Dermatoloog vergoeding

Als u huidproblemen heeft, zoals acne of overmatige haargroei in het gezicht, kan een dermatoloog de uitkomst zijn. U kunt uit uw zorgverzekering een vergoeding krijgen voor de dermatoloog of huidtherapeut. Wanneer krijgt u een vergoeding en hoe werkt dit precies?

Dermatoloog

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
kruisje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
kruisje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding (alle ziekenhuizen gecontracteerd)

Huidtherapeut

kruisje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Dermatoloog basisverzekering

De dermatoloog vergoeding krijgt u uit de basisverzekering. De huidtherapeut vergoeding krijgt u echter niet uit de basisverzekering, maar uit de aanvullende verzekering vergoed. Afhankelijk van het type klacht(en) dat u heeft gaat u naar de dermatoloog of een huidtherapeut. Uw huisarts kan u hierin adviseren.

Dermatoloog vergoeding aanvullende verzekering

De dermatoloog vergoeding krijgt u alleen uit de basisverzekering. Verwijst uw huisarts u door naar een huidtherapeut of schoonheidsspecialist? Dan kunt u een vergoeding krijgen uit een aanvullende verzekering. Bewuzt biedt geen aanvullende verzekering met een huidtherapie vergoeding aan. Bij VGZ krijgt u bij een aantal aanvullende verzekeringen een jaarlijks budget voor huidbehandelingen. Hieronder valt behandeling van acne, camouflagetherapie en ontharen.

Het budget per aanvullende verzekering:

VGZ Aanvullend Goed: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Beter: € 500,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Best:   € 700,- per kalenderjaar
VGZ Jong Basis: geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Single/Duo Basis: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Gezin Basis: geen vergoeding
VGZ Gezin Uitgebreid: € 500,- per kalenderjaar
VGZ Vitaal Basis: geen vergoeding
VGZ Vitaal Uitgebreid: € 500,- per kalenderjaar

Dermatoloog eigen risico

Op de meeste zorg uit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing voor iedereen van 18 jaar en ouder. De dermatoloog vergoeding komt uit de basisverzekering. Hiervoor betaalt u dus eigen risico. Het consult bij de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico.

Op zorg uit de aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing. U betaalt dus geen eigen risico bij de huidtherapeut of schoonheidsspecialist.

Verwijsbrief nodig dermatoloog en huidtherapeut

Voor de behandeling van huidproblemen heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts bepaalt of u naar een dermatoloog, huidtherapeut of schoonheidsspecialist moet en verwijst u eventueel door.

Naar welke dermatoloog of huidtherapeut?

VGZ en Bewuzt hebben met alle ziekenhuizen contracten. U krijgt de behandeling bij de dermatoloog dus volledig vergoed. Gaat u naar een huidtherapeut of schoonheidsspecialist? Dan krijgt u alleen een vergoeding als de zorgverlener een contract met VGZ heeft. Heeft uw zorgverlener geen contract, dan krijgt u geen vergoeding.

Vergoeding huidziekten bij kinderen

Uw kind heeft recht op vergoeding van dermatologie uit de basisverzekering. Ook voor uw kind is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Op zorg uit de basisverzekering is voor kinderen tot 18 jaar geen eigen risico van toepassing.

Wat is dermatologie en huidtherapie?

Dermatologie is het diagnosticeren en behandelen van huidziekten door een huidarts ofwel dermatoloog. Een dermatoloog behandelt aandoeningen van de huid, de nagels en het haar. Hieronder valt bijvoorbeeld eczeem, psoriasis, acne, moedervlekken, spataderen en huidtumoren.

De huisarts of dermatoloog kan u doorverwijzen naar een huidtherapeut of schoonheidsspecialist. De huidtherapeut of schoonheidsspecialist voert behandelingen uit tegen bijvoorbeeld acne en overbeharing. Deze behandelingen worden dus niet door de dermatoloog uitgevoerd. Een huidtherapeut of schoonheidsspecialist is dus een aanvulling op dermatologie.