Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Vergoeding hoorhulpmiddelen

Als we ouder worden, gaat ons gehoor achteruit. Hoorhulpmiddelen bieden hier de oplossing voor en zorgen ervoor dat we gewoon kunnen blijven functioneren. Op deze pagina bekijken we welke hoorhulpmiddelen er zijn en hoe het werkt als u een vergoeding van uw zorgverzekeraar wenst. 

Vergoeding hoorhulpmiddelen uit basisverzekering

Blijkt het dat u hoorhulpmiddelen nodig heeft? De basisverzekering dekt deze gelukkig. Zolang u naar een audicien gaat waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft, is de vergoeding 100%.

Welke hoorhulpmiddelen worden vergoed?

Er zijn verschillende soorten hoorhulpmiddelen. Het ene hulpmiddel is vrijwel direct te gebruiken, terwijl het andere systeem moet worden aangelegd. Ook zijn er systemen die alleen in mono in plaats van stereo werken. Daarnaast zijn er nog andere voor- en nadelen die u tegen elkaar zult willen afwegen.

Ringleiding-apparatuur

Een ringleiding helpt u te luisteren naar één specifieke geluidsbron, zoals de televisie of de radio. Er wordt daarvoor een kabel in een lus langs de plinten of het plafond aangelegd. Een versterker stuurt het geluidssignaal door deze kabel en het hoortoestel pikt het op. Het prettige hiervan is dat het systeem achtergrondgeluiden wegfiltert.

Infrarood-apparatuur

Een hoorapparaat dat met infrarood werkt, werkt met een ontvanger die u om uw nek hangt. Vervolgens zet u uw hoortoestel op de T-stand, waarna het signaal van televisie of stereo-apparatuur versterkt doorkomt. De ontvanger op uw borst heeft een volumeknop waarmee u het geluidsniveau regelt.

FM-apparatuur

FM- of 2,4 GHz-systemen werken met een zender die u aansluit op bijvoorbeeld hifi-apparatuur of de televisie. Via radiogolven verstuurt de zender het geluidssignaal naar de ontvanger om uw nek, die een volumeknop heeft. Door uw hoortoestel op de T-stand te zetten, ontvangt u het signaal.

Bluetooth-apparatuur

Er zijn ook zend- en ontvangsystemen die met Bluetooth werken. Deze worden ook wel streamers genoemd. De streamer ontvangt draadloos het audiosignaal van bijvoorbeeld de televisie en stuurt het ook draadloos weer door naar het gehoortoestel, dat een ingebouwde Bluetooth-ontvanger heeft.

Voorwaarden vergoeding

Volgens de wet vergoedt de basisverzekering hoorhulpmiddelen wanneer uw gehoorverlies gemiddeld 35 dB of meer is bij 1.000, 2.000 en 4.000 Hz. Bestaat het vermoeden dat u met één of meerdere hoorhulpmiddelen weer goed kunt functioneren, dan krijgt u deze voor 100% vergoed.

De procedure is dat u eerst via uw huisarts een consult aanvraagt bij de audicien. Als die de noodzaak van hoorapparatuur inziet, vraagt deze een machtiging voor u aan. Met die machtiging regelt u de vergoeding voor de hoorapparatuur.

 
Terug naar boven