullende verzekering komt. Op medicijnkosten.nl kunt u zien voor welke anticonceptiemiddelen u een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog dit bedrag is.

Voorschrift van arts nodig
Het eerste recept van een nieuw anticonceptiemiddel moet voorgeschreven worden door een huisarts, medisch specialist of verloskundige om een volledige vergoeding te krijgen. Haal uw anticonceptiemiddel op bij een gecontracteerde apotheek voor een maximale vergoeding.

Condooms

Condooms worden nooit vanuit de basisverzekering vergoed, maar in sommige aanvullende verzekeringen is hiervoor wel een vergoeding mogelijk. In de Alles-in-1 Pakketten Jong Basis, Jong Uitgebreid, Single/Duo Basis en Single/Duo Uitgebreid van VGZ heeft u jaarlijks recht op condooms ter waarde van € 20. Deze kunt u online bestellen via de Nationale Apotheek.

Goedkope zorgverzekering
UnitedConsumers biedt de VGZ zorgverzekering aan met 10% korting of de Bewuzt verzekering tegen een scherpe premie. Zo bent u bij VGZ of Bewuzt verzekerd van uitstekende zorg met een ruime vergoeding voor anticonceptie en andere zorgsoorten. Maandelijks ontvangt u 10% korting op uw VGZ basisverzekering, waardoor u elke maand bespaart op uw vaste lasten. Hierdoor houdt u meer geld over voor leuke dingen! Geen gedoe, wel het voordeel.

Bereken uw premievoordeel

Lees ook
Vergoeding sterilisatie
Vergoeding condooms
Vergoeding besnijdenis
Vergoeding medicijnen