Hoe je echt stopt met roken: 6 succesvolle tips

Je bent overtuigd. Je weet wat de voordelen zijn van een rookvrij leven. Nu is het tijd om vaarwel te zeggen tegen de sigaret. Je snapt dat het niet gemakkelijk zal zijn om te stoppen met roken. Dat begrijpen wij ook. Daarom helpen wij je graag naar een leuker en gezonder leven.

stoppen-met-roken

Waarom rook je?

Ga eerst na wanneer je rookt. Waarom ben je begonnen met roken? Is het tegen de stress, uit gewoonte of door verveling? Of rook je vooral in sociale situaties? Het is belangrijk om de reden van je rookgedrag te weten. Op die manier ben je er bewust van welke situaties je voorlopig beter kunt vermijden. Zo heb je een grotere kans dat het je lukt om te stoppen met roken.

Wat je kunt verwachten.

Je bent je er bewust van: je bent verslaafd. Wanneer je stopt, komen daar ontwenningsverschijnselen bij kijken. Deze zijn gelukkig maar tijdelijk. Besef je daarom goed dat dit betekent dat deze momenten voorbij gaan en je hier niet voor altijd in zal blijven hangen.

De eerste drie dagen wegen vaak het zwaarst. Je zult bijvoorbeeld somberder zijn, slechter slapen en meer eetlust hebben. Dit komt doordat je lichaam protesteert tegen het feit dat het geen nicotine meer binnen krijgt. Die gevoelens zullen weg gaan als je weer een sigaret rookt, denk je. En dat klopt misschien ook. Maar ook als je die sigaret niet oppakt gaat dit gevoel voorbij. Je lichaam went namelijk aan de nieuwe situatie.

Na twee weken zul je al geen ontwenningsverschijnselen meer hebben. De gewoonte zal er echter nog wel zijn. Roken is immers niet alleen een verslaving, maar ook een automatisme. Ook door deze momenten zul je heenkomen.

Succesvolle tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken is lastig. Het volhouden ook. Jij kan dit! Vergeet niet jezelf te belonen bij mijlpalen die jij belangrijk vindt. Ga bijvoorbeeld uit eten bij je favoriete restaurant of koop iets leuks. Je hebt het verdiend.

Maak een plan

Zodat je precies weet waar je aan toe bent. Bepaal bijvoorbeeld of je aan een programma wil deelnemen. Er zijn er genoeg om uit te kiezen. Zoals het stoppen-met-rokenprogramma of via Ikstopnu.nl. Beslis daarnaast of je gebruik wil maken van medicijnen. Bespreek dit uiteraard altijd met je huisarts.

Stop en geef jezelf rust

Veel mensen roken meer wanneer ze last hebben van stress. Wanneer je stopt met roken, is het verstandig om in de dagen hierna bepaalde situaties te vermijden. De eerste drie dagen zijn namelijk het moeilijkst. Probeer jezelf dus niet in situaties neer te zetten die je voorheen lieten verlangen naar een sigaret. Geef jezelf daarom rust, maar houd jezelf ook afgeleid. Je verdient het.

Zorg voor afleiding

Een cliché advies, maar toch effectief. Wanneer je jouw aandacht op iets anders kan leggen, zul je merken dat je minder bezig bent met het niet-roken. En als je er minder mee bezig bent, zal de verleiding ook minder zijn. Kom je toch in de verleiding? Dan kan een app misschien helpen. Zo kun je jouw voortgang precies bijhouden en heb je een helpende hand wanneer het nodig is.

Vind een gezondere vervanging

Zo mijd je het lege gevoel dat je kunt krijgen wanneer je stopt met roken. Roken is niet alleen een verslaving. Misschien nog wel meer is het een gewoonte. Je loopt bijvoorbeeld ’s ochtends standaard de deur uit met een sigaret. Of je steekt er een op wanneer je met je werk even vast zit. Vervang je ochtendsigaret met een kauwgom en loop een rondje om het gebouw om tot rust en inspiratie te komen. Als je tijd hebt voor een sigaret, heb je namelijk ook tijd om even rond te wandelen. Dat doet je goed.

Blijf de sigaret uitstellen

Probeer je ‘volgende sigaret’ uit te stellen. Houd bij hoe lang geleden je die laatste sigaret hebt opgestoken. Als je het 5 uur volhoudt, stel het dan weer een uur uit. En daarna nog een uur. En dan nog een uur… Op deze manier maak je er een soort wedstrijd van tussen de sigaret en jezelf. Als het je lukt, ben jij uiteindelijk elke keer de winnaar. Zo krijg je vanzelf een voldaan gevoel. Jij hebt de controle.

Omring jezelf met de juiste mensen

Het is natuurlijk altijd de bedoeling dat je jezelf omringt met de juiste mensen. Maar vooral wanneer je stopt met roken. De top 3 reden waarom veel nieuwe niet-rokers weer beginnen, is door druk van andere rokers. De personen in je omgeving die je proberen overhalen toch te roken, kun je dan beter mijden. Één sigaret leidt namelijk tot meer. Vertel mensen daarom vooral waarom je stopt met roken. De meerderheid van de mensen hebben hier begrip voor. Je kan ze uiteraard ook gewoon vragen je geen sigaret aan te bieden.

Stoppen met roken is lastig. Het volhouden ook. Jij kan dit! Vergeet niet jezelf te belonen bij mijlpalen die jij belangrijk vindt. Ga bijvoorbeeld uit eten bij je favoriete restaurant of koop iets leuks. Je hebt het verdiend.