Energie besparen met TL lampen

Naast het harde, witte licht en de typische lange buis, staat TL-licht ook bekend om zijn energiezuinige kwaliteiten. Vandaar dat de buizen zo populair zijn om energie te besparen en dat we ze tegenkomen op veel verschillende plaatsen zoals in en om het huis, op kantoor en in fabrieken. TL komt van het Franse woord Tube Luminescent, wat zoveel betekent als lichtgevende buis.

Kies voor energie met korting en meld u aan voor de groepskorting van UnitedConsumers.

UnitedConsumers Energie

Hoe werkt TL-verlichting?

Het licht uit een TL-lamp ontstaat heel anders dan het licht uit een gloeilamp. Een TL-lamp is gevuld met kwikdamp, een soort gas. Aan het eind van de buis zit een draadje dat stroom maakt. De stroom wordt door de buis geschoten en komt in aanraking met de kwikdamp. Hierdoor ontstaat een paarsblauw licht. Door een laagje poeder aan de binnenkant van de buis wordt dit blauwige licht omgezet in wit licht.

TL-verlichting is energiezuinig

Door technologische ontwikkelingen blijft de kwaliteit van TL-licht vooruit gaan. Bij de eerste generatie TL-lampen was het licht vrij wit en hard, tegenwoordig zijn TL-buizen ook in warmere kleuren verkrijgbaar. Bovendien is de bekende flikkering van TL-lampen bij de meeste nieuwe modellen niet meer zichtbaar. Maar TL-lampen hebben nog meer voordelen:

  • Een TL-lamp geeft 4 tot 5 maal meer licht dan een gloeilamp bij hetzelfde vermogen. Daarmee is TL-verlichting één van de meest energiezuinige verlichting.
  • TL-licht zorgt voor een natuurgetrouwe weergave van kleur.
  • De lampen hebben een lange levensduur, u hoeft ze dus niet zo vaak te vervangen.

Nadelen van TL-verlichting

Het grootste nadeel van TL-licht blijft het feit dat er een kleine hoeveelheid kwik in de lampen zit. Dit komt alleen vrij wanneer de lamp breekt, maar is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Andere nadelen van TL-lampen zijn:

  • Bij de meeste TL-verlichting is dimmen niet mogelijk of vrij prijzig.
  • Het duurt relatief lang voordat de lamp op volle sterkte brandt.
  • TL-lampen moeten op een aparte manier opgehangen worden, wat vaak veel ruimte kost.
  • TL-lampen zijn relatief duur in aanschaf. Ze verdienen zichzelf wel terug door het lage energieverbruik en de lange levensduur.

Meer informatie over energie besparen met verlichting:

Led-lampen
Gloeilampen
Spaarlampen
Kerstverlichting
Halogeenlampen

> Meer besparen op verlichting
> Alle energie bespaartips