Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat te doen bij allergische reactie?

Een allergische reactie is vervelend. U wilt daarom graag weten wat te doen bij allergische reactie. Wat te doen bij een allergische reactie? Wij vertellen wat u kunt doen en hoe u een allergische reactie kunt vermijden.

Allergie

 

Soorten allergie

Allergie: welke soorten zijn er?


Er zijn veel verschillende soorten allergieën, want iedereen is verschillend en ieder lichaam reageert er anders op! Wij zetten de meest voorkomende allergieën, samen met de mogelijke allergische reacties, voor u op een rijtje:

Hooikoorts 

In Europa zouden 1 op de 8 personen last hebben van hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd. Stuifmeel afkomstig van grassen, bomen of kruiden kunnen een allergische reactie veroorzaken aan de luchtwegen. Hierdoor kunt u gaan snotteren, niezen en krijgt u een verstopte neus. Ook kunt u last hebben van jeukende en tranende ogen. 

Voedselallergie

Voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld: melk, pinda's, noten, vis en soja kunnen een allergische reactie veroorzaken. Hoe de allergische reactie zich uit, verschilt per persoon. Dit kunnen milde tot zeer ernstige klachten zijn. Bij sommigen komt huiduitslag voor of een gezwollen tong. Anderen krijgen een levensbedreigende reactie, omdat de keel opzwelt waardoor de luchtpijp dichtzit - hierdoor kan het slachtoffer stikken en overlijden. 

Contactallergie

Sommige mensen krijgen een allergische reactie van nikkel, shampoos of crèmes. Dit wordt ook wel contactallergie genoemd. Bij rechtstreeks contact met iets in de omgeving, kunt u last hebben van bultjes, blaartjes of huiduitslag. De bekendste uitingen van huidallergieën zijn netelroos en eczeem

Allergie voor huisdieren

Huidschilfers, veren en speeksel van dieren kunnen een allergische reactie veroorzaken bij personen die er gevoelig voor zijn. Allergieën voor katten en honden komen het meest voor. Vaak uit de allergie zich in de vorm van tranende ogen, een piepende ademhaling en een snotneus. 

Allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijt zit in ieder huis. Huisstofmijt nestelt zich in uw bank, kussens en gordijnen. Eigenlijk zit huisstofmijt overal waar stof te vinden is en zich kan ophopen. Vervelend, want u vindt die kussens op de bank wel zo fijn! Vaak heeft u last van tranende en rode ogen, een verstopte neus en niesbuien als u in een ruimte komt waar veel huisstofmijt aanwezig is. 

 

Wat te doen?

Allergische reactie: wat te doen?


Allergische reacties, en symptomen, kunnen verschillen per persoon. Allergische reacties komen in milde vormen, maar sommige kunnen zeer heftig en zelfs gevaarlijk zijn. Wij vertellen u graag wat te doen bij een allergische reactie.

Wat te doen bij allergische reactie noten?

Stel: u ziet iemand een pinda eten en plots grijpt diegene naar zijn of haar keel en krijgt hij of zij geen lucht meer. Wat te doen bij een pinda allergie? Snel handelen! Volgens het Rode Kruis houdt u de volgende stappen aan:

Stap 1: Bij heftige benauwdheid, shockverschijnselen en/of zwelling van de keel of luchtpijp belt u direct 112.
Stap 2: Zijn de klachten milder, dan kunt u contact opnemen met de huisarts. Is het wat later op de dag? Dan kunt u uiteraard de huisartsenpost bellen.
Stap 3: Het slachtoffer mag zich niet inspannen, dus zorg ervoor dat hij of zij rustig kan zitten. Laat hem of haar eventueel zelf de fijnste houding kiezen.
Stap 4: Beschikt het slachtoffer over een noodpen? Gebruik dan de noodpen conform de instructies. 

Wat te doen bij allergische reactie huid?

De beste behandeling is: hetgeen vermijden waar uw huid op reageert. Vervelend, want dit kan betekenen dat u uw favoriete horloge of kettinkje niet meer kunt dragen. Als u last heeft van eczeem en een droge, geïrriteerde huid, kan de huisarts verschillende zalven en crèmes voorschrijven waar bepaalde geneesmiddelen in verwerkt zitten. Raadpleeg altijd eerst de huisarts, voor u zelf aan de slag gaat met crèmes. 

