Duurzame energie

Steeds meer Nederlanders zien het belang in van een schoon milieu. Tweederde vindt duurzaamheid zelfs trendy. De media spoort ons aan om over te gaan op duurzame energie om onze toekomst veilig te stellen. De uitstoot van CO2 brengt het klimaat namelijk in gevaar. De temperatuur op aarde zal steeds verder stijgen door de broeikasgassen in de lucht en de voorraad fossiele brandstoffen begint op te raken. Bovendien stijgen de energieprijzen nog steeds gestaag.

100% duurzame energie

Veranderingen: van fossiele naar duurzame energie

De komende jaren staan in het teken van grote veranderingen op het gebied van energie. We zijn lang afhankelijk geweest van fossiele brandstoffen. Het wordt dan ook hoog tijd dat we gebruik gaan maken van de energiebronnen zoals windkracht, waterkracht en zonne-energie en investeren in de technologie die dat mogelijk maakt.

Oliecrisis bedreigt fossiele brandstofvoorraad

De eerste oliecrisis in 1973 confronteerde de wereld met het naderende einde van de fossiele brandstofvoorraad. Er volgde een zoektocht naar nieuwe voorraadden en er werden onderzoeken gestart naar mogelijke alternatieven zoals windenergie, zonne-energie en waterkracht.

Omdat ook de nieuwe voorraden onder de Noordzee en in de Golf van Mexico dreigen op te raken, wordt het Westen weer meer en meer afhankelijk van olieproducerende landen als Rusland, Iran en Saoedi-Arabië. Politiek en economisch niet altijd een wenselijke situatie. Door de stijgende olieprijzen wordt het steeds belangrijker dat we verder zoeken naar alternatieven en investeren in duurzame energie. Een wind- of zonnecrisis lijkt immers nog ver weg.

Duurzaam gebruik van energie

Duurzaam gebruik van energie betekent niet alleen zuinig omgaan met de fossiele brandstoffen die er nog zijn, maar ook investeren in nieuwe manieren om energie op te wekken. Gelukkig bieden de meeste energieleveranciers tegenwoordig ook groene stroom. Ook aan de productie van groen gas wordt hard gewerkt.

Ook UnitedConsumers heeft duurzame energie, zoals is te zien in het stroometiket. Energie opgewekt uit wind- en waterkracht of zonne-energie belast het milieu veel minder dan de traditionele opgewekte grijze stroom uit de elektriciteitscentrales. Bovendien is er bij groene energie geen sprake van milieubedreigend afval zoals bij kernenergie.

Wat doen we zelf? Energie besparen!

Duurzame energie hoeven we niet alleen aan de energiebedrijven en de overheid over te laten: iedereen kan bijdragen aan een beter milieu door te besparen op energie. Uit het rapport Ranking The Stars van de stichting Natuur en Milieu blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 blijft stijgen. Als er niks verandert aan ons energiegebruik zal dat ook niet snel gaan dalen.

Een beter milieu begint bij ons allemaal

Iedereen zal een bijdrage moeten leveren en gelukkig zijn er allerlei opties om samen bewust met energie om te gaan. Zo kunt u bij ons artikelen vinden met bespaartips, om met een kleine verandering in uw dagelijks leefpatroon uw energieverbruik terug te dringen. Dat is goed voor uw energierekening en voor het milieu. Besparen op energie wordt bovendien steeds gemakkelijker gemaakt.

Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen helpen om bewuster met energie om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan kleine apparaatjes die het stroomverbruik in uw huis meten en energiezuinige apparaten.

Is groen het nieuwe grijs?

De Nederlandse consument is de afgelopen 40 jaar steeds positiever geworden over groene oplossingen. Volgens onderzoeksbureau Motivaction weten Nederlanders dat bewuste handelingen en keuzes kunnen bijdragen aan een schoner milieu. Lange tijd had natuur- en milieubewustzijn een slecht imago; het was iets voor milieuactivisten of werd spottend geitenwollensokkerig genoemd. Maar het tij lijkt zich te keren, uit het onderzoek blijkt namelijk dat we milieuvriendelijke keuzes langzaam maar zeker gemakkelijker, leuker en zelfs trendy vinden.

Subsidie en financiering

De financiële haalbaarheid van groene maatregelen blijft een groot probleem. Het is nog niet altijd goedkoper om te kiezen voor duurzame maatregelen. De bereidheid van de Nederlandse consument om te investeren in duurzaamheid verschilt dan ook sterk per product. Het plaatsen van zonnepanelen is populair en wordt massaal toegejuicht, omdat het een concrete en zichtbare manier is om bij te dragen aan het opwekken van energie.

Het gebruik van een elektrische auto klinkt voor veel consumenten nog als toekomstmuziek in de oren. Er ligt dus een belangrijke taak bij overheid en milieuorganisaties om ook op financieel vlak met aantrekkelijke subsidies en milieubeleid te komen.

Lees ook

Groene stroom Stroometiket
Grijze stroom Energiemarkt
Kernenergie

> Alles over energie