Contact
Mijn UnitedConsumers

Gezonde vis: welke vis is gezond?

is vis gezond

Is vis gezond? Ja! Vis is gezond en past goed binnen een gezonde levensstijl. Het Voedingscentrum heeft vis opgenomen in de Schijf van Vijf en adviseert om 1 keer per week vis te eten. Welke vis is gezond en waarom is vis gezond? Wij hebben het antwoord voor u!


 
whatsapp
linkedin
 


 

Is vis gezond?

Ja, vis is gezond en bevat veel voedingsstoffen. In vis zitten visvetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op uw bloeddruk. Vis bevat bovendien van nature eiwit en vet. Deze stoffen zijn onmisbaar voor uw lichaam. Daarnaast is de meeste vis rijk aan vitamine B12, jodium, fosfor, seleen en vitamine B6. Volgens het Voedingscentrum is het niet nodig om meer dan 1 keer per week vis te eten. 


 

Gezondste vis

Elke vissoort bevat voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam, maar wilt u de gezondste vis? Dan kunt u het beste kiezen voor een vette vis met meer dan 5% vet. Denk aan haring, zalm, sardines, makreel en forel. Bij het kiezen voor de gezondste vis is het belangrijk dat u kijkt naar de bewerking van de vis. Zo bevatten zoute haring en gerookte zalm bijvoorbeeld veel zout. Gezouten vis kunt u beter niet elke week kiezen.


 

Is visolie gezond?

Wat nou als u geen vis eet en wel de goede voedingsstoffen binnen wilt krijgen? In dat geval zijn er speciale visoliecapsules op de markt waar de goede vetzuren, zoals omega-3, EPA en DHA, in verwerkt zijn. U krijgt met deze capsules de vetzuren binnen die u nodig heeft, dus is visolie een gezond alternatief wanneer u geen vis lust.

Eet u wel graag vis? Dan is het niet nodig om extra visoliecapsules in te nemen. Door één keer per week 100 gram vis te eten, krijgt u voldoende goede vetzuren binnen.


 

Welke vis is gezond: vet, mager, schaal- of schelpdieren

Als we het over gezonde vissoorten hebben, dan is er een onderscheid te maken tussen gezonde vette en gezonde magere vis. Daarnaast zijn er natuurlijk ook schaal- en schelpdieren die u kunt eten. Voor een gezond eetpatroon is het slim om 1 keer in de week vis te eten. Maar, welke vis is gezond? Wij leggen het uit!

Gezonde vette vis

We noemen vis vet wanneer deze uit meer van 5% vet bestaat. Voornamelijk vette vis is erg goed voor uw gezondheid, want deze bevatten veel goede vetzuren. Kies daarom bij voorkeur voor een olierijke, vette vis. Vette vis is dus een erg gezonde vis! Gezonde vissoorten met meer dan 5% vet: 

 • Zalm.
 • Forel.
 • Haring.
 • Heilbot.
 • Makreel.
 • Bokking.
 • Ansjovis.
 • Sardines.

Gezonde magere vis

Vette vis heeft meer dan 5% vet, terwijl magere vis minder dan 5% vet heeft. Een magere vis bevat veel proteïne en weinig vet en calorieën. Daarom past magere vis binnen een gezonde leefstijl, maar wissel dit wel af met vette vis. Bij een magere vis gaat het vaak om een witte vis. Gezonde vissoorten met minder dan 5% vet: 

 • Tong.
 • Baars.
 • Tonijn. 
 • Tilapia.
 • Koolvis.
 • Schelvis.
 • Kabeljauw.

Schaal- en schelpdieren

Naast vette en magere vis, zwemmen er natuurlijk meer dieren in de zee of in zoetwater. Officieel gezien zijn schaal- en schelpdieren geen vissen, maar ze worden wel gerekend tot magere vissoorten.

Schaal- en schelpdieren hebben dezelfde positieve effecten op de gezondheid als vette en magere vis, dus passen goed binnen een gezonde leefstijl. Gezonde schaal- en schelpdieren zijn:

 • Krab.
 • Oesters.
 • Kreeften.
 • Mosselen.

 

Gezonde vis: gerookt, bevroren of uit blik

Naast verse vis, is vis ook in andere varianten te verkrijgen. Zo kunt u vis bevroren, gerookt of uit blik kopen. Wat is precies gezond en moet u dit juist wel of juist niet doen? Wij helpen u!

Gerookte vis gezond?

Gerookte vis vindt u in alle soorten en maten. Denk aan gerookte zalm, haring of makreel bijvoorbeeld. Gerookte vis is voor conservering gezouten en bevat daarom veel zout. Kies daarom niet altijd voor gezouten vis, zodat u de inname van zout beperkt.

Bevroren vis gezond?

Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis. Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.

Vis uit blik gezond?

Vis uit blik is hartstikke gezond voor u! Vis uit blik heeft namelijk nog steeds de goede visvetzuren en is daarom een goede en bewuste keuze.


 

Gebakken vis gezond?

Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.

Houdt u toch van een visje uit de pan? Probeer dit dan met zo weinig mogelijk boter of olie te bakken. Daarnaast is vis uit de oven gezond en lekker, dus dit is een goede optie om uw vis eens op een andere manier te bereiden.


Ook interessant voor u
 

jongeren zorgverzekering

Welk fruit is gezond en waarom is dat zo?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Is gezond eten zonder vlees mogelijk?

> Lees meer

 

zout gezond

Hoe gezond of ongezond is zout eigenlijk?

> Lees meer

 

Blog homepage