Ventilatie zorgt voor een prettig leefklimaat

Het is koud buiten en u heeft de verwarming aan staan. Dat doet u niet zodat uw buren of uw balkon op temperatuur blijven. De warmte wilt u het liefste binnenhouden. Goede isolatie helpt enorm: er gaat niet onnodig veel warmte verloren en daardoor hoeft u minder te stoken. Zo bespaart u op energie en het is meteen stukken beter voor het milieu.

Energie besparen begint met de beste energieleverancier. Kies voor goedkope energie en kies voor energie met korting.

Direct besparen

Ventileren voor de gezondheid

Hoewel u tocht natuurlijk wilt weren, is het wel verstandig om voldoende frisse lucht naar binnen te laten. In oude huizen gaat dit vaak vanzelf door naden en kieren, maar zeker bij een goed geïsoleerde woning, moet u altijd goed blijven ventileren. Dit is niet alleen van belang voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid.

Voorkom vochtproblemen

Als er lang geen frisse lucht binnenkomt en u de ramen en deuren potdicht houdt om de warmte binnen te houden, kan er een ongezond leefklimaat ontstaan. Vervuilde lucht bevat vaak fijnstof dat allergieën kan versterken. Maar er kan zich ook vocht ophopen in de lucht waardoor op muren en plafonds schimmel kan ontstaan.

Regelmatig uw huis luchten

Voldoende frisse lucht is het recept voor een gezond leefklimaat in huis. Er moet een goede balans zijn tussen de verse lucht die binnenkomt en de vuile lucht die wordt afgevoerd. Dit bereikt u door een mechanisch ventilatiesysteem of door natuurlijk ventilatie. Zet in ieder geval altijd de roosters open en een klein raampje. Het is ook goed om af en toe het huis te luchten. U zet dan alle ramen en deuren tegen elkaar open zodat de schone lucht de vervuilde lucht vervangt.

5 tips voor goede ventilatie

Het huis luchten en ventileren kost natuurlijk altijd een beetje energie. U kunt het warmteverlies beperken met een beetje oplettendheid:

  1. Laat ventilatieroosters altijd open, zodat er een constante luchtstroom is die frisse lucht aanvoert en vervuilde lucht afvoert.
  2. Zorg voor schone ventilatieroosters. Dat kan gewoon met een stofzuiger en een doekje. Stof en blaadjes beperken de ventilatiecapaciteit.
  3. Zet tijdens het luchten de thermostaat lager, zodat u niet onnodig stookt.
  4. Houd na het koken en douchen 15 minuten de afzuiging aan, zo voert u het vocht af.
  5. Reinig regelmatig de filters in de afzuigkap.

Bespaar op energie: meer informatie over isolatie

Tochtstrips
Dakisolatie
Dubbel glas
Vloerisolatie
Radiatorfolie
Isolatie subsidie
Spouwmuurisolatie