Contact
Mijn UnitedConsumers

Schade verhalen op de tegenpartij

Schade verhalen op de tegenpartij is iets waar u misschien tegenop ziet. Maar het zou toch zonde zijn dat u voor de schade opdraait, terwijl de tegenpartij schuldig is! Schade verhalen is vaak makkelijker dan gedacht. Wij vertellen u graag meer over schade verhalen! 

Schade verhalen

In 5 stappen uw schade verhalen!

Een aanrijding is heel vervelend, maar het is belangrijk dat u ter plekke al de juiste acties onderneemt om de schade te kunnen verhalen op de tegenpartij. Blijf in eerste instantie vooral rustig. Om schade te kunnen verhalen, is het belangrijk dat u de volgende stappen doorloopt:

1. Schade verhalen dankzij het verzamelen van (bewijs)materiaal

Direct na de aanrijding begint u met het verzamelen van bewijsmateriaal. Dit bewijsmateriaal heeft u nodig om de schade te kunnen claimen bij de tegenpartij. Denk hierbij aan:

  • Het opschrijven van getuigenverklaringen.
  • Foto’s maken van de aanrijding en schades.
  • Het (samen) invullen van het Europees Schadeformulier.
  • Het noteren van de gegevens (van de verzekering) van de tegenpartij.

2. Welke verzekering helpt mij?

Schade verhalen kan op verschillende manieren. Is uw schade verhaalbaar of bent u WA casco verzekerd? Dan verhaalt uw verzekeraar in de meeste gevallen uw schade. In andere gevallen kunt u uw rechtsbijstand inschakelen.

Bent u WA casco verzekern en wordt de schade succesvol verhaald op de tegenpartij? Dan heeft het geen gevolgen voor uw no-claim korting. Kan de schade niet verhaald worden, doordat er bijvoorbeeld onvoldoende bewijs is dat de tegenpartij schuldig was? Dan valt u toch terug in schadevrije jaren

3. Schade verhalen op de tegenpartij

Stel de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk voor de toegebrachte schade aan uw auto. Uw autoverzekering kan u hierbij mogelijk helpen, bijvoorbeeld wanneer u in aanmerking komt voor de regeling Directe Schadeafhandeling. Indien u een autoverzekering heeft via UnitedConsumers, helpen wij u hier graag mee. 

4. Schade expert inschakelen

Afhankelijk van een aantal factoren, zal de verzekeraar bij een aanzienlijke schade een schade expert inschakelen. Een schade expert is onafhankelijk en beoordeelt de schade aan de auto en stelt het schadebedrag vast. In sommige situaties is het belangrijk dat er een schade expert wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld wanneer de schade verhaald moet worden op het Waarborgfonds

5. Afwikkeling schade

De afwikkeling van de schade is afhankelijk van de reactie van de tegenpartij. Er zijn namelijk drie verschillende mogelijkheden:

  • De tegenpartij erkent aansprakelijkheid: de verzekering van de tegenpartij betaalt de volledige schade.
  • De tegenpartij ontkent aansprakelijkheid: in het geval dat u zelf aansprakelijk bent of de aansprakelijkheid van de tegenpartij niet kunt bewijzen, zal deze de aansprakelijkheid ontkennen. U moet de schade dan zelf betalen.
  • De tegenpartij erkent gedeelde aansprakelijkheid: u en de tegenpartij betalen allebei uw eigen schade. Ook is het mogelijk om een schulddeling te maken, waarbij de ene partij meer aansprakelijk wordt gesteld dan de ander.

Schade verhalen en uw autoverzekering

Wanneer u WA of WA beperkt casco verzekerd bent, en voldoet aan de voorwaarden van de bedrijfsregeling Directe Schadeafhandeling, dan kan uw verzekeraar de schade direct vergoeden en vervolgens verhalen op de tegenpartij. Is dit niet het geval, dan kan de schade verhaald worden via uw rechtsbijstandverzekering. Een WA casco (all risk) is de enige dekking die direct uitkeert - ook wel schadeloosstelling - bij een schade door de schuld van de tegenpartij. 

Bent u bij ons verzekerd? Neem dan gerust contact met ons en wij helpen u uw schade verhalen!

Contact opnemen  


Ook interessant voor u
 

Schadeformulier

Schadeformulier invullen: dat doet u zo

> Lees meer

 

Schade expert

Schade expert: dit doet een schade expert

> Lees meer

 

Schaderapport

Schaderapport: waarvoor dient een schaderapport?

> Lees meer

 

Autoschade homepage