Energieneutraal wonen in 8 stappen

Een lage of geen energierekening: dat willen we allemaal wel toch? Goed nieuws: we leven in de 21ste eeuw en een energieneutraal huis is al lang geen sciencefiction meer. En het hoeft niet eens heel erg duur te zijn. Maar wat kost het dan en hoe krijgt u uw huis energieneutraal?

zonnepanelen-energieneutraal-wonen

Wat is een energieneutraal huis?

Een energieneutraal huis heeft weinig tot geen energiekosten. Dat betekent dat het er niet tocht, het altijd even warm is, maar er toch altijd een aanvoer is van frisse lucht. Bij een energieneutraal huis wekt u de energie die u verbruikt ook zelf op. Dit kunt u doen door middel van zonnepanelen, windenergie of biogas. Op dit moment gaat de technologie om zelf energie op te wekken razendsnel en worden de manieren om helemaal energieneutraal te wonen ook steeds groter.

15 procent van alle energie die we verbruiken in Nederland gaat naar woningen. Hoe mooi zou het zijn als we dat allemaal duurzaam op konden wekken? De overheid is al druk bezig met het stimuleren van energieneutraal wonen. Zo moeten nieuwbouw en rijkskantoren vanaf 2019 bijna-energieneutraal zijn en wordt er bij het renoveren van rijkskantoren uitgegaan van energielabel A. Daarnaast wil de overheid afscheid nemen van aardgas en moeten woningen hun woning op een andere manier verwarmen, zoals met bijvoorbeeld een warmtepomp.

Kenmerken van een energieneutraal huis

Een huis moet aan een aantal eisen voldoen, wil het (bijna) energieneutraal zijn. Zo moeten het dak, de vloer en de muren goed geïsoleerd zijn zodat er niet teveel warmte ontsnapt. Daarnaast moet de energie zelf worden opgewekt, door bijvoorbeeld zonnepanelen, een windmolen of biogas. Verder is er een ventilatiesysteem nodig, een zonneboiler of warmtepomp, driedubbel glas en meetapparatuur zodat u precies kunt zien hoeveel u opwekt en weer verbruikt.

De voordelen van energieneutraal wonen

Energieneutraal wonen heeft verschillende voordelen en die omvatten lang niet allemaal uw portemonnee. Uiteraard is dat wel een van de belangrijkste factoren. Vooral nu het kabinet heeft besloten de belasting op energie te verhogen is het energieneutraal bouwen nog aantrekkelijker geworden. Een energieneutraal huis heeft namelijk een gemiddelde energierekening van 0 euro.

En wat dacht u van het milieu? Een zelfvoorzienend huis is duurzaam en belast het milieu niet. De energie die u opwekt is namelijk groen en daar wordt de aarde erg blij van. En als klap op de vuurpijl is energieneutraal wonen ook nog eens hartstikke gezond. Het is comfortabel, want er is geen tocht of vocht. De vloeren zijn nooit koud en er is altijd frisse lucht.

energielabel

Hoe energiezuinig is mijn huis?

Als u energieneutraal wilt wonen, is het ten eerste goed om te weten hoe zuinig uw woning op dit moment is. Dit kunt u zien op het energielabel. Dit label is sinds 2008 verplicht en begin 2015 ontvingen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel van de overheid. Het label is bedoeld als stimulans voor het inrichten van een energiezuinige woning en is onder andere gebaseerd op het bouwjaar.

Wie zijn of haar huis verkoopt, moet een definitief energielabel hebben. Het energielabel is opgedeeld in de klassen A (zeer zuinig) tot en met G (helemaal niet zuinig). Op het label vindt u onder andere het energieverbruik van het ventilatiesysteem, de cv, de isolatie van het dak, de muren en de vloer en hoe de woning nóg energiezuiniger kan. Het energielabel is dus een belangrijk uitgangspunt.

Uw huis energieneutraal maken in 8 stappen

Dus u wilt energieneutraal gaan wonen? Wacht nog even met het openen van Funda, het is echt niet meteen nodig om te verhuizen. Met de volgende stappen krijgt u uw huis een stuk energiezuiniger.

Stap 1: Isolatie

Energieneutraal wonen begint met het goed isoleren van uw huis. Heeft u dubbelglas? Of zijn er nog ruimtes met enkelglas? Kijk ook vooral naar uw dak en of er ruimtes zijn waar het tocht. Plaats tochtstrips en zorg ervoor dat de muren goed geïsoleerd zijn. Kijk ook vooral even naar onze tips om energie te besparen.

