Vergoeding zwangerschapscursus

U bent zwanger en wilt zich zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling. Of u bent van plan binnenkort zwanger te worden. Een zwangerschapscursus past daar uitstekend bij. Maar welke verzekering vergoed zo’n cursus? Op deze pagina leggen we u uit waar u recht op heeft en waar u op moet letten bij het kiezen van uw zorgverzekering.

kruisje Vergoeding zwangerschapscursus uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor 100% vergoeding

Vergoeding zwangerschapscursus uit aanvullende verzekering

Het merendeel van de verzekeraars biedt een vergoeding voor een zwangerschapscursus aan. Omdat deze niet door de basisverzekering wordt gedekt, heeft u er wel een aanvullende verzekering voor nodig. De aanvullende verzekeringen van VGZ bieden de volgende vergoedingen:

Aanvullende zorgverzekering Vergoeding
VGZ Aanvullend Goed € 50 per jaar voor een zwangerschapscursus
VGZ Aanvullend Beter € 75 per jaar voor een zwangerschapscursus
VGZ Aanvullend Best € 100 per jaar voor een zwangerschapscursus
VGZ Gezin Uitgebreid € 150 per jaar voor een zwangerschapscursus

U kunt dit budget aan verschillende cursussen besteden, variërend van een online zelfhulpprogramma tot cursussen die u helpen bij het herstel na de bevalling.

Waar let u op bij vergelijken van zorgverzekeringen m.b.t. uw zwangerschap?

Vindt u het belangrijk om een goede dekking te hebben voor alles omtrent de zwangerschap? Een aanvullende verzekering dekt (prijzige) posten rond de bevalling, waaronder een zwangerschapscursus. Om zelf deze kosten niet te hoeven betalen, raden wij u het volgende aan.

  1. Bedenk welke zorg of voorlichting u vergoed zou willen hebben
  2. Zoek vervolgens uit wat de werkelijke kosten hiervan zijn
  3. Kies een aanvullende verzekering met een passende vergoeding

Eigen risico en eigen bijdrage

Voor sommige zorg rekenen verzekeraars een eigen risico of eigen bijdrage. Dat is een vast bedrag dat u van elke behandeling in een bepaalde categorie betaalt. De verzekeraar neemt dan de rest van het bedrag voor zijn rekening.

Voor zwangerschapscursussen geldt bij geen enkele verzekering het eigen risico of de eigen bijdrage. Wel kan het zijn dat u iets moet bijbetalen als het budget voor zwangerschapscursussen de prijs niet geheel dekt.