Energieneutraal wonen: een energieneutraal huis bouwen

Energieneutraal wonen in een energieneutraal huis klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar hoe krijgt u een energieneutrale woning? In dit artikel komt u erachter of een energieneutraal huis bouwen iets voor u is!

Energieneutraal huis

 

Energieneutraal wonen

U vraagt zich waarschijnlijk af: wat is een energieneutraal huis? Het antwoord is vrij simpel: een energieneutrale woning is een huis dat volledig - en op een duurzame manier - zelf energie opwekt. Met een energieneutraal huis houdt u de energie in balans. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar met energie in balans houden, bedoelen we het volgende:

  • Het energieverbruik houdt u zo laag mogelijk.
  • De energie die u nodig heeft, wekt u volledig zelf - en duurzaam - op. 

 

Energieneutraal huis: kenmerken

Energieneutraal wonen kan op veel manieren. Maar, wat zijn de kenmerken van een energieneutraal huis? De volgende onderdelen zijn in een energieneutraal huis toegepast:

  • Het huis is (bijna) kierdicht. 
  • Isolatie van vloeren, muren en het dak.
  • Ventilatiesysteem voor warmteterugwinning.
  • De hele woning is voorzien van HR++ of triple glas.
  • Zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom.
  • Meetapparatuur om te zien hoeveel energie u opwekt en verbruikt. 
  • Vloerverwarming en/of radiatoren verwarmd door een warmtepomp of zonneboiler.

 

Energieneutraal huis: voor- en nadelen

Een energieneutraal huis bouwen, dat kan! U kunt ervoor kiezen om een nieuw huis te bouwen, of voor het verbouwen van een bestaand huis. Een volledig energieneutraal huis is comfortabel en goed voor het milieu, maar het is wel een grote investering. Wij zetten de voor- en nadelen van een energieneutrale woning voor u op een rijtje:

Voordelen energieneutraal huis Nadelen energieneutraal huis
 
Energierekening staat op € 0,-.
 
Grote investering.
 
U draagt bij aan het verbeteren van het milieu.
 
Impactvolle verbouwing.

 

Energieneutraal huis bouwen: prijs

Een energieneutraal huis bouwen kost aardig wat geld. Wanneer u het internet rondspeurt, komen er prijskaartjes voorbij van rond de € 45.000,-. Heeft u momenteel niet het geld voor een energieneutrale woning? Dat geeft niet. Doe het dan in stapjes. Wist u dat u voor energiebesparende maatregelen een energie subsidie kunt krijgen? Dit maakt het een stuk betaalbaarder om een energieneutraal huis te bouwen! 

Subsidie energiebesparing


 

Een energieneutraal huis bouwen

De meest logische volgorde voor een energieneutrale woning is om eerst de woning zoveel mogelijk te isoleren en daarna pas het verwarmingssysteem aan te passen. Als u uw woning goed isoleert, hoeft er minder energie opgewekt te worden om de woning te verwarmen. Bedenk wel tijdens het isolatietraject alvast wat voor verwarmingssysteem u straks wilt.

Zoals gezegd kost een verbouwing voor een energieneutraal huis veel geld. Begin daarom met kleine aanpassingen. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Investeer dan in driedubbel isolatieglas, in plaats van dubbel glas. En bent u toe aan een nieuwe vloer? Zorg dan voor een goede vloerisolatie en laat alvast leidingen leggen voor het nieuwe warmtesysteem.

Energie bespaartips

Bent u wel geïnteresseerd in energieneutraal huis, maar ligt het niet in uw nabije toekomst? Geen probleem. Dankzij onze energie bespaartips bent u al een stuk bewuster bezig met uw energieverbruik. Zo bespaart u op uw energierekening en helpt u klimaatverandering af te remmen! Een win-win situatie.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage