Energiezuinige apparaten: een goed begin is het halve werk

Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde Nederlandse consument steeds bewuster met energie omgaat. Besparen op energie is hot, maar toch blijft de CO2 uitstoot vrij stabiel. Dit komt mede doordat een gemiddeld huishouden steeds meer elektrische apparaten in huis heeft. Gelukkig zijn er steeds meer energiezuinige apparaten en zijn fabrikanten constant bezig met de ontwikkelingen van nieuwe mogelijkheden om het energieverbruik van apparaten te verminderen. Dat is goed voor het milieu en voor uw energierekening.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

UnitedConsumers Energie

Energie vergelijken met het energielabel

Wanneer u een nieuw apparaat gaat aanschaffen, kunt u eenvoudig energie vergelijken met het energielabel. Het geeft aan hoe zuinig en milieuvriendelijk een apparaat is. Het label loopt van groen met de letter A+++ (heel energiezuinig) tot rood, met de letter D (niet zo zuinig). U kunt in één oogopslag zien welke prestaties een apparaat kan leveren en hoeveel energie het apparaat verbruikt. Ieder apparaat heeft een energielabel, zodat u snel en gemakkelijk energie kunt vergelijken van verschillende apparaten.

Oude apparaten zijn energie grootverbruikers

Waar vroeger nog apparaten bestonden met energielabel G, hebben de meeste apparaten tegenwoordig alleen nog een energielabel B of beter. Bij wasmachines en koelkasten komen zelfs al A+++ apparaten voor. Kent u het energielabel van uw wasmachine en koelkast? In de praktijk blijven verouderde, nog werkende apparaten te lang staan. Oudere apparaten verbruiken vaak veel energie, maar toch willen veel mensen (nog) niet nadenken over een nieuw apparaat.

Energie besparen: houden of vervangen?

Nieuwe, zuinige apparaten verdienen zich relatief snel terug. Het is het overwegen waard om ondanks dat uw oude koelkast het nog doet, een nieuwe aan te schaffen. Gebruik bijvoorbeeld een energiemeter om het energieverbruik van uw oude apparaten in kaart te brengen en vergelijk dit met het verbruik van een nieuw apparaat.

Meer energie bespaartips voor elektrische apparaten

Schakelklok
Sluipverbruik
Energielabel
Energiemeter
Bespaarstekker
LCD, led of plasma?
Grote energieverbruikers

> Meer energie besparen met elektrische apparaten
> Alle energie bespaartips