Contact
Mijn UnitedConsumers

Verplicht thuiswerken: onze beste thuis werken tips

Moet u van uw werk verplicht thuiswerken? Dan zijn thuis werken tips zeker niet overbodig. Hoe kiest u de juiste werkplek, zorgt u voor een goede houding en hoe gaat u om met alle afleidingen thuis? Wij geven u de beste thuiswerken tips!

Thuiswerken tips

Verplicht thuiswerken: de voor- en nadelen

Niet iedereen vindt (verplicht) thuiswerken fijn. Waar de een het heerlijk vindt, is het voor een ander een uitdaging om zichzelf te concentreren. Thuiswerken heeft dan ook duidelijk zo zijn voor- en nadelen. Wij zetten ze voor u op een rij: 

Voordelen thuiswerken

 
Het bespaart (reis)tijd.
 
U kunt zelf uw werktijd indelen.
 
Thuiswerken verhoogt (vaak) de productiviteit.

Nadelen thuiswerken

 
Thuiswerken kan tot eenzaamheid leiden.
 
Niet altijd alle juiste kantoorartikelen in huis.
 
Werk en privé kan moeilijker gescheiden worden.

 

 

 

Thuis werken tips: de juiste werkplek & houding


De hele dag met de laptop op de bank zitten klinkt verleidelijk, maar u zult merken dat dit zorgt voor nek-, rug- en schouderklachten. De juiste houding én werkplek zijn daarom belangrijk tijdens het thuiswerken. Wij geven u een aantal thuis werken tips: 

Tip 1: Kies voor een rustige werkplek

Het begint natuurlijk met het kiezen van de juiste werkplek thuis. Ga bij voorkeur in een aparte ruimte zitten, bijvoorbeeld een kleine (werk)kamer in uw woning. Heeft u geen werkkamer? Dan kunt u het beste aan de keukentafel zitten.

Tip 2: Ruim uw werkplek op

Een rommelig huis zorgt vaak voor een rommelig hoofd. Wanneer uw werkplek onoverzichtelijk en rommelig is, kan dit zelfs stress opleveren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Ruim daarom rommel en andere onnodige spullen op, zodat uw werkplek overzichtelijk blijft. 

Tip 3: De juiste verlichting

Zorg dat u voldoende (dag)licht krijgt, maar zorg ervoor dat uw beeldscherm niet overbelicht wordt. Wanneer er te veel of juist te weinig licht op uw werkplek is, kunt u last krijgen van uw ogen. Kies daarom voor de juiste (hoeveelheid) verlichting op uw werkplek.

Tip 4: Neem de juiste houding aan

Stem uw (bureau)stoel af op de tafel of het bureau waar u aan zit en zorg ervoor dat uw benen in een hoek van 90 graden geplaatst zijn onder het bureau of de tafel. De armleuning van uw (bureau)stoel moet daarnaast naadloos aansluiten tegen de tafel of het bureau. Strek uw armen niet tijdens het typen, maar zorg dat deze in een hoek van 90 graden geplaatst blijven en blijf met uw rug recht tegen de rugleuning zitten.

Tip 5: Verhoog uw beeldscherm

Uw beeldscherm moet in principe op de hoogte van uw ogen staan, zodat u niet constant met uw hoofd voorovergebogen hoeft te zitten. Verstel uw beeldscherm daarom naar de juiste hoogte en u zult merken dat dit een stuk prettiger werkt! Heeft u alleen een laptop? Zet deze dan op een verhoging en werk met een los toetsenbord en muis.

Tip 6: Blijf in beweging

Dat rondje naar de koffieautomaat mist u tijdens het thuiswerken. Zorg daarom dat u elk half uur even opstaat en voer bijvoorbeeld wat oefeningen uit of ga wat te drinken halen. Heeft u thuis de mogelijkheid om staand te werken? Doe dit dan vooral, zodat u blijft afwisselen in uw houding. 

 

Thuis werken tips: productief thuiswerken


De vrijheid van het thuiswerken kan ervoor zorgen dat u aan het eind van de dag denkt: "wat heb ik precies gedaan vandaag"? Wij helpen u graag bij het verhogen van de productiviteit met deze thuiswerken tips!

Tip 7: Maak een planning

Begin de dag met het opstellen van een planning. Wat gaat u vandaag precies doen en welke to-do's heeft u nog liggen? Door deadlines voor uzelf op te stellen en te plannen wat de werkzaamheden van de dag zijn, weet u waar u naartoe moet werken. Zo verliest u uzelf niet in de waan van de dag!

Tip 7: Zorg voor pauzes

Het grote gevaar van thuiswerken is dat u aan één stuk door gaat werken, zonder pauze te nemen. Ons advies is om de pauzes die u normaal ook op kantoor heeft, ook thuis in te plannen. Heeft u een koffiepauze om half 11? Neem die dan! Een lunchpauze van een half uur waarin u altijd een stukje wandelt? Doe dit thuis dan ook. Zo zorgt u ervoor dat u productiever bent door de dag heen.

