Contact
Mijn UnitedConsumers

Gevel isoleren: besparen met gevelisolatie

Wilt u uw woning verduurzamen en tegelijkertijd besparen op uw energierekening? Dan is gevelisolatie wellicht interessant voor u! Hoe werkt gevelisolatie en hoeveel kunt u besparen?

gevelisolatie

 

Gevelisolatie

Het isoleren van de buitenmuur of gevel wordt gevelisolatie genoemd. Bij gevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de woning geplaatst (de buitenmuur). Door gevelisolatie toe te passen op uw woning, bespaart u op uw energierekening en wordt uw woning duurzamer.


 

Buitenmuur isoleren

Bij gevelisolatie aan de buitenkant wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren bevestigd. Uw woning wordt dus iets dikker. Nadat de buitenmuur geïsoleerd is, wordt deze afgewerkt met bijvoorbeeld steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Zo ziet uw woning er weer als nieuw uit én is deze goed geïsoleerd!


 

Materiaal gevel isoleren

Wilt u de gevel isoleren? Dan kunt u kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal, zoals: de polystyreen plaat, steenwol of cellulaire glasplaten. Het meest gebruikte isolatiemateriaal voor de gevel is de polystyreen plaat. Deze plaat heeft een licht gewicht en kan makkelijk op maat gesneden worden. U kunt de gevel ook isoleren met steenwol of cellulaire glasplaten. Het voordeel van steenwol is dat deze een hoge drukvastheid heeft en glasplaten zijn 100% dampdicht.


 

Gevelisolatie of spouw isoleren?

De spouw isoleren en gevelisolatie leveren allebei voordelen op. Door de spouw of buitenmuur te isoleren, hoeft u minder te stoken. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Bovendien zorgt een goede isolatie van de buitenmuur of spouw ook voor een waardevermeerdering van uw woning.

Spouwisolatie is goedkoper dan gevelisolatie. Voor spouwisolatie betaalt u volgens MilieuCentraal gemiddeld € 2.400,- en voor buitengevelisolatie betaalt u gemiddeld € 19.000,-. Spouwisolatie levert u gemiddeld een besparing van € 800,- per jaar op. Voor gevelisolatie ligt dit bedrag gemiddeld op € 1.100,-. 

Kan ik de spouw isoleren?

Spouwisolatie is enkel mogelijk op het moment dat u een spouw in uw woning heeft. Dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Bovendien moet de spouw ook geschikt zijn voor isolatie. Dit betekent dat de spouw een minimale breedte moet hebben van 4 cm en er niet te veel cementresten aanwezig moeten zijn.

Waarom de buitengevel isoleren?

De buitengevel isoleren is interessant op het moment dat de buitenmuur toe is aan groot onderhoud. Denk aan verouderd voegwerk of poreuze stenen. Zo kunt u noodzakelijk onderhoud direct combineren met het verduurzamen van uw woning. Met gevelisolatie kunt u bovendien meer besparen op uw energierekening dan met spouwisolatie. U kunt op de buitenmuur namelijk 13 cm aan isolatiemateriaal plaatsen. Bij spouwisolatie kunt u slechts 4 tot 7 cm aan isolatiemateriaal plaatsen.

Spouwisolatie en gevelisolatie combineren

Wilt u het beste van beide werelden? Dan kunt u spouwisolatie ook combineren met gevelisolatie. Het voordeel is dat uw woning iets minder dik wordt aan de buitenkant, omdat u isolatie zowel in de spouw, als op de buitenmuur heeft. 


 

Kosten en besparing door gevelisolatie

Buitengevelisolatie is prijzig, maar uiteindelijk levert het ook veel op. Er is zelfs een mogelijkheid om subsidie te krijgen voor gevelisolatie, zodat u gecompenseerd wordt in uw investering. Door gevelisolatie aan de buitenkant aan te brengen, kunt u jaarlijks gemiddeld € 1.100,- besparen op uw energierekening.

Soort woning Kosten en subsidie Besparing per jaar
Tussenwoning


 
Kosten (eenmalig)
€ 7.500,-
Subsidie
€ 1.500,-
Besparing in euro's
€ 450,-
Besparing gas
450 m³
Hoekwoning / 2 onder 1 kap Kosten (eenmalig)
€ 19.000,-
Subsidie
€ 3.700,-
Besparing in euro's
€ 1.100,-
Besparing gas
1.100 m³
Kleine vrijstaande woning Kosten (eenmalig)
€ 23.000,-
Subsidie
€ 4.500,-
Besparing in euro's
€ 1.300,-
Besparing gas
1.300 m³
Grote vrijstaande woning Kosten (eenmalig)
€ 37.000,-
Subsidie
€ 7.400,-
Besparing in euro's
€ 2.100,-
Besparing gas
2.100 m³
Bron: MilieuCentraal    

Besparen met goedkope energie

Wilt u duurzame én goedkope energie? Dan is energie vergelijken van UnitedConsumers een goed idee. Wij leveren 100% windenergie (groene stroom) en geven 5% korting op uw energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

stroomverbruik zonder gas

Wat is mijn energieverbruik zonder gas?

> Lees meer

 

Zonneboiler of warmtepomp

Hoe kan ik gas besparen in mijn woning?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Tips bij het afsluiten van een nieuw energiecontract

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven