Energiemeter: bewust omgaan met energie

Het gaat vaak ongemerkt, maar de apparaten in huis gebruiken ieder dag een flinke hoeveelheid energie. Pas aan het eind van het jaar zien we op de energierekening wat gas en stroom eigenlijk kost. Bewust omgaan met apparaten en zuinig zijn met energie kan veel kosten besparen. Met een energiemeter kunt u handig en snel in inzicht krijgen in het verbruik van de apparaten in huis en gericht besparen op elektrische apparaten.

Hoe werkt een energiemeter?

De energiemeter in uw meterkast meet het energieverbruik voor het hele huishouden. Met een eenvoudige, kleine energiemeter kunt u ook het verbruik per apparaat meten. Dit wordt ook wel een verbruiksmeter genoemd; een handig apparaatje met een digitaal scherm, dat verschillende metingen kan doen. Dit gaat snel en gemakkelijk in vier stappen:

  1. Steek de energiemeter in het stopcontact.
  2. Sluit het apparaat aan door de stekker in de energiemeter te steken.
  3. Zet het apparaat aan.
  4. Lees het verbruik en andere metingen af.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

Energie besparen

Weet u hoeveel energie u verbruikt?

Op basis van de het vermogen van het apparaat (Watt) en de stroomsterkte berekent de energiemeter het verbruik in kWh. De meeste apparaten vragen ook om de invoer van de gemiddelde prijs per kWh zodat u kunt berekenen wat de kosten zijn van het verbruik. Laat een apparaat met een constant verbruik altijd een aantal minuten ‘aan’, dan heeft u een goede basis om te berekenen wat een apparaat per uur kost. Voor een apparaat met een cyclus zoals een wasmachine kunt u de meter het best een hele wasbeurt laten lopen zodat u de kosten van een wasbeurt in kaart kunt brengen.

De slimme meter laat zien hoeveel energie u kunt besparen

De energiemeters worden tegenwoordig steeds “slimmer”. Neem bijvoorbeeld de Wattcher: een energiemeter die niet alleen het verbruik van alle apparaten in het hele huis meet, maar ook aangeeft hoe u snel en veel energie kunt besparen. De Wattcher verstuurt alle gegevens naar uw pc waar u grafieken, staatjes en adviezen kunt bekijken.

Op termijn krijgen alle huishoudens in Nederland een ‘slimme meter’: een digitale energiemeter die automatisch de standen kan doorgeven aan uw energieleverancier.

Energie vergelijken: noteer het verbruik

Met een energiemeter kunt u ook energie vergelijken. U kunt bijvoorbeeld een meting doen met verschillende soorten lampen in huis. Noteer het vermogen van de lamp (in Watt), sluit de lamp aan op de energiemeter en laat de lamp vervolgens 5 minuten branden. Bereken de kosten van de lamp per uur, noteer de gegevens en herhaal dit voor de andere lampen in huis. Zo kunt u zelf meten welke lampen het meest energiezuinig zijn en dus het meest voordelig.

Tip: kijk ook eens naar het verbruik van een waterkoker. Een zuinige waterkoker is vaak erg krachtig en heeft weinig stroom nodig om een grote hoeveelheid water te verwarmen. Bovendien is de waterkoker vaak veel sneller en dus goedkoper dan een pannetje op het fornuis. Met een goede waterkoker is dus veel winst te behalen!

Meer energie bespaartips voor elektrische apparaten

Schakelklok
Sluipverbruik
Energielabel
Bespaarstekker
LCD, led of plasma?
Grote energieverbruikers
Energiezuinige apparaten

> Alle energie bespaartips