Vergoeding zwangerschapscursus

U bent zwanger en wilt zich zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling. Of u bent van plan binnenkort zwanger te worden. Een zwangerschapscursus past daar uitstekend bij. Maar welke verzekering vergoed zo’n cursus?

Op deze pagina leggen we u uit waar u recht op heeft en waar u op moet letten bij het kiezen van uw zorgverzekering als u zwanger bent.

Vergoeding zwangerschapscursus uit aanvullende verzekering

Het merendeel van de verzekeraars biedt een vergoeding voor een zwangerschapscursus aan. Omdat deze niet door de basisverzekering wordt gedekt, heeft u er wel een aanvullende verzekering voor nodig. De aanvullende verzekeringen van VGZ bieden de volgende vergoedingen:

Deze vergoeding komt uit het budget voor cursussen. U kunt dit budget aan verschillende cursussen besteden, variërend van een online zelfhulpprogramma tot cursussen die u helpen bij het herstel na de bevalling.

Waar let u op bij vergelijken van zorgverzekeringen als u zwanger bent?

Vindt u het belangrijk om een goede dekking te hebben voor alles omtrent de zwangerschap? Een aanvullende verzekering dekt (prijzige) posten rond de bevalling, waaronder een zwangerschapscursus. Om zelf deze kosten niet te hoeven betalen, raden wij u het volgende aan.

  1. Bedenk welke zorg of voorlichting u vergoed zou willen hebben
  2. Zoek vervolgens uit wat de werkelijke kosten hiervan zijn (is het wel goedkoper om u hiervoor te verzekeren? Of kunt u deze kosten beter zelf betalen?)
  3. Kies een aanvullende verzekering met een passende vergoeding en premie

Eigen risico en eigen bijdrage

Voor sommige zorg rekenen verzekeraars een eigen risico of eigen bijdrage. Voor zwangerschapscursussen geldt bij geen enkele verzekering het eigen risico of de eigen bijdrage. Wel kan het zijn dat u iets moet bijbetalen als het budget voor zwangerschapscursussen de prijs niet geheel dekt.