Tip 8: Doe alsof u naar kantoor gaat

Het klinkt verleidelijk om recht vanuit uw bed en in uw joggingbroek of badjas aan het werk te gaan. Niemand die u ziet ten slotte. Toch bent u productiever aan het werk wanneer u uzelf klaarmaakt om naar kantoor te gaan. Dat betekent dat u normale kleding aantrekt en uw haren en/of make up doet zoals gewoonlijk. Bovendien bent u op deze manier altijd toonbaar voor een onverwachts videogesprek met uw collega's. Wel zo fijn!

Tip 9: Neem een frisse neus

Heeft u een dip om bijvoorbeeld 15.00 uur en is de concentratie op? Ga dan even naar buiten en haal een frisse neus! Een klein blokje om van 10 minuten kan al wonderen doen voor uw concentratie. Zo blijft u in beweging én blijft u productief tot de laatste minuut!

Tip 10: Houd uw werktijden aan

Het nadeel van thuiswerken kan zijn dat de scheidingslijn tussen werk en privé klein wordt. Houd u daarom aan uw werktijden. Loopt uw werkdag van 08.30 tot 17.00 uur? Houd deze tijden dan aan. Werk niet (onnodig) over, maar maak ook geen misbruik van het thuiswerken door uw uren niet te maken. Is de werkdag aan zijn einde gekomen? Klap de laptop dicht of zet de computer uit, zodat u uw werkdag écht af kunt sluiten.

Tip 11: Houd nauw contact met collega's

Samenwerken met uw collega's kan een uitdaging zijn wanneer u thuis werkt. Zorg er daarom voor dat u goed blijft communiceren met uw collega's via bijvoorbeeld mail en telefoon. Bovendien is het ook nog eens fijn om collega's te spreken! Thuiswerken kan een gevoel van eenzaamheid opleveren, dus houd goed contact met elkaar. Vraagt u normaal aan die ene collega altijd hoe het weekend was bij de koffieautomaat? Doe dit dan - digitaal - ook wanneer u thuis werkt. 

 

Thuiswerken tips: omgaan met afleidingen


Kinderen, uw partner, huisdieren en andere afleidingen; we kennen ze allemaal tijdens het thuiswerken. Hoe gaat u daar precies mee om? Wij helpen u met de volgende thuis werken tips!

Tip 12: Ga slim om met apparaten

Hoe meer afleiding in uw omgeving, hoe moeilijker het thuiswerken wordt. Schakel daarom de televisie uit en leg uw telefoon weg. Wanneer de televisie aanstaat, is het makkelijker om afgeleid te worden door wat zich op de televisie afspeelt. Heeft u toch behoefte aan achtergrondgeluiden? Zet dan bijvoorbeeld de radio aan.

Tip 13: Houd kinderen bezig

Thuiswerken met kinderen kan een grote uitdaging zijn. De een heeft namelijk meer zorg en aandacht nodig dan de ander. Houd daarom - wanneer het kan - uw kinderen bezig door ze bijvoorbeeld een tekening te laten maken, een puzzel te leggen of geef ze een andere leuke bezigheid waar ze wel even zoet mee zijn. Zo kunt u ongestoord doorwerken!

Tip 14: Maak afspraken met uw huishouden

Zijn u, uw partner en eventueel uw kinderen allemaal thuis? Maak dan duidelijke afspraken met elkaar. Plan bepaalde uren in waarin u niet gestoord kan worden door uw gezin en plan momenten in wanneer uw partner en/of uw kinderen iets aan u kunnen vragen. Zo kunt u productiever aan het werk!

Tip 15: Thuiswerken met huisdieren

Wanneer u thuis werkt, is het natuurlijk verleidelijk om de hele dag met uw hond, kat of ander huisdier te knuffelen. Houd het echter zo normaal mogelijk voor uw huisdier. Heeft uw hond of kat de neiging om constant aandacht te vragen terwijl u thuis werkt? Zorg er dan voor dat uw huisdier in een andere ruimte is dan waar u werkt. U kunt uw huisdier natuurlijk ook een lekkernij of speeltje geven. Zo kunt u ongestoord blijven werken!

Combineer thuiswerken met thuis sporten

Na een dag thuiswerken is het heerlijk om even te bewegen. Het is niet alleen fijn, maar ook nog eens belangrijk voor een gezonde levensstijl! Wist u dat u gemakkelijk thuis kunt sporten? Een thuis workout kan namelijk net zo effectief zijn als een workout in de sportschool. Wij hebben 15 oefeningen voor u waarmee u soepel blijft, conditie op kunt bouwen én sterker kunt worden!


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Hoe kan ik mijn lichaamshouding verbeteren?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Stress leren voorkomen met deze tips

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Wat doet angst eigenlijk met uw lichaam?

> Lees meer

 

Blog homepage