Energielabel en andere keurmerken voor elektrische apparaten

In tijden van crisis is het fijn om te kunnen besparen op maandelijkse lasten. U kunt structureel uw energiekosten verlagen door goed te letten op het verbruik van de apparaten in huis. En dat zijn er vaak een flink aantal. Iedereen heeft tegenwoordig een televisie, computer, koelkast en een magnetron en vaak ook nog wel een tablet en een mobiele telefoon die moet worden opgeladen.

Handig energie vergelijken

Met zuinig gebruik en bespaartips kunt u al veel besparen op energie, maar let ook goed op bij de aanschaf van nieuwe apparaten. Een goed begin is namelijk al het halve werk, want energiezuinige apparaten leveren veel voordeel op. Om het energieverbruik van verschillende apparaten te vergelijken, kunt u gebruik maken van verschillende keurmerken zoals het energielabel voor elektrische apparaten, de Energieweter en EnergyStar.

U kunt natuurlijk ook veel energie besparen bij een goedkope energieleverancier. Kies daarom voor energie met korting bij UnitedConsumers.

Direct besparen

Energielabel elektrische apparaten

Het Energielabel is het meest gebruikte keurmerk voor elektrische apparaten en geeft veel informatie over de prestaties van het apparaat. Het energielabel is te herkennen aan de gekleurde balken van groen tot rood, met de labels A+++ (heel energiezuinig) tot en met D (zeer onzuinig). Het aantal kWh (kilowattuur) geeft aan hoeveel energie het apparaat gemiddeld per jaar verbruikt. Verder vindt u informatie over:

  • De hoeveelheid geluid dat het apparaat maakt in dB (decibel)
  • De inhoud, vaak in liters
  • De centrifugesnelheid
  • De koelkracht

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen door uw oude apparaten te vervangen door een nieuw en energiezuiniger apparaat? Lees dan meer over de bespaartips voor elektrische apparaten.

Energieweter

Het Energielabel geeft het verbruik van het apparaat aan in Kilowattuur. Wilt u direct zien wat het apparaat u kost in keiharde euro’s? Let dan op de Energieweter. Op het prijskaartje van het apparaat staat namelijk aangegeven wat de verbruikskosten van het apparaat zijn. Zo kunt u snel energie vergelijken van verschillende apparaten en zien of een duurder apparaat zichzelf ook echt terugverdient door het zuinige gebruik.

De Energieweter is geen officieel keurmerk, maar geeft wel betrouwbare informatie. Het is dan ook een initiatief van de overheid (Ministerie VROM) en Milieu Centraal. Het label is niet verplicht en wordt in een beperkt aantal winkels toegepast.

Energy Star

Een label dat in heel veel winkels wordt gebruikt is Energy Star. Dit keurmerk staat op veel kantoorapparatuur:

  • Kopieerapparaten
  • Beeldschermen
  • Computers
  • Printers
  • Faxen

Energy Star stelt eisen aan het energieverbruik van apparaten. En ook erg handig: het laat zien hoeveel energie een apparaat gebruikt als het op stand-by staat. Het is een internationaal keurmerk dat onder streng toezicht staat van overheden en de industrie.

Energie besparen: kies bewust met keurmerken

Wist u dat er meer dan 100 verschillende keurmerken zijn? Ieder label, logo of stickertje geeft informatie over andere kwaliteiten van het betreffende product of dienst. Als u meer wilt weten over de keurmerken op het gebied van energie, energie besparen of duurzaamheid, lees dan meer over: