Mindfulness vergoeding

Heeft u een burn-out of andere stressklachten? Dan wilt u natuurlijk weer lekker in uw vel zitten. U kunt dan bijvoorbeeld een training mindfulness volgen. Dit wordt mogelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Wat houdt een mindfulness training precies in en wanneer krijgt u dit vergoed?

kruisje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wordt Mindfulness vergoed door de verzekering?

Mindfulness krijgt u niet vergoed uit de basisverzekering. U kunt wel een mindfulness vergoeding uit de aanvullende verzekering krijgen. Bewuzt biedt geen aanvullende verzekering met een mindfulness vergoeding. U krijgt bij VGZ een vergoeding van € 350,- per kalenderjaar uit de aanvullende verzekeringen Goed, Beter en Best en vanuit alle Uitgebreid Alles-In-1 PakkettenOm een mindfulness training vergoeding te krijgen heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.

Heeft u vaak psychische of lichamelijke klachten vanwege stress of kampt u met een psychische stoornis? Raadpleeg dan uw huisarts. U kunt in gesprek met uw huisarts of praktijkondersteuner bepalen wat u het beste kunt doen om de klachten te verminderen. Eventueel wordt u doorverwezen naar een psycholoog. Dit krijgt u wel vergoed vanuit de basisverzekering.

VGZ Mindfulness Coach app

VGZ heeft een Mindfulness Coach app ontwikkeld die voor iedereen gratis beschikbaar is. De app kan u een extra steuntje in de rug bieden op moeilijke momenten. Het programma duurt vijf weken waarin u 25 oefeningen doorloopt. Zit u liever niet vast aan een programma? De app biedt de mogelijkheid om zelf een keuze te maken uit 40 beschikbare oefeningen. Zo komt u, op uw eigen tempo, even helemaal tot rust met behulp van de handige app.

Eigen risico mindfulness

U betaalt voor zorg uit de aanvullende verzekering geen eigen risico. Een vergoeding voor mindfulness wordt namelijk niet uit de basisverzekering vergoed.

Gecontracteerde mindfulness training

Om een mindfulness vergoeding te krijgen is het belangrijk dat uw trainer is aangesloten bij de Vereniging Mindfulness Based Nederland (VMBN). Is uw trainer hier niet bij aangesloten, dan krijgt u geen vergoeding.

Wat wordt niet vergoed?

Alleen de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) en Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) trainingen worden vergoed. Deze trainingen duren acht weken en hebben een wekelijkse bijeenkomst. Andere trainingen worden niet vergoed.

Wat is mindfulness?

Mindfulness combineert wetenschappelijke kennis, medische kennis en psychologie met yoga en meditatie. Met een mindfulness training wordt u bewust gemaakt van uw gevoelens, gedachten en stemmingen. U leert in het hier en nu te zijn en te accepteren wat er wel of niet is. Mindfulness trainingen kunnen frustraties en onrust verminderen, zodat u zich minder gestrest voelt en kunt ontspannen.