Allergische reactie ogen, wat te doen?

Als uw ogen rood en jeukerig zijn, heeft u snel de neiging te gaan wrijven. Doe dit niet! Want hierdoor ontstaat er juist meer irritatie aan uw ogen. Als u contactlenzen draagt, kunt u ze het beste een tijdje verwisselen voor een bril. Koel de ogen met een koud washandje. Dit kan de klachten aanzienlijk verminderen. 

 

Voorkomen?

Allergische reactie voorkomen: wat te doen tegen allergie?


Allergie voorkomen betekent vaak dat er bepaalde dingen voor u niet meer bij zitten, zoals het dragen van uw favoriete kettinkje of het eten van die lekkere gezouten pinda's. Daarnaast hangt het natuurlijk per allergie af wat u ertegen kunt doen. Wij geven u graag tips:

Wat te doen tegen hooikoorts?

Pollen in de lucht zijn natuurlijk moeilijk te vermijden. In het pollenseizoen kunt u het beste uw ramen gesloten houden. Dit geldt ook voor 's nachts én in de auto. Bekijk hier meer tips tegen hooikoorts

Wat te doen tegen huisstofmijt?

Huisstofmijt zit in stof en meubels die veel stof vangen, zoals bijvoorbeeld gordijnen, bedden en banken. Enkele tips tegen huisstofmijt:

 • Probeer uw huis zoveel mogelijk stofvrij en vochtvrij te houden - vooral uw slaapkamer!
 • Goed luchten helpt tegen huisstofmijt, dus zet minimaal twee keer per dag de ramen tegen elkaar open. 
 • Vermijd stofvangende objecten in de slaapkamer, zoals bijvoorbeeld planten, poefjes en decoratieve kussens.
 • Het is goed om lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen minstens één keer in de week op 60 of 90 graden te wassen. 
 • Als u de droger aanzet, zorg dat de ruimte afgesloten kan worden. Droog - als het weer het toelaat - de schone was buiten. 
 • Het is belangrijk regelmatig te stofzuigen, zowel de vloer als gestoffeerde meubels. Zorg ervoor dat iemand anders het doet, zodat u geen stof inademt.

Wat te doen tegen huisdieren allergie?

Als u allergisch bent voor katten, is het natuurlijk erg vervelend wanneer u bij uw vrienden op bezoek gaat die katten hebben. Hoewel het lieve beesten zijn, is de allergische reactie vaak onvermijdelijk. Ongeacht voor welk dier u allergisch bent, wij geven graag tips:

 • Houd kleine huisdieren zoals konijnen, hamsters, cavia's en vogels zo veel mogelijk in de kooi óf buiten.
 • Huisdieren zijn vaak in de rui en verharen veel. Borstel ze daarom - bij voorkeur buiten - regelmatig.
 • Zet iedere dag de ramen tegen elkaar open, zo zorgt u voor een goede ventilatie in uw huis. 
 • Was uw handen zo vaak mogelijk - zeker na het aanraken van uw lieve huisdier.
 • Gladde oppervlakken zo vaak mogelijk afnemen met een vochtige doek.

Wat te doen tegen notenallergie?

Dit is misschien wel de gevaarlijkste allergie. Personen met een notenallergie kunnen namelijk een zeer heftige - en vaak levensbedreigende - allergische reactie hebben. Enkele tips voor als u allergisch bent voor noten:

 • Ga naar de huisarts en bespreek samen of een allergie diëtist iets voor u is. 
 • Lees etiketten. En let op: noten kunnen vaak vermeld worden als schaalvruchten.
 • Vermijd ten alle tijden noten, voedsel waar noten in verwerkt zijn of voedsel met sporen van noten.
 • Vermijd snoeprepen, chocolade, ontbijtgranen, muesli, cruesli, koek, taart, gebak, notenbrood en vleeswaren. 
 • Gaat u uiteten of bij een bekende eten? Geef dan aan dat u een notenallergie heeft. Zo kunt u een avond onbezorgd genieten.

Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Hoe herken en behandel ik een insectenbeet?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Last van hooikoorts? Wij helpen u met onze tips

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Deze tips helpen écht tegen een verkoudheid!

> Lees meer

 

Blog homepage