Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik elektrische deken: bereken én bespaar met onze tips

Op koude avonden is het fijn om onder - of op - een elektrische deken te kruipen. Dat is warm en comfortabel én u kunt dan de verwarming een graadje lager zetten. Zo bespaart u gas- of stroomverbruik met uw elektrische deken. Wij leggen uit hoe u het verbruik van uw elektrische deken berekent én geven u bespaartips. Zo zit u er de komende winter warmpjes bij!

verbruik elektrische deken


 

Elektrische deken verbruik

Hoeveel stroom een elektrische deken verbruikt, hangt af van een aantal factoren. Uiteraard is één van die factoren hoe vaak u deze gebruikt. Normaal gesproken staat uw elektrische deken zo'n drie uur aan, voordat hij automatisch uitschakelt.

Het vermogen van uw deken hangt onder andere af van het formaat (1- of 2-persoons) en eventuele extra voetverwarming. Een elektrische deken heeft een vermogen tussen de 30 en 120 watt. Het gemiddelde verbruik van een elektrische deken is ongeveer 60 watt per uur, dit is gelijk aan 0,06 kWh

Goed om te weten: er zijn twee soorten elektrische dekens: een onderdeken en bovendeken. De onderdeken gebruikt u om uw bed te verwarmen, terwijl een bovendeken functioneert als zacht deken op uw zitbank. Het gemiddelde verbruik van deze elektrische dekens is ongeveer hetzelfde.


 

Stroomverbruik elektrische deken berekenen

U berekent eenvoudig het stroomverbruik van uw elektrische deken. Daarvoor heeft u alleen deze gegevens nodig: het vermogen van uw deken en het aantal uur dat deze aan staat. Deze gegevens vult u in de volgende formule in: verbruik (kWh) = (vermogen (W) aantal uur (h)) / 1000.

Voorbeeld: hoeveel verbruikt een elektrische deken?

Stel dat uw elektrische deken een vermogen van 60 watt heeft en uw deken drie uur per keer aan staat. Dan is het verbruik van uw elektrische deken (60 x 3 ) / 1000 = 0,18 kWh per keer. 

Als u de elektrische deken 90 keer per jaar (in de wintermaanden) gebruikt, verbruikt de elektrische deken 90 x 0,18 = 16,2 kWh. Dit kost 0,40 x 16,2 = € 6,48 per jaar. Hierbij gaan wij uit van de plafondprijs van € 0,40 per kWh (Nibud).

Stroomverbruik elektrische deken vs verbruik cv-ketel

Een elektrische deken verbruikt relatief weinig stroom. Daarom kunt u vaak veel stroom- of gasverbruik besparen door uzelf op te warmen met een elektrische deken in plaats van uw gehele woon-/slaapkamer te verwarmen. 

De verwarming in uw woning één graad lager zetten levert volgens Milieu Centraal een besparing op van zo'n 7 procent op uw totale energieverbruik. Een gemiddeld huishouden verbruikt 1169 kWh per jaar volgens Milieu Centraal. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden € 120,- per jaar bespaart door de verwarming één graad lager te zetten. Hierbij gaan we uit van de plafondprijs van € 1,45 per m³ gas (Nibud).

Als u een elektrische deken met een gemiddeld verbruik heeft, en u zet deze 90 avonden per jaar aan, dan kost dit u ongeveer € 6,50 aan stroom. Een elektrische deken is qua energieverbruik dus veel goedkoper dan uw woning verwarmen. 


 

Besparen op verbruik elektrische deken

Door het lage verbruik kunt u met een elektrische deken energie besparen. Daarnaast heeft zo'n deken meer voordelen: het is comfortabel, het kan uw slaap verbeteren en uw spieren helpen ontspannen. Ook heeft u met een elektrische deken minder last van huisstofmijt. Met deze tips bespaart u het meeste met uw elektrische deken:

  • Zet de verwarming uit of lager.
    U bespaart energiekosten als u uw elektrische deken in plaats van uw cv-ketel gebruikt om op te warmen. De verwarming één graad lager zetten scheelt u € 120,- per jaar. Een extra tip: verwarm alleen de ruimte waar u op dat moment bent. Door bijvoorbeeld de verwarming in de slaapkamer uit te laten, bespaart u € 90,- op jaarbasis bij het plafondtarief van € 1,45 per m(Milieu Centraal).
  • Zet uw elektrische deken op tijd uit.
    Zodra uw elektrische deken voldoende opgewarmd is, kunt u deze uitschakelen. De deken blijft namelijk 's nachts warm genoeg om u warm te houden. De meeste elektrische dekens schakelen zichzelf na drie uur automatisch uit, dit houdt het stroomverbruik laag en is goed voor de veiligheid. Maar een deken met een hoog vermogen van 120W of 180W kunt u na 30 of 60 minuten al uitzetten.  
  • Gebruik uw elektrische deken samen.
    Als u geen moeite heeft om uw deken te delen met bijvoorbeeld uw partner of huisgenoot, dan kunt u kiezen voor een tweepersoons elektrische deken. Want één tweepersoons deken verbruikt minder dan twee eenpersoons elektrische dekens. Een tweepersoons deken is uiteraard ook lekker knus!

 

Meer stroom besparen met UnitedConsumers

Een investering in een elektrische deken kunt u door het lage verbruik dus snel terugverdienen! Wilt u weten hoe u nog meer kunt besparen? Dan zit u goed bij UnitedConsumers! Met onze tips helpen wij u graag met stroom besparen. Ook profiteert u bij UnitedConsumers van voordelige tarieven voor gas en elektriciteit. Zo houdt u meer over voor een leuker leven. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken uw korting


Ook interessant voor u
 

slimme thermostaat

Kies voor een slimme thermostaat en bespaar energie

> Lees meer

 

sluipverbruik

Herken en voorkom sluipverbruik van uw elektrische apparaten

> Lees meer

 

verbruik telefoonoplader

Zo berekent u eenvoudig het verbruik van uw telefoonoplader

> Lees meer

 

Blog homepage