Zit er in uw woning een spouwmuur? Het is verstandig om die goed te isoleren en hem te laten vullen, mits dat mogelijk is. Met enkel spouwmuurisolatie gaat u het echter niet redden. U zult de muren ook van binnen en buiten moeten isoleren. Het isoleren van de spouwmuur zorgt er wel voor dat er aan de buitenkant en binnenkant van de gevel minder isolatie nodig is.

Denk er wel aan dat het isoleren van de binnenmuur gevolgen heeft voor de vloer, muren, kozijnen en aansluiting met het plafond. Ook de stopcontacten zijn niet meer aangesloten. Het isoleren van de buitenmuur heeft weer gevolgen voor de gevel van de buren, aansluiting op de kozijnen en de dakgoten. Denk hier van te voren aan, zo hoeft u niet twee keer geld uit te geven.

Stap 2: Huis inpakken met prefab

Vervolgens kunt u uw huis met prefab-onderdelen inpakken. Vooral wanneer uw huis een energielabel van E of lager heeft is het interessant om het hele huis in één keer te isoleren. Dat is zo gebeurd en niet eens heel erg duur. Prefab staat voor ‘prefabricated’. Het gaat hierbij om voorafgemaakte onderdelen die kant-en-klaar in uw huis kunnen worden geplaatst. De onderdelen zijn wanneer ze aankomen al gereed voor gebruik en hebben dus geen extra montage nodig.

Stap 3: Kies het juiste verwarmingssysteem

Voordat u gaat isoleren is het raadzaam om te weten welk verwarmingssysteem u wilt gaan gebruiken. Want zo kunt u tijdens het isoleren het huis meteen van de juiste leidingen voorzien. Het beste is een warmtepomp met een lage temperatuurverwarming. Wist u dat u op een warmtepomp subsidie aan kunt vragen?

Stap 4: Doe een rondje langs uw apparaten

Bij een energieneutraal huis is het namelijk belangrijk dat alle apparaten zeer zuinig zijn, met energielabel A+++. En hoe zit het met de verlichting? Is uw huis voorzien van LED-verlichting? Dan zit u goed. Gloeilampen zijn absoluut uit ten boze. Denk ook na over de locatie van uw koelkast. Wanneer deze vlakbij het fornuis staat zal hij extra hard moeten werken.

Stap 5: Bereken uw huidige verbruik

Dit is even een klus, maar het is wel noodzakelijk. Ga uw energierekening na en kijk hoeveel energie u verbruikt. Als u dat weet, weet u precies hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om energieneutraal te wonen.

Stap 6: Denk na over uw glas

Dubbel glas is al goed, maar er zijn nog betere opties. Zo kunt u ook overwegen om HR++ glas of driedubbelglas te laten zetten. Dan bent u ervan gegarandeerd dat echt alle warmte in huis blijft.

Stap 7: Aanpassingen in de badkamer

In de badkamer kunt u ook verschillende aanpassingen doen, zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een neveldouche. Dat is de overtreffende trap van een waterbesparende douchekop. Elke minuut dat de kraan loopt, loopt er namelijk 8 liter water weg. Een neveldouche verbruikt 4,5 tot 5 liter water per minuut en dat is zelfs nog 30 procent minder dan de waterbesparende douchekop doet.

Stap 8: Hoe gaat u het water verwarmen?

Water kunt u op tal van manieren verwarmen. Zo bestaat er al server-verwarming die aan te sluiten is op een boiler. De naam zegt het al: in de server-verwarming zitten servers die normaal in een datacenter staan. Wanneer die servers aan het werk gaan, worden ze warm. Net als uw computer. Die warmte gaat normaal gesproken verloren, maar nu wordt hij gebruikt om het water te verwarmen en kunt u lekker warm douchen.

verbouwen

De verbouwingskosten

Natuurlijk kost het geld om uw huis helemaal energieneutraal te maken, maar energieneutraal wonen verdient zich op de langere termijn ook terug. Niet alleen de energierekening gaat omlaag, de waarde van uw huis stijgt ook. Wat het uiteindelijk gaat kosten, hangt af van het bouwjaar en de grootte van het huis. Stel u heeft een huis uit de jaren ’80 met een woonoppervlak van 125 vierkante meter, dan moet u al snel denken aan zo’n 80.000 euro. Dat bedrag is wel als u alles uitbesteedt, wie handig is kan natuurlijk wat zelf doen. De warmtepomp zal de grootste kostenpost zijn, maar daar kunt u gelukkig subsidie voor aanvragen.

