Energie besparen op koelen en vriezen

Maar liefst 17% van het energieverbruik in een huishouden gaat op aan het gebruik van koelkasten en vriezers. Daarmee staat koelen en vriezen op de derde plaats in de rij van grootste energieverbruikers in huis. Met slim gebruik van uw koel- en vriesapparatuur kunt u dus veel besparen op energie. En dat is goed voor uw energierekening, maar ook voor het milieu.

Besparen op energie begint bij een goedkope energieleverancier. Kies voor goedkope energie, kies voor UnitedConsumers.

Goedkope energie

Een nieuwe koelkast of vriezer? Kies bewust

U kunt veel energie besparen met een energiezuinige koelkast en vriezer. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van apparaten goed te letten op het energieverbruik. Waar moet u rekening mee houden?

 • Koop een koelkast die past bij de grootte van het huishouden. Grote kasten verbruiken natuurlijk meer energie dan kleinere kasten.
 • Kies voor een koelkast en vriezer met een A++ energielabel, dit is al snel 30% zuiniger dan een vergelijkbare kast met een A+ label. Sinds kort zijn er ook koelkasten met A+++ verkrijgbaar.
 • Het is voordeliger om te kiezen voor een koelkast en een vriezer in één, want één apparaat is altijd zuiniger dan twee.
 • Kies voor een vrieskist met een deksel aan de bovenzijde in plaats van een deur aan de voorzijde (vrieskast). Dit bespaart al gauw 15% aan energiekosten.
 • Plaats de vriezer of koelkast op een koele plaats en niet dicht in de buurt van een verwarming of fornuis.
 • Zet de koelkast of vriezer altijd een stukje van de muur. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte makkelijk weg kan.

7 energie bespaartips voor koelen en vriezen

Met een beetje oplettendheid kunt u de apparaten in huis op een zuinige manier gebruiken:

 1. Open de deur zo min mogelijk, zo voorkomt u dat er veel kou verloren gaat en dat de koelkast of vriezer erg hard moet werken om weer op temperatuur te komen.
 2. Gaat u op vakantie? Maak de koelkast leeg, zet hem uit en laat de deur open staan om schimmels tegen te gaan.
 3. Ontdooi de vriezer minimaal twee keer per jaar. Een vrieslaag kost veel energie en zorgt voor vermindering van het vriesvermogen.
 4. Controleer af en toe of de deur nog goed sluit en reinig het rubber van de deur met een natte doek. Zo ontsnapt er minder koude lucht en voorkomt u onnodig energieverlies.
 5. Bewaar producten die niet in de koelkast horen, gewoon buiten de koelkast. Denk daarbij aan tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine. Wat in de supermarkt niet in de koeling ligt, hoeft dat bij u thuis ook niet.
 6. Laat warme gerechten afkoelen voordat u ze in de koelkast zet.
 7. Ontdooi diepgevroren voedsel in de koelkast. De kou die vrijkomt helpt bij het koelen en dat scheelt weer energie.

Meer energie bespaartips

Bespaartips elektrische apparaten
Bespaartips voor ieder seizoen
Bespaartips wassen en drogen
Maak uw huis winterklaar
Bespaartips verwarming
Bespaartips warm water
Bespaartips verlichting
Bespaartips batterijen
Bespaartips koken

> Alle energie bespaartips