Gezonde vis: welke vis is gezond?

Is vis gezond? Ja! Vis is gezond en past goed binnen een gezonde levensstijl. Het Voedingscentrum heeft vis opgenomen in de Schijf van Vijf en adviseert om 1 keer per week vis te eten. Welke vis is gezond en waarom is vis gezond? Wij hebben het antwoord voor u!

vis gezond

 

Is vis gezond?

In principe is vis gezond, want in vis zitten erg veel voedingsstoffen. Toch is de ene vis een betere keuze dan de andere vis. Zo is (met name) vette vis een goede en gezonde keuze met veel voordelen voor uw gezondheid. Gebakken vis - zoals kibbeling of een lekkerbek - is juist een ongezondere keuze. In dit artikel vertellen wij u waarom - én welke vis gezond is!


 

Waarom is vis gezond?

Vis is gezond omdat het veel belangrijke vetzuren bevat, zoals bijvoorbeeld omega 3-vetzuren, die u beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook heeft het eten van visvetzuren een positief effect op uw bloeddruk. Naast de goede vetzuren, zitten er ook belangrijk vitaminen - zoals B12 en B6 - en mineralen - zoals jodium, fosfor en seleen - in vis. Daarnaast zit vis ook boordevol eiwitten.

Vis is eigenlijk onmisbaar voor ons lichaam. Daarom is het belangrijk om vis in uw weekmenu mee te nemen. Zo krijgt u voldoende goede voedingsstoffen binnen die belangrijk zijn voor uw gezondheid.


 

Is visolie gezond?

Wat nou als u geen vis eet en wel de goede voedingsstoffen binnen wilt krijgen? In dat geval zijn er speciale visoliecapsules op de markt waar de goede vetzuren, zoals omega-3, EPA en DHA, in verwerkt zijn. U krijgt met deze capsules de vetzuren binnen die u nodig heeft, dus is visolie een gezond alternatief wanneer u geen vis lust.

Eet u wel graag vis? Dan is het niet nodig om extra visoliecapsules in te nemen. Door één keer per week 100 gram vis te eten, krijgt u voldoende goede vetzuren binnen.


 

Gezonde vis: vet, mager, schaal- en schelpdieren

Er is onderscheid te maken tussen gezonde vette en gezonde magere vis. Daarnaast zijn er natuurlijk ook schaal- en schelpdieren die u kunt eten. Welke vis is gezond? Wij leggen het uit!

Gezonde vette vis

We noemen vis vet wanneer deze uit meer van 5% vet bestaat. Voornamelijk vette vis is erg goed voor uw gezondheid, want deze bevatten veel goede vetzuren.

Kies daarom bij voorkeur voor een olierijke, vette vis. Gezonde vette vissen zijn: 

 • Zalm.
 • Forel.
 • Haring.
 • Heilbot.
 • Makreel.
 • Bokking.
 • Ansjovis.
 • Sardines.

Gezonde magere vis

Vette vis heeft meer dan 5% vet, terwijl magere vis minder dan 5% vet heeft. Een magere vis bevat veel proteïne en weinig vet en calorieën.

Daarom past magere vis binnen een gezonde leefstijl, maar wissel dit wel af met vette vis. Bij een magere vis gaat het vaak om een witte vis. Gezonde magere vissen zijn: 

 • Tong.
 • Baars.
 • Tonijn. 
 • Tilapia.
 • Koolvis.
 • Schelvis.
 • Kabeljauw.

Schaal- en schelpdieren

Naast vette en magere vis, zwemmen er natuurlijk meer dieren in de zee of in zoetwater. Officieel gezien zijn schaal- en schelpdieren geen vissen, maar ze worden wel gerekend tot magere vissoorten.

Schaal- en schelpdieren hebben dezelfde positieve effecten op de gezondheid als vette en magere vis, dus passen goed binnen een gezonde leefstijl. Gezonde schaal- en schelpdieren zijn:

 • Krab.
 • Oesters.
 • Kreeften.
 • Mosselen.

 

Gezonde vis: gerookt, bevroren of uit blik

Naast verse vis, is vis ook in andere varianten te verkrijgen. Zo kunt u vis bevroren, gerookt of uit blik kopen. Wat is precies gezond en moet u dit juist wel of juist niet doen? Wij helpen u!

Gerookte vis gezond?

Gerookte vis vindt u in alle soorten en maten. Denk aan gerookte zalm, haring of makreel bijvoorbeeld.

Gerookte vis is voor conservering gezouten en bevat daarom veel zout. Kies daarom niet altijd voor gezouten vis, zodat u de inname van zout beperkt.

Bevroren vis gezond?

Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis.

Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.

Vis uit blik gezond?

Sardines, tonijn, forel, ansjovis en ga zo maar door. Er zijn veel vissoorten in blik te koop, maar is vis uit blik gezond?

Vis uit blik is hartstikke gezond voor u! Vis uit blik heeft namelijk nog steeds de goede visvetzuren en is daarom een goede en bewuste keuze.


 

Gebakken vis gezond?

Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.

Houdt u toch van een visje uit de pan? Probeer dit dan met zo weinig mogelijk boter of olie te bakken. Daarnaast is vis uit de oven gezond en lekker, dus dit is een goede optie om uw vis eens op een andere manier te bereiden.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage