Verkoudheid tips: wat helpt tegen verkoudheid?

Kent u dat gevoel dat u zich niet helemaal fit voelt en u constant met een verstopte neus rondloopt? Bij een verkoudheid voelt u zich lamlendig, maar vaak niet ziek genoeg om thuis uit te zieken. Verkouden zijn is vervelend, dus wilt u weten wat helpt tegen verkoudheid. Wij geven u onze verkoudheid tips, zodat u weet wat te doen tegen verkoudheid!

Verkoudheid tips

Wat te doen tegen verkoudheid?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Bij een verkoudheid raken het slijmvlies in de neus, de bijholten en in de keel geïnfecteerd. Een verkoudheid is vervelend, maar in de meeste gevallen is het raadplegen van een huisarts niet nodig en gaat de verkoudheid vanzelf over. De duur van de verkoudheid verschilt per persoon. Gemiddeld duurt een verkoudheid ongeveer een week, maar dit kan ook korter of langer zijn.

Symptomen

  • Hoesten.
  • Hoofdpijn.
  • Pijnlijke keel.
  • Verstopte of loopneus.

Verkoudheid tips: wat helpt tegen verkoudheid?

U wilt natuurlijk zo snel mogelijk uw verkoudheid verhelpen, dus wat helpt bij verkoudheid? Wij geven u tips bij verkoudheid, zodat u zichzelf snel weer beter voelt!

1. Neus snuiten

Heeft u last van een verstopte neus of juist een loopneus? Probeer uw neus zo min mogelijk te snuiten. In plaats van snuiten, kunt u uw neus beter - zachtjes - ophalen. Wanneer u hard snuit, kunt u het slijm juist in de bijholten snuiten en dat is niet de bedoeling.

Snuit alleen wanneer dit geen moeite kost en snuit elk neusgat afzonderlijk met een papieren tissue. Heeft u veel last van vastzittend slijm in uw neus? Dan kunt u bij de apotheek of drogist een speciale neusspray kopen, zodat het slijm loskomt.

2. Slaap voldoende

Slaapt u slecht? Dan kan dat een negatief effect op uw weerstand hebben. Bij een verkoudheid is het belangrijk dat uw weerstand beter wordt en dus is het nemen van voldoende slaap goed voor het herstel. Uw weerstand wordt beter door een goede nachtrust en daardoor bent u minder vatbaar voor virussen en bacteriën. 

3. Blijf goed gehydrateerd

Bij een verkoudheid is het belangrijk dat u goed blijft hydrateren. Drink voldoende water om de verkoudheid te verhelpen. Koffie kunt u beter laten staan, want dit ontrekt juist het vocht aan uw lichaam. Dit geldt ook voor veel soorten thee. Drinkt u toch graag thee? Kies dan voor een variant zonder cafeïne, zoals rooibos.

Bij het drinken van thee kunt u ook een stuk gember of een beetje honing toevoegen. Gember heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en honing werkt verzachtend. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke lekker, dus dat is mooi meegenomen.

4. Houd uw hygiëne op peil

Was uw handen regelmatig gedurende de dag. Dit is belangrijker dan u denkt. De handen zijn namelijk een makkelijke verzamelplaats voor bacteriën. U doet er verstandig aan om uw handen meerdere malen per dag te wassen met (antibacteriële) zeep. Vergeet daarnaast niet om kranen en deurklinken goed schoon te houden, zodat de virussen hier niet op blijven zitten.

5. Neem een warme douche

Neem een heerlijke, stomend hete douche of een warm bad. De warme damp is goed voor uw luchtwegen en heeft ook nog eens een ontspannende werking op uw lichaam. Een warme douche of bad versnelt de genezing van een verkoudheid niet. Het kan de klachten van de verkoudheid wel verminderen en de bijholtes en verstopte neus openen. Let wel op dat de douche of het bad niet te heet is, want dan kunt u zich lelijk verbranden.

6. Zorg voor genoeg frisse lucht

Blijf uw huis goed ventileren. Een verkoudheid oplopen door winterkou, is niet mogelijk. Verkoudheid komt niet door koud weer, maar wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Een verkoudheid verhelpen door koude of frisse lucht te vermijden, werkt zelfs averechts. Droge en warme lucht heeft een uitdrogend effect op uw slijmvliezen en een droge, warme lucht is een ideale omgeving voor virussen. Zorg daarom voor frisse lucht, dan knapt u sneller op!

7. Blijf uit de buurt van sigarettenrook

Of u nu zelf rookt of in de walm van een roker staat: roken is niet goed voor uw gezondheid. Blijf daarom zo veel mogelijk uit de buurt van sigarrettenrook en rook liever niet tijdens de verkoudheid. De rook zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen geïrriteerd raken en dat zorgt voor een trager herstel.

8. Neem bij zware verkoudheid een pijnstiller

Heeft u, ondanks het opvolgen van onze tips bij verkoudheid, nog steeds aanhoudende klachten? In dat geval kunt u een pijnstiller, zoals paracetemol, innemen. Helpt paracetemol tegen verkoudheid? De verkoudheid gaat niet sneller over, maar u onderdrukt de pijn die u ervaart van de verkoudheid.

Probeer de paracetemol enkel in te nemen als u het echt niet trekt zonder pijnstiller en raadpleeg altijd de bijsluiter van het geneesmiddel voor de juiste dosering.

Blog homepage