Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Anticonceptie vergoeding

Een vergoeding voor anticonceptie wordt standaard geboden vanuit de basisverzekering voor iedereen tot 21 jaar. Daarna komt de anticonceptie vergoeding uit de basisverzekering te vervallen. Wat betaalt u zelf en hoe krijgt u vanaf uw 21e een vergoeding voor anticonceptie? Wij leggen het u graag uit.

Anticonceptie vergoeding uit de basisverzekering

Tot uw 21e levensjaar krijgt u een volledige anticonceptie vergoeding uit de basisverzekering. Bent u 21 jaar geworden, dan krijgt u de anticonceptie vergoeding alleen als u anticonceptie gebruikt bij endometriose of mennoragie (bloedarmoede). Als u na deze leeftijd anticonceptie gebruikt, zult u deze (deels) zelf moeten betalen.

Het plaatsen of verwijderen van een anticonceptiestaafje, hormoonspiraaltje of koperspiraaltje wordt voor iedereen, ongeacht de leeftijd, vergoed uit de basisverzekering. Het plaatsen van een dergelijk anticonceptiemiddel valt namelijk onder reguliere zorg en wordt dus door de basisverzekering vergoed. Voor elke anticonceptie (behandeling) is er mogelijk wel een eigen bijdrage en zijn er mogelijk kosten voor de materialen.

Wordt een spiraaltje vergoed?

U krijgt een vergoeding voor een spiraal als uw huisarts of een gecontracteerde verloskundige het spiraaltje bij u plaatst. U betaalt in dit geval over deze zorg geen eigen risico. Laat u het spiraaltje door een medisch specialist plaatsen, dan betaalt u hier wel eigen risico voor. Daarnaast kunnen er ook kosten aan het spiraaltje zelf verbonden zitten.

Wordt de pil vergoed?

De pil is een veelgebruikt anticonceptiemiddel dat tot 21 jaar volledig wordt vergoed uit de basisverzekering en na uw 21e levensjaar uit een aanvullende verzekering vergoed kan worden. Aangezien de kosten van de pil vaak vrij laag zijn, is een aanvullende verzekering wellicht duurder dan de pil zelf betalen. De pil kost namelijk hooguit een paar tientjes per jaar. Een aanvullende verzekering is al gauw duurder.

Anticonceptie vergoeding aanvullende verzekering

Vanuit de meeste aanvullende verzekeringen krijgt u een volledige vergoeding voor anticonceptie, ongeacht uw leeftijd. Dit geldt voor alle soorten anticonceptie. Voor sommige anticonceptiemiddelen geldt een wettelijk eigen bijdrage. Deze kunt u nakijken op medicijnkosten.nl.

Verschillende anticonceptie mogelijkheden:

  • Anticonceptiepleister.
  • Anticonceptiestaafje.
  • Hormoonspiraaltje.
  • Anticonceptiering.
  • Anticonceptiepil.
  • Koperspiraaltje.
  • Pessarium.
  • Prikpil.

Bent u 21 jaar of ouder, dan krijgt u deze verschillende vormen van anticonceptie een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering afsluiten puur voor de anticonceptie vergoeding is vaak erg duur. Het loont dan vaak alleen wanneer u ook meerdere vergoedingen uit de aanvullende verzekering kunt gebruiken. 

Terug naar boven