Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Schade verhalen op de tegenpartij

Wanneer uw auto door de schuld van een andere weggebruiker schade oploopt, kunt u deze schade verhalen op de tegenpartij. Dit regelt u via uw autoverzekering. Hoe dat precies werkt en wat u hiervoor moet doen, leest u op deze pagina. 

Schade verhalen

Schade verhalen, zo doet u dat!

Een aanrijding is heel vervelend, maar het is belangrijk dat u ter plekke al de juiste stappen onderneemt om de schade te kunnen verhalen op de tegenpartij. Blijft u daarom vooral rustig en doorloop de volgende stappen.

1. Verzamel (bewijs)materiaal

Direct na de aanrijding begint u met het verzamelen van bewijsmateriaal. Dit bewijsmateriaal heeft u nodig om de schade te kunnen claimen bij de tegenpartij. Denk hierbij aan:

  • Het opschrijven van getuigenverklaringen.
  • Foto’s maken van de aanrijding en schades.
  • Het (samen) invullen van het Europees Schadeformulier.
  • Het noteren van de gegevens (van de verzekering) van de tegenpartij.

2. Welke verzekering helpt mij?

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Breng deze dan op de hoogte van de aanrijding en de schade. De rechtsbijstandsverzekering gaat voor u aan de slag voor het verhalen van de schade op de tegenpartij, zodat u dit zelf niet hoeft te doen. Heeft u een WA Casco, ofwel all risk autoverzekering? Dan zal uw verzekeraar eerst zelf de schade aan uw voertuig vergoeden.

De verzekeraar zal uiteraard schade willen verhalen op de tegenpartij. Wordt de schade succesvol verhaald op de tegenpartij? Dan heeft het geen gevolgen voor uw no-claim korting. Kan de schade niet verhaald worden, doordat er bijvoorbeeld onvoldoende bewijs is dat de tegenpartij schuldig was? Dan valt u toch terug in schadevrije jaren

3. Schade verhalen op de tegenpartij

Stel de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk voor de toegebrachte schade aan uw auto. Uw autoverzekering kan u hierbij mogelijk helpen. Indien u een autoverzekering heeft via UnitedConsumers, helpen wij u hier graag mee. 

4. Schade expert inschakelen

Afhankelijk van een aantal factoren, zal de verzekeraar bij een aanzienlijke schade een schade expert inschakelen. Een schade expert is onafhankelijk en beoordeelt de schade aan de auto en stelt het schadebedrag vast. In sommige situaties is het belangrijk dat er een schade expert wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld wanneer de schade verhaald moet worden op het Waarborgfonds

5. Afwikkeling schade

De afwikkeling van de schade is afhankelijk van de reactie van de tegenpartij. Er zijn namelijk drie verschillende mogelijkheden:

  • De tegenpartij erkent aansprakelijkheid: de verzekering van de tegenpartij betaalt de volledige schade.
  • De tegenpartij ontkent aansprakelijkheid: in het geval dat u zelf aansprakelijk bent of de aansprakelijkheid van de tegenpartij niet kunt bewijzen, zal deze de aansprakelijkheid ontkennen. U moet de schade dan zelf betalen.
  • De tegenpartij erkent gedeelde aansprakelijkheid: u en de tegenpartij betalen allebei uw eigen schade. Ook is het mogelijk om een schulddeling te maken, waarbij de ene partij meer aansprakelijk wordt gesteld dan de ander.

Schade verhalen en type verzekering

Een WA Casco (all-risk) is de enige dekking die direct uitkeert - ook wel schadeloosstelling - bij een schade door de schuld van de tegenpartij. Heeft u een WA of WA Beperkt Casco verzekering? Dan wordt de schade niet meteen door uw verzekeraar vergoed en dient u de schade te verhalen op de tegenpartij.  


Aanbevolen voor u


 

Autoschade homepage

Terug naar boven