Het energielabel voor verlichting

Het verbod op de verkoop van gloeilampen in 2012, zorgde voor een explosie aan nieuwe mogelijkheden en alternatieven voor energiezuinig verlichten. Zo kunt u kiezen uit spaarlampen, LED-lampen en halogeenlampen in verschillende vormen en sterktes. Energiezuinige lampen zijn efficiënter en gebruiken minder energie bij de productie van licht. Dat is goed voor het milieu en voor uw energierekening. U kunt veel besparen op energie met energiezuinige verlichting.

Besparen op energie begint bij een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting.

UnitedConsumers Energie

Het energielabel helpt

Het aanbod van energiezuinige lampen is groot en de kenmerken en kwaliteiten van de lampen kunnen sterk uiteen lopen. Het energielabel biedt een uitkomst in het woud van specificaties. In 2001 werd het bekende energielabel voor elektrische apparaten ook geïntroduceerd voor lampen. Het principe is hetzelfde. Het label op de verpakking geeft aan hoe zuinig de lamp is vergeleken met andere lampen. Daarbij is een lamp met energieklasse A (groen) het zuinigst en een lamp met klasse G (rood) het minst zuinig. Verder geeft het label informatie over:

  • Het vermogen van de lamp in Watt
  • De lichtopbrengst in lumen
  • De levensduur in uren

Lampen vergelijken

Met een spaarlamp energieklasse A, bespaart u al snel 80% ten opzichte van een traditionele gloeilamp. Spaarlampen zijn gemiddeld genomen wat zuiniger dan halogeenlampen. U kunt natuurlijk altijd verschillende lampen met elkaar vergelijken op basis van het energielabel:

Soort lamp Energieklasse
Spaarlampen A, B
Tl-lampen A, B
Led-lampen A t/m G *
Halogeenlampen met infrarood coating B
Halogeenlampen zonder infrarood coating C, D
Gloeilampen E t/m G

Bron: MilieuCentraal.nl
* Grote verschillen ontstaan door variatie in kwaliteit: veel led-lampen hebben geen energielabel.

Hoewel een spaarlamp gemiddeld iets duurder is in aanschaf dan de gloeilamp, verdient u de investering vaak al binnen een jaar weer terug doordat een spaarlamp veel minder energie verbruikt om hetzelfde licht af te geven.

Stel: u vervangt een gloeilamp (60 W) door een spaarlamp (12 W). Wanneer de lamp 3 uur per dag brandt, bespaart u per jaar 48 kWh, wat neerkomt op ongeveer € 11,- per jaar, per lamp! Bij een spaarlamp van  € 4,- in aanschaf, heeft u dit al in 5 maanden terugverdiend. (Naar berekening van de Consumentenbond 2013).

In de meeste gevallen is het zeer rendabel om ook de nog werkende gloeilampen te vervangen door energiezuinige lampen. Zo kunt u snel veel energie besparen in huis.

Meer informatie over energie besparen met verlichting:

Bewegingssensor

> Meer energie bespaartips