UnitedConsumers
Achtergrond

Hoe kan ik zelf elektriciteit opwekken?

Zelf stroom opwekken is een wens van veel mensen. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar ook is het voordelig voor je portemonnee en kan het een waardevermeerdering zijn voor je woning! Hoe kun je zelf energie opwekken?

energie-opwekken

Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken is een voordelige manier om bij te dragen aan het klimaat. Hoewel er een investering nodig is om zelf energie op te wekken, verdien je dit uiteindelijk terug, doordat je energierekening omlaag gaat. Afhankelijk van de installatie waarmee je energie opwekt, kun je deels of zelfs volledig zelfvoorzienend zijn. Zelf energie opwekken is daarom een goed idee! 

Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, zonnecollectoren (zonneboiler) of een windmolen voor thuis. Wij zetten deze manieren van zelf energie opwekken voor je op een rij. Hoe wil je energie opwekken?

Zelf energie opwekken: subsidie

Voordat je zelf energie kunt opwekken, moet je soms eerst een investering doen. De Rijksoverheid stelt hiervoor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Je kunt deze subsidie onder andere bij de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp aanvragen. 


Energie opwekken met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je jouw woning duurzaam verwarmen. Er zijn grofweg drie verschillende soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

 • Volledig elektrische warmtepomp: dit type verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Voor een volledig elektrische warmtepomp is een goede isolatie van je woning een vereiste.
   
 • Hybride warmtepomp: dit type werkt samen met je cv ketel. Een hybride warmtepomp gebruikt onttrekt warmte uit de buitenlucht en wekt zo energie op om je woning te verwarmen. De cv ketel springt bij op het moment dat het erg koud is en de cv ketel zorgt tevens voor warm water.
   
 • Ventilatiewarmtepomp: dit (kleine) type haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor woningen met een mechanische ventilatie. De ventilatiewarmtepomp werkt vaak samen met de cv ketel.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld en dat is niet onterecht. Energie opwekken met zonnepanelen is namelijk niet alleen duurzaam en voordelig voor je portemonnee, zonnepanelen zorgen ook voor een waardevermeerdering van je woning. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen:

 • Monokristallijn: dit type zonnepaneel bestaat uit één kristal en heeft een zwarte kleur. Dit type levert het hoogste vermogen en heeft ook nog eens het hoogste rendement. Een monokristallijne zonnepaneel is kwalitatief uitstekend, maar wel het duurste type zonnepaneel.
   
 • Polykristallijn: in dit type zonnepaneel zitten meerdere grove kristallen verwerkt en deze panelen hebben een blauwe kleur. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak gunstiger geprijsd dan monokristallijne zonnepanelen. Op het gebied van rendement verschillen ze weinig van de monokristallijne zonnepanelen. Dat maakt een polykristallijne zonnepaneel een uitstekende keuze om zelf stroom op te wekken.
   
 • Hybride zonnepanelen: dit type wekt stroom en warmte op. Het rendement is zeer hoog en het voordeel is dat er maar één installatie nodig is en het gehele dak er hetzelfde uitziet. Het nadeel is dat dit type duurder is dan gewone zonnepanelen.
   
 • Amorf zonnepaneel: deze 'dunne-film' zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn daardoor zeer buigzaam. Ze zijn het minst rendabel en minder geschikt voor daken. Hoewel deze zonnepanelen goedkoper zijn dan de monokristallijn of polykristallijn, zijn ze financieel gezien minder interessant in aanschaf. De reden hiervoor is dat ze minder energie opwekken. 

Energie opwekken met een zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzame installatie en maakt geen gebruik van aardgas. Een zonneboiler verwarmt water namelijk door middel van zonnecollectoren op het dak. Het warme water kan direct gebruikt worden en wordt opgeslagen in een voorraadvat dat je plaatst in huis of op je dak.

In de zomer levert een zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit vaak minder goed, omdat er dan minder zonlicht is. In dat geval kan de cv ketel, hr ketel of warmtepomp bijspringen.


Elektriciteit opwekken met windenergie

Met een kleine windmolen voor thuis kun je zelf stroom opwekken. Zo'n windmolen voor thuis komt voor in verschillende vormen en maten. Zo kan een windmolen thuis op je dak of in je tuin geplaatst worden. Een windmolentje voor op het dak is natuurlijk een heel stuk kleiner dan een kleine - 15 meter hoge - windmolen voor in de tuin. 

Voor het plaatsen van een kleine windmolen heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. De gemeente kijkt vervolgens of de windmolen wel past bij de omgeving en deze geen overlast veroorzaakt. Heb je interesse om zelf stroom op te wekken met een windmolen voor thuis? Dan is het verstandig om eerst de vergunning te regelen, voordat je er een aanschaft.


Duurzame energieopwekking door de energieleverancier

Is het zelf opwekken van energie nog een te grote stap voor je? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een energieleverancier die groene én goedkope energie levert. In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres, want je profiteert altijd van 100% Nederlandse groene stroom geleverd en voordelige energietarieven. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?


Ook interessant

stroomverbruik-zonder-gas-thumb
Hoeveel stroom verbruik ik zonder gas?
elektrische-boiler-thumbnail
Alles over het verbruik van je cv-ketel of warmtepomp
Energie besparen tips thumb
Onze beste tips om op water, stroom en gas te besparen
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies