Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Snel stoppen met roken: 7 tips voor stoppen met roken!

Stoppen met roken geeft veel mensen een angstig gevoel. Kan ik dit? Is het moeilijk? Wordt mijn leven minder leuk? Stoppen met roken lukt alleen als u het zelf écht wil. U moet naar een sigaret kijken en beseffen dat er geen voordelen aan roken zitten. Wilt u snel stoppen met roken? Wij geven 7 tips voor stoppen met roken!

Stoppen met roken


 

Beste manier om te stoppen met roken

Wat is de beste manier om te stoppen met roken? Dat verschilt per persoon. U kunt het op eigen kracht doen, maar tegenwoordig worden stoppen-met-rokenprogramma's ook vergoed vanuit de basisverzekering. Welke weg u kiest, is niet belangrijk. Wat telt is dat u de kracht heeft om afscheid te nemen van uw sigaret. Iedereen kan stoppen met roken. We zijn niet geboren met een sigaret in onze mond, dus ons lichaam heeft het niet nodig. De belangrijkste vraag is: hoe stop ik met roken?


 

Tips stoppen met roken: de 7 beste tips

Na 2 à 3 dagen is de nicotine uit het lichaam en is er geen lichamelijke verslaving meer. Weet dat het echte gevecht begint nadat de nicotine uit uw lichaam is. Dan wordt het een mentale strijd. Gebruik onze stoppen met roken tips als houvast wanneer u het moeilijk heeft. Hang deze tips om te stoppen met roken desnoods boven uw bed, maar blijf uzelf herinneren aan het volgende: "ik moet stoppen met roken".

Tip 1: Stop met excuses maken

Heeft u weleens gezegd: "morgen stop ik met roken" of "ik wil stoppen met roken na dit pakje". U weet dat het een leugen is. Er zijn altijd excuses te bedenken om het stoppen met roken uit te stellen, maar daarmee maakt u het uzelf enorm lastig. Draai er niet omheen en stop direct met roken. Maak deze afspraak niet alleen met uzelf, maar zorg dat uw vrienden en familie op de hoogte zijn. Zij kunnen u steunen.

Tip 2: Maak geen uitzonderingen

U bent een gelegenheidsroker, frequente roker, verstokte roker of net begonnen met roken. Een roker is en blijft een roker. U houdt uzelf voor de gek als u probeert te minderen, of alleen op speciale gelegenheden gaat roken. Bescherm uzelf en steek nooit meer een sigaret op, want dan loopt u opnieuw in de val van de verslaving. Heeft u een fout gemaakt en een sigaret gerookt? Ben niet te hard voor uzelf. Trek uw les eruit en herpak uzelf.

Tip 3: Beloon uzelf

Heeft u weleens uitgerekend hoeveel geld u per maand aan sigaretten uitgaf? Iemand die een klein pakje per dag rookt, geeft ruim €180 per maand uit. Beloon uzelf met het geld dat u bespaart door het stoppen met roken. Zo wordt stoppen met roken ook nog eens leuk!

Tip 4: Ontwijk rokers niet

Zoek rokers niet op, maar ontwijk ze ook niet. Natuurlijk helpt het dat roken op steeds meer plaatsen verboden wordt, maar verbied uzelf niet om bij rokers in de buurt te komen. Is er een roker in uw gezelschap of biedt iemand u een sigaret aan? Denk dan: "ik ben blij dat ik niet meer afhankelijk ben van die giftige en dodelijke stoffen".

Tip 5: Aan een sigaret denken is niet fout

Denken aan een sigaret is geen schande. Wanneer u er niet aan mag denken, wordt uw hoofd gevuld met de gedachte aan een sigaret. Dat is hetzelfde wanneer iemand u zegt dat u niet aan een roze olifant mag denken. Denkt u aan een sigaret? Zeg dan tegen uzelf: "ik ben blij dat ik mijn lichaam niet meer vergiftig met dodelijke stoffen".

Tip 6: Vind een gezonde vervanging

Sigaretten hebben een negatief effect op de gezondheid en conditie. Trek er daarom lekker op uit en oefen een sport uit die u leuk vindt. U hoort daarnaast vaak dat stoppen met roken zorgt voor gewichtstoename. Dat hoeft zeker niet. Wilt u snoepen? Kies dan voor een gezonde snack, zoals snoeptomaten of worteltjes. Gezond voor het lichaam en goed voor uw figuur.

Tip 7: Stel de sigaret niet uit, maar vergeet hem

Misschien is er een moment dat u in de verleiding komt om een sigaret op te steken. Besef dat dit gevoel maximaal 5 minuten duurt. Zorg dat u genoeg afleiding hebt. Leg uw focus op iets anders, zoals een hobby of sport, zodat u niet toe kunt geven aan de verleiding. U zult zien dat u de sigaret steeds vaker gaat vergeten en dat een leven zonder sigaret zelfs normaal wordt. Betrapt u uzelf erop dat u al lang niet meer aan een sigaret hebt gedacht? Dan bent u hartstikke goed bezig! En mag u uzelf best eens belonen met iets leuks.


 

Hoe stoppen met roken tips: een geheugensteuntje

Nicotine zorgt ervoor dat uw lichaam verslaafd raakt aan een sigaret, maar u raakt mentaal ook verslaafd. U stopt met roken, zodra u stopt met geloven dat roken uw leven beter maakt. Als het leven met een sigaret écht beter zou zijn, dan zijn niet-rokers dom dat ze niet roken. Hebben uw ouders u gestimuleerd om te gaan roken, omdat het zo'n genot is? Nee, want het is een verschrikkelijke verslaving die u een ander niet gunt. Onthoud daarom dat:

  • Een sigaret geen voordelen biedt.
  • Een sigaret uw humeur niet opvrolijkt.
  • Een feest niet leuker is met een sigaret.
  • Een kop koffie niet lekkerder smaakt met een sigaret.
  • Een sigaret niet ontspannend werkt en geen stress wegneemt.

 

Geld besparen door stoppen met roken

Naast dat een sigaret geen voordelen biedt en het slecht is voor uw gezondheid, is het ook een aanslag op uw portemonnee. Heeft u weleens berekend wat u per maand uitgeeft aan sigaretten, shag of zelfgerolde sigaretten?

*Uitgaven berekening is een indicatie van rookgedrag. Bij berekening van shag, sigaretten en tabak in blik is rekening gehouden met een gemiddelde prijs van shag, sigaretten of tabak in blik. Voor exacte uitgaven per maand dient u zelf een berekening te maken.


 

Snel stoppen met roken om uw gezondheid te verbeteren

Op het moment dat u stopt met roken, begint uw lichaam al aan het herstel. Binnen 20 minuten profiteert u al van de eerste voordelen van stoppen met roken. Deze voordelen merkt u als u gaat stoppen met roken:

20 minuten Uw bloeddruk en hartslag daalt
12 uur Het niveau van koolstofmonoxide in het bloed is weer normaal.
12 weken Het risico op een hartaanval daalt en de longfunctie verbetert.
1-9 maanden De rokershoest is weg en u heeft meer adem.
1 jaar Het verhoogde risico op coronaire hartzieken is gehalveerd
5 jaar U heeft net zoveel kans om een beroerte te krijgen als een niet-roker.
10 jaar Het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd.
15 jaar Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.
Betere conditie
conditie
U bent minder snel buiten adem en ademhalen voelt vrijer.
Meer geld

meer-geld
Jaarlijks bespaart u al snel € 1.500,- per jaar door het stoppen met roken! Weet u al hoe u het gaat besteden?

Wittere tanden
wittere-tanden
U krijgt wittere tanden en een frissere adem. Daarnaast is de kans op een tandvleesaandoening ook kleiner.
Alles smaakt beter
alles-smaakt-beter
Uw smaak- en reukvermogen wordt beter. Uw favoriete maaltijd wordt nóg lekkerder!
Jongere huid
jongere-huid
De doorbloeding in uw huid is beter, waardoor u er mooier en jonger uit gaat zien.
Vruchtbaarder
vruchtbaarder
Als niet-roker heeft meer kans om zwanger te worden. Daarnaast neemt de kans op een gezonde baby ook toe.
Meer verjaardagen
meer-verjaardagen
Een niet-roker leeft gemiddeld wel 10 jaar langer dan een roker! 
Een gezond gezin
gezond-gezin
Meeroken is bijna net zo schadelijk als zelf roken. U brengt de gezondheid van familie en vrienden niet langer in gevaar.

 

Stoppen met roken vergoeding zorgverzekering

Wanneer u wilt stoppen met roken en professionele hulp nodig heeft, dan kan dat. Vanuit de basisverzekering wordt stoppen met roken namelijk vergoed. U krijgt een vergoeding voor korte stopadviezen en intensieve behandelingen (stoppen-met-rokenprogramma).

Bekijk vergoeding


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Zo slecht is roken tijdens de zwangerschap

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Meeroken: hoe schadelijk is meeroken en hoe voorkom ik het?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Dit zijn de 10 beste gezondheidsapps

> Lees meer

 

Blog homepage