Misverstanden over warm water en verwarming

Er zijn veel verschillende tips en adviezen om bewust om te gaan met verwarming. Daarmee bespaart u op energie en dat is goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Maar: geloof niet alles wat u hoort en leest. Niet iedere nieuwe toepassing is even efficiënt, en zelfs niet altijd zuiniger. Wij helpen een aantal misverstanden uit de wereld.

Besparen op energie begint bij UnitedConsumers. Kies voor goedkope energie, kies voor energie met korting.

Direct besparen

De verwarming mag ’s nachts niet te laag

Een hardnekkig misverstand is dat de verwarming ‘s nachts beter niet lager gezet kan worden. Het zou meer energie kosten om het huis de volgende morgen weer te verwarmen.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat dit niet het geval is. Voor de meeste huizen geldt dat een nachttemperatuur van 15 graden Celsius zoveel energie bespaart, dat dit niet opweegt tegen de extra verwarming in de ochtend. Maar, niet ieder huis is hetzelfde, dus we geven u twee mogelijke scenario’s:

Is uw huis gebouwd voor 1994?

Dan heeft u vaak een minder goede isolatie. In dat geval kost het meer energie om ’s nachts de temperatuur in huis constant te houden, dan om het huis de volgende ochtend weer bij te verwarmen. Het advies is om de thermostaat een uur voor het slapen gaan 5 tot 7 graden omlaag te zetten.

Is het huis gebouwd na 1994?

In huizen met goede isolatie is het beter om de temperatuur wat constanter te houden. Het advies is om de thermostaat 2 tot 4 graden omlaag te zetten en met vorst 1 tot 2 graden.

Met een close-in boiler bespaar ik energie

Soms duurt het erg lang voor er warm water uit de kraan komt. Vaak is dit het geval als het warme water een lange weg moet afleggen en bijvoorbeeld van zolder komt. Veel bedrijven suggereren dat een kleine boiler onderin het keukenkastje een goede oplossing is. Dat klopt.

Het grote voordeel van een close-in boiler is dat u niet meer hoeft te wachten op het water. Hiermee voorkomt u dat er onnodig veel  leidingwater wegloopt. Toch wordt vaak ten onrechte beweerd dat een close-in boiler ook beter voor het milieu is. Verspild water is zonde, maar een close-in boiler is beduidend slechter voor het milieu omdat hij tot twee maal zoveel energie verbruikt. Het alternatief is om de leidingen te laten inkorten of een nieuwe warmwatertoestel aan te schaffen zoals een zuinige cv-ketel of een zonneboiler.

Bespaar op energie: meer over verwarming

Energiezuinige oplossingen voor de verwarming zijn er tegenwoordig in overvloed. De techniek staat niet stil en de mogelijkheden worden telkens weer uitgebreid. Lees meer over hoe u thuis energie kunt besparen: