Keurmerken als handleiding om energie te besparen

We komen ze regelmatig tegen: logo’s met kwalificaties, vinkjes en kleuren op producten in de supermarkt of in de witgoedzaak. Er zijn veel verschillende keurmerken en ze geven uiteenlopende informatie over eigenschappen van producten en diensten. Het meest bekende voorbeeld van een keurmerk is om energie te besparen is het energielabel.

Energielabel

Het energielabel is het informatiekeurmerk voor elektronische apparaten. Let bij de aanschaf van apparaten op het energieverbruik. De informatie op de keurmerken helpt u om bewust en energiezuinig te kiezen. Bij de verkoop van een huis is het tegenwoordig verplicht om een energielabel voor gebouwen te overleggen. In dit rapport staat een berekening van het energieverbruik voor verwarming, warm water en verlichting.

Kies ook bewust en kies voor energie met korting.

UnitedConsumers Energie

Wat is een keurmerk?

Een keurmerk laat zien dat een product een bepaalde kwaliteit heeft. Denk bijvoorbeeld aan biologische productie, eerlijke handel of milieuvriendelijke verpakkingen. De fabrikant of dienstverlener mag alleen een keurmerk gebruiken als dit is aangevraagd bij een keurmerkeigenaar. Die beoordeelt of het product aan alle eisen voldoet en of het keurmerk juist wordt toegepast. Een keurmerk geeft dus aan dat de belofte van veiligheid, duurzaamheid of kwaliteit ook echt wordt waargemaakt. Om de kwaliteit te bewaken, worden producten regelmatig getest en gecontroleerd.

Niet ieder label is een keurmerk

Betrouwbare keurmerken worden regelmatig gecontroleerd, laten duidelijk zien waar ze voor staan en geven bovendien bepaalde garanties over het product. Het KEMA-Keurmerk is een bekend voorbeeld dat de veiligheid van elektronische apparaten garandeert.

Informatie over de betrouwbaarheid van keurmerken is eenvoudig te vinden. De overheid biedt een overzicht aan van ruim 1000 keurmerken op de site van ConsuWijzer. Via de stichting Milieu Centraal is ook een handig app verkrijgbaar, zodat u altijd en overal kunt beschikken over de juiste informatie over keurmerken.

Duurzame energie en veiligheid

Overweegt u om nieuwe apparaten aan te schaffen, of wilt u aanpassingen maken in uw huis om energie te besparen? Let dan ook op de keurmerken voor duurzame energie. Voor veiligheid van uw verwarming en cv-ketel kunt het gaskeur raadplegen.

Meer informatie over energie besparen

Energie besparen op verwarming
Energie besparen op isolatie
Energiebesparende gadgets
Energie besparen in huis
Subsidie voor energie
> Meer energie bespaartips