Energie besparen op kerstverlichting

Licht en sfeer in donkere dagen. Als de wintermaanden weer zijn aangebroken en Kerst weer voor de deur staat, worden de lichtjes en versieringen weer massaal van zolder gehaald.

Winkelstraten concurreren in wedstrijden voor de mooiste verlichting en het huis versieren is al jaren goede traditie. Kerstverlichting is gezellig, maar kost natuurlijk ook veel energie. Toch is er ook energie te besparen op kerstverlichting.

Kies voor energie met korting en meld u aan voor de groepskorting van UnitedConsumers.

Energie met korting

Kerstverlichting en het milieu

Gedurende het jaar zijn we ons vaak bewust van ons energieverbruik, maar met de feestdagen laten we de kerstverlichting nog wel eens de hele nacht aan. Dat is zonde, want de kerstlampjes zijn vaak grote energievreters. Het verhoogde energieverbruik zorgt voor een grotere uitstoot van CO2, wat bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect.

Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie is zelfs gebleken dat de CO2 uitstoot van alle kerstverlichting samen per jaar 15.500 luchtballonnen zou kunnen vullen. Gelukkig hoeven de lichtjes niet meteen de deur uit en zijn er verschillende energiezuinige alternatieven voorhanden.

Tips voor energiezuinige kerstverlichting

De meeste kerstverlichting bestaat nog uit kleine gloeilampjes. Deze zijn niet zo efficiënt omdat een groot gedeelte van de energie opgaat aan de warmteproductie. Slechts een klein gedeelte van de stroom wordt omgezet in licht. Een goed alternatief is led-verlichting.

De led-lampjeszijn tot 90 procent efficiënter dan de oude gloeilamp-verlichtig. Bovendien hebben ze een lange levensduur tot wel 35.000 tot 50.000 branduren. Dat is beter voor het milieu en uw energierekening. De kwaliteit kan nog sterk verschillen per merk, maar u kunt veel energiezuinige verlichting:

Kerstverlichting Energieverbruik gloeilampjes Energieverbruik led-lampjes
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) tien lampjes 10-15 watt 1-4 watt
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) honderd lampjes 10-50 watt 0,6-6 watt
Knipperlampjes 10-20 watt 0,6-7,5 watt
Gordijnverlichting honderd lampjes 10-40 watt 5 watt
Lichtslang 16 watt/meter 2-5 watt/meter
Kerststerlamp, lamp in kunststof kerstman of sneeuwpop 25 watt 4-5 watt

Bron: MilieuCentraal

Andere tips om energie te besparen:

  • Gebruik een timer om de lichtjes automatisch aan- en uit te schakelen.
  • Laat de lampjes alleen ’s avonds branden in plaats van de hele dag.
  • Trek ook de stekker van de verlichting uit het stopcontact als u de verlichting uitschakelt, dit voorkomt sluipverbruik.

Meer informatie over energie besparen met verlichting:

Led-lampen
Tl-verlichting
Gloeilampen
Spaarlampen
Halogeenlampen
 

Meer besparen op verlichting