Energie besparen in de winter

De dagen worden korter en we trotseren temperaturen tussen de -5 en 5 graden. U wilt het natuurlijk lekker warm hebben in uw huis en de lampen branden langer gedurende de donkere dagen. Maar, wat voor effect heeft dit op uw energierekening? Met onze energiebesparende maatregelen houdt u uw energierekening laag deze winter!

Energie besparen winter

Energie besparen

U hoort het overal: energiebesparende maatregelen, energiezuinig en mileubewust leven, etc. Energie besparen is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Energie besparen betekent zuinig zijn op uw gas en energieverbruik, maar hoe doet u dit?

Energiebesparing: lampen

In de winter wordt het vroeger donker, dus gaan de lampen sneller aan. Wij geven u graag een aantal tips hoe u slim met uw verlichting in huis om kunt gaan. Goed voor uw portemonnee en het milieu:

  • Doe lampen uit in de ruimtes waar u niet bent.
  • Gebruik een timer of schakelklok voor uw verlichting. 
  • Vervang gloeilampen door spaarlampen en LED-lampen. 
  • Installeer een bewegingssensor in ruimtes waar u vaak in en uit gaat. 
  • Let op het energielabel voor verlichting, koop energieklasse A (groen). 
  • Gebruik dimmers: een lamp op half vermogen verbruikt minder energie. 

Energiebesparing: de verwarming

Gas is duurder dan stroom, maar veel woningen in Nederland hebben verwarmingen die draaien op gas. U kunt er vanuit gaan dat gas de grootste kostenpost is uw op eindafrekening. Wij geven u daarom een aantal do's en don'ts, zodat u bespaart op deze kostenpost:

Do's Don'ts
 
Maak de verwarming obstakelvrij.
 
De thermostaat volledig uitzetten. 
 
Zet de thermostaat, een uur voordat u naar bed gaat, omlaag.
 
Iedere ruimte in het huis verwarmen.
 
Ook al bent u er niet, zet de thermostaat niet lager dan 15 graden.
 
Zware gordijnen voor de verwarming hangen.
 
Draai de verwarming lager in ruimtes waar u nauwelijks komt en sluit deze ruimtes af.
 
 De thermostaat altijd op 21 graden laten staan.

Let op: draai de verwarming in de ruimtes waar u nauwelijks komt op vriesstand. Vriesstand wordt vaak aangeduid met een sneeuwvlokje. Dankzij vriesstand, gaat de verwarming toch een beetje aan wanneer het buiten vriest. Zo voorkomt u dat de leidingen kapot vriezen. 

Energiebesparende maatregelen: isoleren

Energie besparen doet u onder andere door goed te isoleren. Wanneer u denkt aan isoleren, denkt u waarschijnlijk aan hoge kosten. Wat wij bedoelen met isoleren, zijn kleine handelingen die u kunt doen om de kou niet binnen te laten en de warmte niet te laten ontsnappen. 

Rolluiken

Heeft u rolluiken? Maak er gebruik van en doe ze zoveel mogelijk dicht. Rolluiken zijn niet alleen verkoelend in de zomer, maar ook isolerend in de winter. Zo voorkomt u dat er kou naar binnen glipt. 

Gordijnen

De dagen worden korter in de winter, dus gaan de gordijnen sneller dicht. Een nadeel van gordijnen dichtdoen, is dat wanneer de gordijnen vóór de verwarming hangen, deze de warmte van uw verwarming tegenhouden. Een voordeel van dichte gordijen, is dat ze de kou van buiten tegenhouden. Zorg er daarom voor dat uw gordijnen niet voor uw verwarming hangen.

Tussendeuren

Houd de warmte in een ruimte door de tussendeuren zo veel mogelijk dicht te doen. Laat u de tussendeur open? Dan ontsnapt er veel warme lucht de kamer uit. Nog een bijkomend voordeel: op deze manier stoot u minder CO2 uit en dat heeft een positief effect op uw energierekening en het milieu. Toch het gevoel dat u koude tocht voelt? Stop dan een opgerolde handdoek tussen de kier onder de deur. 

Energie besparende tips: gebruik andere warmtebronnen

Slim omgaan met energie, betekent creatief zijn. Er zijn genoeg andere manieren om het lekker warm te krijgen in de winter, zonder hulp van de verwarming! 

Kaarsen

Kaarsen zijn niet alleen hartstikke sfeervol, maar geven ook een heerlijke warmte af. Steekt u een paar extra kaarsen aan? Dan bespaart u ook op uw elektriciteitverbruik: met de kaarsen aan hoeft minder lampen aan te zetten. 

De oven

Heeft u een heerlijke, winterse ovenschotel gemaakt? Maak dan gebruik van de hitte die de oven afgeeft. Is de ovenschotel klaar? Laat dan de deur van de oven openstaan tijdens het afkoelen. Zo vult de oven uw woning met warme lucht en bespaart u energie!

Truien en dekens

De koude maanden zijn perfect om onder een deken te kruipen met een kop thee of warme chocomel. Kies daarom voor een lekkere dikke trui, warme sokken en een dekentje. Zet uw thermostaat een graad lager en u zult nauwelijks het verschil merken. 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage