Subsidie voor energie: landelijke regelingen

De Nederlandse overheid heeft een aantal doelen gesteld voor duurzame energie: de uitstoot van het broeikasgas CO2 verder terugdringen en langzaam maar zeker overschakelen op duurzame energiebronnen. Daarom stimuleert de overheid consumenten om zoveel mogelijk te besparen op energie en steeds vaker te kiezen voor duurzame oplossingen in huis. Als u investeert in een energiezuinig huis, kunt u vaak rekenen op financiële steun van de overheid.

Kies ook voor een goedkope energieleverancier. Bij UnitedConsumers krijgt u energie met korting.

Direct besparen

Energiesubsidiewijzer

Voor actuele informatie over subsidies kunt u terecht bij de energiesubsidiewijzer. Deze wegwijzer voor subsidieregelingen is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In de energiesubsidiewijzer vindt u:

  • Informatie over alle mogelijke subsidies op het gebied van energie.
  • Verwijzingen naar de juiste instanties en aanvraagformulieren.
  • De voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Btw-verlaging voor verbouwingen en renovatie

Door de btw te verlagen op renovaties en verbouwingen, wil de overheid particulieren over de streep halen om te investeren in hun woning. Het btw-tarief is tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Dit geldt alleen voor de arbeidskosten van het installatie- of aannemersbedrijf, niet voor de materialen. Maar het scheelt natuurlijk al aanzienlijk in de kosten.

Energie besparen door isolatie

Voor energiebesparende isolatiemaatregelen wordt een uitzondering gemaakt. Voor isolatie geldt dat het btw-tarief tijdelijk wordt verlaagd voor zowel de arbeidskosten als het materiaal, mits de materiaalkosten niet meer dan 50% van het totaalbedrag zijn. Bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

De btw-verlaging is een tijdelijke maatregel en is voorlopig alleen van kracht van 1 maart 2013 tot 1 januari 2015. Bronnen in Den Haag hebben inmiddels bevestigd dat de regeling met zes maanden wordt verlengd tot 1 juli 2015.

Meer subsidies

Er zijn verschillende subsidies voor verschillende maatregelen. Vaak kunt u subsidie combineren met een speciale lening of andere financieringen. Het is niet mogelijk om zowel een landelijke subsidie als een lokale subsidie van gemeente of provincie te ontvangen voor dezelfde maatregel. Wilt u meer weten over mogelijke subsidies? Bekijk dan onze artikelen over:

Meer tips en advies om energie te besparen