Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezond eten: kiezen voor een gezonde maaltijd

Gezond eten begint bij het kiezen voor gezond voedsel. Maar, wat is een gezonde maaltijd en wat valt onder ongezond eten? Dat is een goede vraag. Wij helpen u graag bij het kiezen voor een gezonde maaltijd!

Gezond eten


 

Wat is gezond eten?

Een gezonde maaltijd is de brandstof voor uw lichaam en zorgt ervoor dat u goed kunt functioneren. Zo heeft uw lichaam bijvoorbeeld: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en vocht nodig. Gezond eten is niet alleen belangrijk voor uw lichamelijke gezondheid, maar ook voor uw mentale gezondheid!


 

Waarom is een gezonde maaltijd belangrijk?

Gezond eten is belangrijk voor uw gezondheid. Met gezonde voeding wordt de kans op aandoeningen of ziektes, zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, kleiner. Dit betekent dat u dankzij gezonde voeding gezonder oud wordt! Bovendien voelt u uzelf fitter en energieker op het moment dat u een gezond voedingspatroon heeft. Simpelweg omdat u uw lichaam geeft wat het nodig heeft!


 

Waar bestaat een gezonde maaltijd uit?

De een zegt dat u zes keer per dag moet eten, de ander zegt drie keer per dag. Waar uw vriend of vriendin misschien zweert bij een koolhydraatarm dieet, mijdt uw buurman- of vrouw misschien wel zo veel mogelijk vetten. Eigenlijk is het simpel om een gezond voedingspatroon te krijgen. U hoeft enkel te weten wat een goede keuze is en wat een minder goede keuze is. 

Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn gezond! Door twee stuks fruit en 250 gram groente per dag te eten, bent u al op de goede weg. Probeer wel af te wisselen in soorten groenten en fruit. Ieder stuk groente en fruit heeft bepaalde voedingsstoffen. Door af te wisselen in soorten groenten en fruit, krijgt u verschillende - en belangrijke - vitamines binnen.

Volkorenproducten

Een volkorenbrood, volkoren pasta of zilvervliesrijst; het zijn voorbeelden van gezonde voeding en passen dus binnen een gezond eetpatroon. Deze producten bevatten veel vezels en vitamines, maar zijn ook rijk aan koolhydraten. 

Mager en onbewerkt vlees

Heeft u zin in een lekker stukje vlees? Kies dan niet voor een speklap, maar voor onbewerkt (mager) vlees als gezonde maaltijd. Denk hierbij aan rundergehakt, kipfilet of kalkoenfilet. Dit zijn bewuste keuzes die goed passen binnen een gezond eetpatroon, want deze producten bevatten veel eiwitten, vitamines en mineralen.

Vette vis

Eén keer in de week een vette vis eten past perfect binnen een gezond eetpatroon! Vette vis bevat oliën en visvetzuren die uw lichaam nodig heeft. Het wekelijks eten van vette vis verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld haring, makreel en sardines.

Peulvruchten

Eet wekelijks peulvruchten, zoals bruine bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten. In peulvruchten zit eiwit, veel voedingsvezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Bovendien zijn peulvruchten goed voor uw bloedvaten en dragen daarom dus bij aan een goede gezondheid!

Onverzadigd vet

Het is van belang om producten te kiezen waar onverzadigd vet in zit. Onverzadigde vetten zijn goed voor u en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Goede keuzes zijn zachte margarine, plantaardige oliën en vloeibare bak- en braadproducten.

Ongezouten noten

Eén handje ongezouten noten per dag past goed binnen een gezonde levensstijl en wanneer u een gezond voedingspatroon wilt krijgen. Noten bevatten veel vezels, ijzer, onverzadigd vet en eiwit. Zo houdt u uw bloedvaten gezond! Kies bijvoorbeeld voor een handje walnoten, amandelen of pinda's. Let hierbij wel op dat u ongezouten noten kiest. Zout krijgt u namelijk al voldoende binnen dankzij andere voedingsmiddelen. 

