Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Duurzame energie

Al enige tijd zijn we wereldwijd bezig met duurzame energie. Duurzame energie is beter voor het milieu en daarom goed voor de toekomst van de aarde. Maar wat is duurzame energie nou precies? En wat zijn voorbeelden van duurzame energiebronnen? Op deze pagina vindt u meer informatie over duurzame energie.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie wordt opgewekt door herbruikbare energiebronnen, zoals bijvoorbeeld wind-, water- of zonnekracht. Andere benamingen voor duurzame energie zijn groene energie, schone energie of hernieuwbare energie.

Anders dan fossiele brandstoffen, is duurzame energie onuitputbaar. De wereld zal namelijk niet snel zonder zon, wind en water komen te zitten. Een ander kenmerk is dat duurzame energiebronnen milieuvriendelijk zijn.

Duurzame energie van UnitedConsumers

Postcode
Huisnr.

 

Soorten duurzame energiebronnen

Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn aardwarmtebio-energie (biomassa), waterkracht, windenergie en zonne-energie. Deze energiebronnen veroorzaken weinig CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Wij leggen u graag uit hoe de verschillende duurzame energiebronnen werken.

biosmassa

Biomassa

Biomassa is één van de wat minder bekende duurzame energiebronnen. Biomassa bestaat uit biologisch afval zoals gft-afval, mest en hout. Het verbranden van biomassa wekt energie op. Daarnaast kan door vergassing of vergisting van biomassa duurzame autobrandstof gemaakt worden, die goed is voor het milieu. Biomassa wordt bijvoorbeeld gebruikt om biogas te produceren, wat uiteindelijk resulteert in het opwekken van groen gas

Biomassa - ook wel bio-energie genoemd - is groene energie omdat de bron hernieuwbaar is. Resten van planten, groenten en hout groeien namelijk weer aan. Een nadeel is dat te veel productie van bio-energie schade kan toebrengen aan biodiversiteit of voedselvoorzieningen van verschillende diersoorten. 

waterkracht

Waterkracht

Waterkracht is een vorm van duurzame energie waarbij energie wordt opgewekt door stromend water. Door middel van hoogteverschillen - waardoor water sneller gaat stromen - zetten waterkrachtcentrales de stroomsnelheid om in energie. 

Hoewel we in Nederland veel water hebben, speelt deze vorm van duurzame energie opwekken in Nederland geen grote rol. Het grootste deel van energie uit waterkracht wordt in het buitenland opgewekt, bijvoorbeeld in Scandinavië. Nederland heeft een aantal middelgrote waterkrachtcentrales. 

windenergie

Windenergie

Windenergie wordt opgewekt door windturbines die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. De wind zorgt ervoor dat de rotorbladen gaan draaien. De ronddraaiende rotorbladen brengen vervolgens middels tandwielen beweging over op de elektriciteitsgenerator. Bent u benieuwd hoe een windmolen precies werkt?

Omdat windturbines erg hoog zijn, vangen ze veel wind. De grootste windturbines kunnen daarom tot wel 8 miljoen KWh per jaar produceren. Dat is genoeg elektriciteit voor ongeveer 2.300 huishoudens.

zonne-energie

Zonne-energie

Zonne-energie wordt middels zonnepanelen omgezet in elektriciteit. U kunt ook middels zonnecollectoren zonne-energie omgezetten in warmte. Middels zonnepanelen en zonnecollectoren zou u volledig zelfvoorzienend in energie kunnen zijn. 

Naast dat sommige woningen voorzien zijn van zonnepanelen, hebben we in Nederland ook enkele zonneparken. In warmere landen, zoals Spanje, en zelfs sommige woestijnen zijn grote zonnecentrales te vinden waar erg veel zonne-energie opgewekt kan worden. Ons land is daar iets minder geschikt voor.

Waarom duurzame energie?

Duurzame energie is goed voor het milieu, dat is al een groot voordeel! Toch kleven er ook nadelen aan het opwekken van duurzame energie. Om u een goed beeld te geven van deze vorm van energie opwekken, zetten wij de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Voordelen duurzame energie

  • Beter voor het milieu.
  • Subsidie van de overheid beschikbaar.
  • Lagere kosten van het energieverbruik.
  • Niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Stijging van de woningwaarde door aanpassingen in de woning.

Nadelen duurzame energie

  • Veel vissen, insecten en vogels sterven door waterkrachtcentrales en windturbines.
  • De aanpassingen in uw woning zijn een grote investering.
  • Vaak voorziet het niet in de volledige energiebehoefte.

Opslag duurzame energie

De ODE (Opslag Duurzame Energie) is door de overheid ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het is een extra belasting voor iedereen die energie afneemt. Deze belasting betaalt u per verbruikte KWh elektriciteit of m3 gas.

Met de Opslag Duurzame Energie wordt de subsidiepot van Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) gefinancierd. SDE+ zou onder andere door de overheid ingezet kunnen worden voor technieken die CO2 verminderen.