Water besparen? 10 tips om water te besparen!

Water bezuinigen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. En dát is voordelig, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven. Wij helpen u daar graag bij met onze 10 tips om water te besparen.

Water besparen

 

Water bezuinigen in de badkamer

In de badkamer verbruiken we heel wat liters water. Maar daar waar we het meeste verbruiken, kunnen we ook het meeste besparen! Wij geven 3 tips om water te besparen in de badkamer:

Tip 1. Water bezuinigen met douchen

Een gewone douchekop verbruikt zo'n 10 liter water per minuut. Water besparen met douchen is dus eenvoudig. Vervang de huidige douchekop voor een waterbesparende variant. Met een waterbesparende douchekop bespaart u tot wel 20% op uw energieverbruik. En het grote voordeel aan een waterbesparende douchekop is dat u evenveel douchecomfort heeft als bij een normale douchekop. 

Tip 2. Water bezuinigen door korter te douchen

De gemiddelde Nederlander doucht zo'n 9 minuten per dag, vaak 5 dagen in de week. Door gebruik te maken van een douchetimer (of douchecoach), kunt u proberen minder lang te douchen. Een douchetimer kost u een paar euro's, maar door al 2 minuten korter te douchen, bespaart u al ongeveer 500 liter water per maand!

Tip 3. Water besparen door minder in bad te gaan

Een warm bad is heerlijk, maar wanneer u in bad gaat verbruikt u gemiddeld 120 liter water! Dat is drie keer meer water dan bij 5 minuten douchen. Probeer daarom het bad zoveel mogelijk te vermijden en kies voor een warme douche. Zeker met onze eerste twee tips, kunt u flink wat water besparen met douchen!

Aanvullende water besparen tips in de badkamer:

  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
  • Bent u bezig met het wassen van uw haren? Zet de douche dan even uit. 
  • Maak uw scheermesje schoon in een gevulde wasbak, in plaats van onder de lopende kraan. 

 

Tips om water te besparen in de keuken

Iedereen is wel eens in de keuken te vinden. Of het nou is om te koken, af te wassen of de vaatwasser in en uit te ruimen. Ook in en rondom de keuken kunt u water besparen! Begin met water besparen in de keuken met deze 3 tips:

Tip 4. Water bezuinigen met een doorstroombegrenzer

U kunt op iedere kraan - of de kranen die het meest worden gebruikt - een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer zetten. Hiermee kunt u de hoeveelheid water flink beperken en dus besparen op deze kosten!

Tip 5. Planten water geven en tóch water besparen

De planten hebben regelmatig water nodig. Gelukkig kan water op veel verschillende manieren opnieuw gebruikt worden, waardoor op water besparen eenvoudig wordt. Denk aan:

  • Warm water nodig en duurt het even voordat het water warm is? Vang het koude water op in en bak of gieter om de planten water te geven
  • Water van uw huisdier verversen? Gebruik het oude water van uw huisdier om de planten water te geven.
  • Laat u per ongeluk een ijsklontje vallen? Gooi het bij dan bij een van planten in plaats van in de wasbak.
  • Wast u groenten of fruit in een teiltje? Geef dan het 'vuile' water aan de plantjes. 

Tip 6. Een (nieuwe) vaatwasser is vaak efficiënter

Een vaatwasser gebruiken is vaak efficiënter dan met de hand afwassen. Op het label van vaatwassers staat hoe zuinig ze zijn. Nieuwe vaatwassers zijn vaak zuiniger dan oude. Koopt u een nieuwe vaatwasser? Dan kunt u honderden liters water per jaar besparen. 

Aanvullende water besparen tips in de keuken:

  • Gebruik geen water voor het ontdooien van voedsel.
  • Gebruik iedere dag één glas om uit te drinken. Dit scheelt u afwas.
  • Gebruik de juiste pannen, zodat u niet met overbodig veel water kookt.

 

Water besparen tips: algemeen

In de keuken en badkamer kunt u erg veel water besparen, maar dat zijn niet de enige plekken waar u water verbruikt. Hoe bespaart u water op andere plekken in huis? Wij geven u 4 algemene tips om water te besparen:

Tip 7. Zonneboiler iets voor u?

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Het is wel een flinke investering, maar dankzij de zonneboiler bespaart u tot wel 50% op de kosten voor warm water. 

Tip 8. Controleer op lekkages

Controleer regelmatig op lekkages bij aansluitingen, kranen en slangen. Kijk ook waar de hoofdkraan zit, zodat u deze snel kunt afsluiten in geval van een lekkage. Zo zorgt u ervoor dat er niet te veel water verloren gaat en kunt u dus water besparen.

Tip 9. Huisdieren wassen

Is de hond toe aan een bad? Was het huisdier in de tuin op een plek die toch al gewaterd moet worden. Zo is uw huisdier straks schoon en is uw tuin weer voorzien van water! Een win-win situatie, dus!

Tip 10. Schaf een regenton aan

Een regenton vangt regenwater op. Met een regenton bespaart u daardoor bijna 3000 liter water per jaar! U kunt het water voor allerlei zaken gebruiken, zoals de planten binnen en buiten water geven. Een milieuvriendelijke manier dus om op water te bezuinigen!


 

Meer energie besparen

Water besparen is een goed begin om te besparen op uw gasverbruik. Gas is namelijk de grootste kostenpost op uw energierekening. Wilt u weten hoe u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik, zoals bijvoorbeeld op stroom? Dan hebben wij nog meer tips voor u!

Tips om energie te besparen


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage