Energielabel voor gebouwen

Het begon ooit met de slogan: “Een beter milieu begint bij jezelf”. De toekomst van de aarde is afhankelijk van de manier waarop we samen omgaan met de natuur, met onze energiebronnen en met vervuiling. Duurzame energie en het terugdringen van de CO2 uitstoot staat hoog op de politieke agenda. Huizen, winkels en kantoren zijn verantwoordelijk voor zo’n 30% van het totale verbruik van energie en daarom heeft de overheid verschillende maatregelen opgelegd om ook gebouwen energiezuiniger te maken.

Energiezuinige gebouwen

Om de kopers of huurders van een huis inzicht te geven in het energieverbruik van het gebouw is het sinds 2008 verplicht om bij de verkoop een energielabel te overleggen. Verder is het energielabel ook van toepassing op de bouw van bijvoorbeeld kantoren, scholen en fabrieken.

Labels: groen, oranje, rood

Het energielabel voor gebouwen loopt van de kleur groen met label A++ (zeer energiezuinig) tot rood met label G (zeer onzuinig). Maar het label is niet zomaar een etiketje. Er wordt een rapport uitgebracht van een aantal pagina’s met de berekening van het energieverbruik voor verwarming, warm water en verlichting en een advies voor eventuele verbeteringen.

Goed om te weten:

  • Met een zuinige woning heeft u een verkoopvoordeel, want het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is ten opzichte van vergelijkbare woningen.
  • Het Energielabel is 10 jaar geldig. Laat u verbouwingen doen om bijvoorbeeld isolatie te verbeteren? Laat dan bij de verkoop een nieuw label maken.
  • Alleen een gecertificeerde adviseur mag uw gebouwen beoordelen en het energielabel uitgeven.
  • Wilt u zelf een inschatting maken van het energielabel van uw woning? Doe dan de test van Milieu Centraal.

Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen EPA)

Het woord zegt het al: het Maatwerkadvies Energiebesparing is een advies en geen energielabel. Met een Maatwerkadvies kunt u laten vaststellen welke maatregelen energiebesparing kunnen opleveren in uw woning. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe cv-ketel of de verbetering van isolatie. Het advies is bedoeld voor woningbezitters en kost gemiddeld € 200 tot € 300. In het advies wordt vastgelegd wat de investeringen kosten en welke besparing dit in uw geval zal opleveren. Zo kunt u dus direct zien wanneer de maatregelen zichzelf hebben terugverdiend.

Energie besparen: energiezuinige gebouwen

U kunt natuurlijk veel energie besparen met een energiezuinige woning. Maar het bezuinigen begint al bij de keuze voor een goedkope energieleverancier. Kies daarom voor energie met korting bij UnitedConsumers.

UnitedConsumers Energie

Voor meer informatie over keurmerken en energiezuinige apparaten in huis, leest u verder in onze artikelen over: