Wasprogramma’s om energie te besparen

Met slim gebruik van uw wasmachine kunt u veel energie besparen op wassen en drogen. Een wasbeurt met de wasmachine kost namelijk veel energie. Dit komt doordat het apparaat altijd eerst het water elektrisch moet verwarmen voordat het wasprogramma echt kan beginnen. Maar korter en kouder wassen en het gebruik van de juiste programma’s scheelt vaak al veel energie.

Besparen op energie begint met een goedkope energieleverancier. Kies voor energie met korting bij UnitedConsumers.

Direct besparen

Optimale wastemperaturen

Over het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur, hoe minder energie de machine verbruikt. Daarom is het goed om zoveel mogelijk te wassen op 30 of 40 graden. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale wasmiddelen die ook op 20 graden goed schoon wassen. Lagere temperatuur= meer energievoordeel.

Wastemperatuur Kosten* voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,05
30 graden € 0,08
40 graden € 0,12
60 graden € 0,21
90 graden € 0,33

Bron: MilieuCentraal
* Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oude label). Elektriciteitsprijs: 23 eurocent/kWh (prijspeil 2013).

Let op! Om te voorkomen dat er vetresten of bacteriën in de machine achterblijven kunt u het beste één keer in de maand op een hogere temperatuur wassen (60 of 90 graden). Ook babykleertjes of keukendoekjes kunt u het best wat warmer wassen.

Welk wasprogramma moet ik gebruiken?

  • Het katoenprogramma is het meest zuinig met energie. Programma’s voor fijne was gebruiken meer energie, gebruik deze alleen als dat echt nodig is.
  • Het voorwasprogramma is meestal niet nodig, sla dit dus over als dat mogelijk is.
  • Heeft uw wasmachine een eco-programma? Dit programma duurt vaak wat langer en is niet per se zuiniger. Uit een test van de consumentenbond is wel gebleken dat dit programma schoner wast dan een katoenprogramma.

Misverstanden over energiezuinig wassen

Er wordt van alles gezegd en geschreven over wassen. Wasmiddelenproducenten maken reclame voor hun wasmiddel en over koud wassen. Moeders en oma’s fluisteren ons van alles in. Maar wat is nu eigenlijk waar en wat is onzin?

Door korter te wassen bespaar je energie

Dit is maar ten dele waar. U spaart water uit, maar de machine moet wel gewoon opwarmen en dat is nu precies wat het meeste energie kost. Uiteindelijk is het vaak minder efficiënt om voor een korte was, de hele machine te laten draaien.

De wasmachine moet kunnen centrifugeren op 1600 toeren

Ja, een goede centrifuge zorgt dat de droger minder lang hoeft te draaien en scheelt dus uiteindelijk energie. Maar: een extra hoog toerental is vaak helemaal niet nodig, ook met een toerental van 1200 levert een wasmachine prima werk. Let veel liever op het energielabel om te zien wat het droogresultaat is dan op de harde eis van het toerental.

Meer energie bespaartips voor wassen en drogen

Hotfill systeem
Droogprogramma’s

> Alle energie bespaartips