Zuivel

Een glaasje melk, een plakje kaas of een bakje yoghurt; zuivel is een bewuste keuze en past prima binnen een gezond eetpatroon. Zuivel bevat eiwitten, calcium en vitamines. Door dagelijks een zuivelproduct te eten of te drinken, verkleint u de kans op darmkanker en zorgt u voor sterke botten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel, want hier zitten minder verzadigde vetten in dan in volle zuivel.

Dranken zonder suiker

Uw lichaam heeft minimaal 1,5 liter vocht per dag nodig. Het is dus belangrijk dat u voldoende drinkt op een dag! Water is altijd een goede keuze, maar misschien houdt u van een kop thee of koffie. Hoewel koffie en thee goed passen binnen een gezond eetpatroon, kunt u deze drank ongezond maken door hier suiker aan toe te voegen. Probeer uw warme drank daarom eens zonder suiker te drinken. Misschien even wennen, maar absoluut beter voor uw gezondheid! 


 

Wat valt onder ongezond eten?

Binnen een gezond eetpatroon wilt u zo min mogelijk ongezond eten. Welke producten behoren niet tot een gezonde maaltijd en waarom? 

Producten van witte tarwe

Eet weinig producten gemaakt van witte tarwe, zoals witbrood, witte rijst en witte pasta. Kunt u dan geen brood, pasta of rijst meer eten? Natuurlijk wel! Kies bij voorkeur voor volkoren varianten, want volkoren tarweproducten zijn voordeliger voor uw gezondheid.

Verzadigd vet en transvet

Als er iets is waar u uw lichaam niet blij mee maakt, dan is het transvet of verzadigd vet. Deze vindt u bijvoorbeeld in bewerkt vlees, zoals worst en vleeswaren. Ook snacks, koekjes, snoepjes, taart, cake en kant-en-klaar producten bevatten deze vetten. Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en deze vetten passen daarom niet binnen een gezond eetpatroon. Probeer deze vetten zo veel mogelijk te mijden en kies bij voorkeur voor producten met meer onverzadigd vet.

Te veel zout

Zout zit in alle voedingsmiddelen verwerkt. De hoeveelheid zout die u op een dag nodig heeft, krijgt u daarom al vanzelf door uw voeding binnen. Extra zout toevoegen aan uw eten is overbodig en bovendien is te veel zout ook niet goed voor uw gezondheid. Kies daarom voor andere smaakversterkers, zoals (verse) kruiden en specerijen, bijvoorbeeld: bieslook, peterselie, koriander, peper, ui of knoflook.

Dranken met suiker

Dranken met veel suiker, zoals frisdranken en vruchtsappen, zijn niet goed voor uw gezondheid. Natuurlijk kan een glaasje fris of sap op zijn tijd geen kwaad, maar probeer deze dranken zo veel mogelijk te vervangen voor dranken zonder suiker. Niet alleen frisdranken of vruchtsappen bevatten veel suiker, maar ook in alcohol zit veel suiker verstopt. Bovendien is alcohol niet goed voor uw gezondheid, dus drink bij voorkeur met mate. 


 

Gezond eten en mentale gezondheid

Uw mentale gezondheid kan beïnvloed worden door de voeding die u binnenkrijgt. Gezond eten uit zich niet alleen in een gezond lichaam met een bijbehorend gezond gewicht, maar met een gezonde maaltijd verbetert u ook uw mentale gezondheid. Eten kan troosten, impact hebben op uw stemming, uw concentratievermogen, en ga zo maar door.

Zo zou ongezond eten de kans op een depressie, angsten en stress verhogen. Het is dus belangrijk dat u, bijvoorbeeld bij stress, voor gezonde voeding kiest.


Gezond eten en uw zorgverzekering

Heeft u wat extra hulp nodig om gezond te eten? Dat geeft niets! De hulp van een diëtist(e) wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Houd bij een diëtist vergoeding wel rekening met het eigen risico.

Bekijk vergoeding diëtist


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Dit zijn lekkere én verantwoorde tussendoortjes!

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Hoe kies ik voor een gezond ontbijt?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Waarom is vis goed voor uw gezondheid?

> Lees meer

 

Blog homepage