Energiezuinige lampen besparen energie

Vanaf 2012 kunt u geen gloeilampen meer kopen. Gloeilampen gebruiken relatief veel energie voor het licht dat ze produceren. De Europese Unie besloot om de productie van gloeilampen te verbieden omdat veel energieverbruik slecht is voor het milieu. Bovendien zijn er verschillende energiezuinige alternatieven voorhanden. U kunt dus meteen besparen op energie in huis.

Wilt u nog meer besparen op energie? Kies dan voor goedkope energie bij UnitedConsumers.

Direct besparen

De spaarlamp: een valse start?

In de jaren ’80 werd de spaarlamp geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Het is dus niet echt een ‘nieuwe trend’. Spaarlampen zijn gemiddeld wat duurder in aanschaf en er bestaan een aantal hardnekkige misverstanden over spaarlampen. Daarom was de spaarlamp lange tijd verre van populair bij de Nederlandse consument. Maar in de tussentijd is er veel verbeterd en sinds het verbod op de gloeilamp is een duidelijke stijging te zien in het gebruik van spaarlampen en andere energiezuinige alternatieven zoals de led-lamp en halogeenlamp.

Minder stroom, hetzelfde licht?

Het principe is simpel: energiezuinige lampen zijn efficiënter en gebruiken minder energie bij de productie van licht. Dat is goed voor het milieu en voor uw energierekening. U kunt veel besparen op verlichting met spaarlampen, led-lampen en tl-buizen en in mindere mate ook met halogeenlampen.

Soort lamp Energiebesparing t.o.v. gloeilamp
TL-lamp 85%
Spaarlamp 80%
Led-lamp 70%
Halogeenlamp met infrarood coating 40%
Halogeenlamp zonder infrarood coating 25%

Bron: MilieuCentraal.nl

Energiezuinige lampen kopen

Er is een overvloed aan alternatieven voor de gloeilamp, maar hoe kiest u de juiste? Waar u bij een gloeilamp alleen op de fitting en de sterkte van de lamp hoefde te letten, komt er bij het kopen van een energiezuinige lamp veel meer kijken. Wij geven alvast wat tips om u op weg te helpen:

  • Kies voor lampen met energielabel A, deze gebruiken tot 85% minder energie dan een lamp met label G.
  • Dit geldt ook voor kerstverlichting. Tegenwoordig zijn er ook zeer energiezuinige alternatieven voor de feestdagen.
  • Kijk goed naar de lichtsterkte, een energiezuinige lamp geeft bij hetzelfde aantal watt veel meer licht dan een gloeilamp. De sterkte van de lamp wordt weergegeven in het aantal lm (lumen).
  • Niet alle LED-lampen en spaarlampen zijn dimbaar, op de verpakking staat aangegeven als dit niet mogelijk is.
  • Een spaarlamp slijt door vaak in- en uitschakelen. Kies dus voor een lamp die vaak schakelbaar is: 500.000x of meer.
  • Het aantal branduren is van groot belang voor de levensduur van een spaarlamp. Kijk dus altijd naar de prijs/kwaliteit verhouding; een lamp die veel langer meegaat mag best iets meer kosten.

Meer informatie over energiezuinige lampen

Energielabel verlichting
Bewegingssensor

> Meer energie bespaartips