De kosten om energieneutraal te gaan wonen zijn dan wel hoog, er staat wel een lagere energierekening tegenover. En stel dat u elke maand een bedrag overhoudt, kunt u dat gebruiken voor een lening of hypotheek. Stel u heeft een extra hypotheek van € 175,-, dan kunt u ongeveer € 45.000 lenen en dat in 30 jaar aflossen.

Subsidies voor energieneutraal wonen

De overheid stimuleert het duurzaam opwekken van energie en energieneutraal wonen graag. Zo zijn er een aantal subsidies beschikbaar voor mensen die hun huis willen verduurzamen. U kunt bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het gekozen onderdeel. Bij aankoop van een luchtwarmtepomp van 1 kilowatt of minder een basissubsidie van € 1100,-. Warmtepompen met een hoger vermogen krijgen voor elke kilowatt aan extra vermogen € 100,- extra. Dat betekent dat u voor een warmtepomp van 5 kilowatt € 1500,- subsidie krijgt.

Heeft u een warmtepomp met energielabel A+? Dan krijgt u € 150,- extra subsidie. Een warmtepomp met energielabel A++ levert zelfs € 300 aan extra subsidie op. In de energiesubsidiewijzer kunt u eenvoudig berekenen of en hoeveel subsidie u krijgt op de maatregelen die u voor ogen had.

Leningen voor energieneutraal wonen

U kunt er ook voor kiezen een lening af te sluiten voor uw energiebesparende maatregelen. Zo bestaat de Energiebespaarlening, die huiseigenaren in staat stelt een lening af te sluiten tegenover een gunstige rente voor bijvoorbeeld vloer-, dak- en gevelisolatie, zonnepanelen en hoogrendementsbeglazing. Verder zijn er ook de VvE Energiebespaarlening en de Duurzame Monumenten Lening.

Overige financiële voordelen

Het isoleren, schilderen en stukadoren van huizen ouder dan twee jaar valt onder het 6% btw-tarief. Daarnaast kunt u als particulier de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Goed om te weten wanneer u overweegt energieneutraal te gaan wonen.

Energieneutrale aanpassingen die minder duur zijn

Schrikt u een beetje van de kosten, maar wilt u toch een stap in de goede richting zetten en uw energierekening verlagen? Er zijn ook tal van kleine aanpassingen die u kunt doen op het gebied van energieneutraal wonen. Bijvoorbeeld met de volgende tips om energie te besparen:

vinkje       Ga winkelen en investeer in nieuwe huishoudelijke apparaten. Deze verbruiken een stuk minder energie dan oudere exemplaren.
vinkje     Zet de kachel eens één graad lager. U zult zien dat u per jaar ongeveer € 80,- bespaart. In de winter is het echt niet vervelend om eens een dikkere trui aan te trekken en een dekentje op de bank is toch alleen maar fijn?
vinkje     De was doen op 60 graden hoeft allang niet meer. Op 30 of 40 graden wordt het ook gewoon goed schoon. Ook dat scheelt u tientallen euro’s.
vinkje   Een Nederlander staat gemiddeld zo’n 8 minuten onder de douche. Als u vijf minuten korter doucht bespaart u jaarlijks 90 m3 aan gas.
vinkje   Staan uw apparaten niet uit, maar in stand-by stand? Dat wordt sluipverbruik genoemd. Het lijkt of het apparaat uitstaat, maar ondertussen verbruikt hij nog gewoon stroom. Ook dit kan in de tientallen euro’s lopen.
vinkje   Maak gebruik van een slimme meter. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik en kunt u precies zien waar u nog extra kunt besparen.
vinkje   Stel een dag of weekprogramma in op de thermostaat. Zo koelt het huis nooit helemaal af, maar hoeft de verwarming ook nooit meer hard te werken om op temperatuur te komen. Ook dat kan veel energie besparen.
vinkje   Haal opladers van elektrische apparaten uit het stopcontact wanneer u deze niet gebruikt. U verwacht het niet, maar ook als er geen apparaat op is aangesloten trekken ze stroom uit het stopcontact.

(Nog) niet zelf energie opwekken?

Is energieneutraal wonen nog even een brug te ver? Naast een aantal duurzame aanpassingen aan uw huis bent u bij UnitedConsumers verzekerd van 100% goedkope energie, opgewekt door windmolens. Zo bent u toch duurzaam bezig en bespaart u elke maand weer wat geld om eventueel te steken in duurzame aanpassingen aan uw woning. Goed voor elkaar.